1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Volt egyszer egy mese

2007.11.23. 11:35 | picidzé | 12 komment

Címkék: mese kortárs fantasy kleinheincz csilla delta vision kiadó




Kleinheincz Csilla - Ólomerdő

Tündérmese. Nem több, de nem is kevesebb – és aki már ismer, tudja, hogy mennyire szeretem a meséket, így ez dicséret. (Nem tudom, miért magyarázkodom görcsösen folyton.)

A történet egyszerű: adott egy kislány, aki félig tündér és Gödöllőn lakik. Anyukája öt éve hazament az övéihez, apukája pedig azóta próbálkozik, hogy visszahozza – hogy bejusson az ólomerdőbe. Lévén mese, és nem posztmodern impresszionista izé, a történet is igen lényeges, ezért nem is mondanék a sztoriról többet, elég annyi, hogy az van gonosz öreg néni, hollóvá varázsolt lány, kőszívű lovag, szóval a magyar népmesék felhozatala.

El is érkeztünk oda, hogy miért tetszett a könyv. Első pont. Mint már biztos mindenki számára nyilvánvaló, a regény teljes egészében a magyar mesékből táplálkozik. 

De.

A főhős nem áll le tarsolylemezt verni, vagy hátrafelé nyilazni. (Mikor megvettem a könyvet, ettől azért még kicsit tartottam, bár miután megismerkedtem az íróval, eloszlott minden félelmem, itt nem részletezendő okok miatt.) Szóval szabadmadaras és magyargárdista kedves gyerekek is vegyék nyugodtan kézbe, mindannyian ezeken a meséken nőttünk fel. Ami nem jelenti azt, hogy unalmas lenne a mese: nem egyszerűen fantasy-mázzal bevont Fehérlófiával van dolgunk, arról van szó, hogy jó mélyre lenyúlt Kleinheincz Csilla a magyar mesevilágba, merített egy nagyot, aztán írni kezdett.

Az írásnak megvannak a maga szabályai, ezeket KCS (rettenetesen parázom, hogy elírom a nevét, az nagyon kínos ügy) ismeri, a meséknek pedig meg kell legyen a maguk logikája, ezt sem rúgja föl.

Ja és külön tetszett, hogy a tündérek nem a hagyományos virágonugrálós kis izék, hanem a gyerekrablós, sündisznóvá változtatós, egyáltalán nem jófej valakik. (Ld. még: Terry Pratchettnél.)

Nade. (Ilyen mindig kell legyen, csak.) Hogy negatívumot említsek: az eleje kissé lányos volt nekem, de ha az Új Magyar Lexikon K-Me kötetével csapkodják a tökömet órákig, akkor sem tudom jobban megmagyarázni, hogy ezt voltaképpen hogy is értem.

Ami pedig a sztori végét illeti, azt valahogy tudtam előre, de ez azért nem feltétlenül baj, mert – de szeretem magam ismételni, az olyan megnyugtató – a meséknek logikája van, és azt áthágni nem szabad.

Egy apróság, ami csak az én fixációm: nem tetszett, hogy a gonosz néni nevén nevezi Vasgyúrót. Addigra már mindenki összerakta magában a képet, ez így kissé szájbarágós. De ez tényleg nüansz. Ja és néha az ízlésemnek túl sok volt már a jelzős szerkezet – „Én purista vagyok.” - mondaná a Beteg Srác a Trainspottingból.

Következzék a nagy, komoly szintézis: tetszett. Hogy miért azt fentebb leírtam, az általam hibának gondolt dolgok pedig nem túl súlyosak. Kissé csalódottan tettem le a könyvet, nem tudom eldönteni, miért. Tán túl hamar vége lett, vagy azért, mert tudni lehetett a végét – ördög tudja. Mindenesetre ha ír még valamit Csilla (akkor sem mondom ki többet, hogy Sepsiszentgyörgy), azt szeretném elolvasni.

Gondolom egy írónak nem is kell több.


 


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr90239211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.11.23. 13:21:45

Tényleg jól hangzik. Jó lenne mégtöbb ilyen könyv, mert az olvasókat (engem is) rá kellene szoktatni a magyar nevekre és helyszínekre. Nem normális állapot, hogyha Jóskának hívják a detektívet, akkor gáz a könyv, ha meg Joey-nak, akkor nem.

Nyilván az Ólomerdőt sem adod kölcsön, de megveszem, aztán kiröhöglek :)

Thistle 2007.11.23. 16:46:48

Olvastam, gyönyörű, várom a folytatást!

Életszerű szereplők, jó történet, épp elég izgalom és rejtély, jól leírt helyszínek.

Rabonbán a kedvenc, kapja vissza a szívééét!!

((A könyves.blog-on pedig hülegyerekek vannak, akik úgy húzták le a könyvet, hogy nem is olvasták, csak pártoskodnak kiadók meg társaságok között.. Borzalmasak. Hajrá Könyvtáros Testvér!!))

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.11.25. 17:00:34

Hali!

Nemtom, hogy csak nálam é e csapágy, de már többször volt úgy, hogy sorok közül néholösszecsúszka van, és így nemtom olvasni mindet ami nagyon jó.

Privibe küldök egy képet.

Meg van az, hogy lóghatna majom másik kezében lent az összes számos tábla a max. értékig, hogy kalibrálni lehessen rögtön ránézésre, hogy mennyiből is annyi az az annyi.

Tudom, már írtad a számrendszert, de elfelejtettem, ha meg valaki új, akkor annak még ennyi esélye sincs.

Azt lehet asszem, erről is írtál már, hogy kiépítés alatt, de azt is elfelejtettem amilyen nagyon hülye vagyok.

Szal csak konstruktív olvasói visszajelzésként gondoltam mondani.

onsai 2007.11.25. 17:33:21

jelöld ki, akkor eltűnik a maszat a sorból.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.11.26. 08:20:44

Bcyke, ez sajnos egy olyan jelenség, amivel nem tudok mit kezdeni. Nálam még Explorer alatt sincs soha semmi gubanc a megjelenéssel, másoknál meg folyton így szétfolyik. Nagyon nem nyúltam bele a css-be, úgyhogy nem értem. Blogponthu.

A számrendszer 1-6, az "ook" címke alatt tudod visszakeresni a nemkönyv-bejegyzéseket. Ugyan most már tényleg elkészítem a szöveget is a majom mellé, de jól mutattál rá, hogy ettől még nem tudni, hány szint is van. Erre majd akkor az oldalsávban kitalálok valamit.

spirea 2007.11.26. 20:18:19

firefox alatt pöpec.
könyvre kíváncsi vogymuk. csilla ír hanna néven pl. a boncnok.freeblog.hu -n?

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.11.27. 09:28:40

onsai,

köszi, kijelölés tényleg patentol!

Hogy ilyenekre hogyan jönnek rá emberek????:))

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.11.28. 09:30:09

Spirea, ha ezt felvetetted, akkor bizonyára tudod is a választ...;)

bcyke, az informatika empirikus tudomány, bárki bármit mond.

Koder 2007.11.28. 21:36:06

Egy kis érdekesség a nagyvilágból. Megjelent Magyarország első sms-regénye.

cellanaplo.blog.hu/2007/11/28/megjelent_nyomtatasban_az_elso_magyar_sm

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.28. 23:15:14

zilált lelkemnek jót fog tenni ez a könyv, asszem.
kérem karácsonyra.

PSZ · http://pszt.blog.hu 2007.12.06. 22:05:08

én is kérem. megveszi nekem valaki?:)
süti beállítások módosítása