1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

A költő és az író

2007.05.12. 11:02 | picidzé | Szólj hozzá!

Címkék: történelem novella magyarország szépirodalmi kiadó sándor kálmán



Sándor Kálmán - A sírásó és a bába
 

Nem jó dolog sokat dolgozni, mert nem jut idő az olvasásra, illetve ami jut, azt a könyvre borulva, horkolva tölti az ember.

Sándor Kálmánról én még nem hallottam. Ez az én hibám. Meg az oktatóim hibája, mert nehogy már csak az enyém legyen. Tehát.

Sándor Kálmán József Attilával együtt volt főiskolai hallgató Párizsban, ami nem a legrosszabb előjel, ha valaki írni akar. Jó barátok voltak (ezt József Attila írta le, mint most megtudtam), együtt látogatták közös szerelmüket, hogy ki nyert, az persze nyilvánvaló. (Tipp: S.K. jóképű is volt, na.)

Deportálták Dachauba, hazajött, kapott József Attila-díjat (haha), 62-ben halt meg.

Ennyit tehát az íróról. (kezdem magam ismételni)

A Sírásó és a Bába egy válogatáskötet, de sajnos a novellák után nincs feltüntetve, mikor íródtak (tök jó szó az íródni), annyi azért lejön, hogy nagyjából a bácsi életének minden szakasza képviselve van.

No, akkor a novellák. Ez nehéz, pont a fent említett okok miatt.

Van jó pár önéletrajzi ihletésű, vagy egyenesen önéletrajzi szösszenet (Játékszenvedély, Humanizmus, Az albérlő arcképe), Horthy-korszak, háború, éhezés. Jók. Bezáró üzletek, elbocsátott könyvelők, éhező, állati sorba süllyedt munkások (Szipkaárus, A neandervölgyi főkönyvelő, A kőszáli sas)– szintén a Horthy-éra termései, csak nem (kizárólag) saját élményeken alapulnak.

Talán a láger-novellák kivételek, nálam a témában Örkény: Lágerek népe vezet, ezt még imádott nagyapám beszámolói sem tudják felülmúlni. (Igaz, a Zord idők c. novella még nálam is kibaszta kicsit a biztosítékot: egy Sándor Kálmánból készített „rituális mosószappan” ír haza Magyarországra, Boldogult Zsiradékforrásomként hivatkozva az íróra. Gyűlöletbeszédtörvény, MUHAHA.)

Olyan társadalomkritikai írások is vannak szép számmal, melyben egy elképzelt országban történt eseményeket olvashatunk, ezeket kicsit szájbarágósnak éreztem, de ez csak azért van – mint már húszezerszer leírtam -, hogy az azóta eltelt kb 80 évben ezt az eszközt már az unalomig koptatták. Nem rosszak, csak olvastam már rengeteg ilyet.

Vegyük Rimbaud-tól az Akasztottak bálját, mehet rá egy kis Lédával a bálban az íze végett és máris kész a Sikkasztók tánca, írtasándorkálmánverse. Borzasztó és nagyon jó pillanatkép.

És a vörös farok. Slarkó József nyugalmazott mintaasztalos különös története. Ez ’56-ról szól, ahogy a csőcselék forradalmárok akasztják a becsületes embert. Hát...izé. Kellett ilyet is írni biztos.

Sajátos gyűjtemény szatírával, realizmussal, groteszk elemekkel – érdemes elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr6574580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása