1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Battle Royale...

2008.02.04. 21:37 | limesz82 | 19 komment

Címkék: japán erőszak anime ulpius ház pankráció battle royale takami kósun

Mint azt a kedves gyerekek talán észrevették, ezt a bejegyzést nem picidz jegyzi, hanem limesz kollégám, aki eddig is sokat segített tanácsaival abban, hogy jobban át tudjam adni a gondolataimat, és aki remélhetőleg állandó jellegű tettestársam lesz. Ritkán szól, de akkor érdemes rá odafigyelni. Az általam 2007 januárjában igen röviden elintézett Battle Royale lesz a téma. Jó szórakozást kíván a kedves gyerekeknek

a Könyvtáros Testvér



...avagy az erőszak, a szex és a Rock a négy elem része lenne?



Mielőtt kinyitnánk a könyvet, muszáj elidőzni a borítón. A hatalmas bötűkkel fölvésett felirat alatt eszelős tekintetű tinédzserek tekintenek vissza. Kicsit olyan a hangulata, mint egy zombis film plakátjának: lehet, hogy kinyírsz néhányat, de az egyik tutira elkap. Bevallom, többek közt ez a borító volt számomra a döntő érv a vásárlás mellett. Amúgy kis finomságokat is találhatunk a könyvben, ilyen a térkép, hogy a cselekményt koordináták alapján követni tudjuk, és a minden oldalon megjelenő apró grafikák (amik közül a legkedvesebb számomra a gyerkőc számláló). Ezektől mind olyan érzésem támadt, mintha egy manga képregényt tartanék a kezemben, aminek az oldalaira túl sok szöveget nyomtattak.

Most pedig vegyük sorra a dó’katitten.


Cselekmény

Mivel a történet alapját egy, az 1984-ben már megismert diktatorikus rendszerhez hasonló japán kormány népnevelési programja szolgáltatja, aminek keretében a középiskolai osztályok közül kiválasztanak párat, és a tinédzsereket egymás szanálására kényszerítik, ezért főleg alapvető túlélési stratégiákkal találkozunk. Ez jelen esetben azt takarja, hogy a gonoszok „Search & Destroy” üzemmódban sorra ölnek mindenkit, a jók pedig menekülve teszik ugyanazt. Természetesen ez a környezet ideális táptalaj a korábbi sérelmek tisztázására, így számos párharcra kerül sor. Nagyon érződik az írón, hogy hetekig agyalt azon, hogyan lehetne összepárosítani az osztálytársakat, és milyen fordulatos módon tudnának egymással megvívni. Egyértelműen pankrációs behatás, – amit egy percig nem titkolt - még a fejezeteket is így indexelte. Ezek amúgy a kedvenc részeim voltak, csak azt sajnálom, hogy a legvadabb harc a középdöntők végén történik, és azt sajna, már nem tudta überelni.

 
Karakterek

A karakterek szerintem nagyon jól sikerültek. Itt ismét az animékből jól ismert kamaszos extremitásokkal találkozunk. Aki hűséges, az nagyon hűséges és önfeláldozó, aki gonosz, az velejéig romlott. A szereplőknek nem csak a jellemük szélsőséges, hanem a képességeik is. Akit az író felruházott valamilyen tulajdonsággal, vagy képességgel, az abban a legjobb, és csakis ezekkel tudnak a másik fölé kerekedni. Természetesen a legkegyetlenebb kamasz az összes ilyen képesség birtokában van, hiszen naponta 9 órát játszik brácsán, 11 órát sportol (mindent egyszerre), 18 órát olvas. A maradék mínusz 14 órát rablással, zsarolással és az időexpandérenek bütykölésével tölti. Nyilván nem lenne annyira izgalmas az egész történet, ha az író az amúgy is gátlástalan fiút megfosztotta volna Superman összes képességétől. Az előtörténetek kiötlésében sem fogta vissza magát Takami szan. Van egy tinilány figura, - aki az egyik legszórakoztatóbb jelenség a könyvben – akit nyolcévesen négy öregember erőszakolt meg, fejenként háromszor. Ezután a mamája rájött, hogy ebből akár pénzt is lehetne csinálni, és ismeretterjesztő filmeket forgatott kislánya főszereplésével a pedofíliáról. Ha ez még nem lenne elég, a fiatal leányzó lekéselte anyut, és a barátnőivel közösen kezdtek kurválkodni. No, ennél a résznél azt hiszem fel is ordítottam a csepeli HÉV-en, hogy „ELÉG LESZ MÁR, ÉRTI MINDENKI!”.

 
Párbeszédek

No, a párbeszédek egészen érdekesek. Ha valaki látott már animét, és nem értett belőle egy árva kukkot sem (de ettől függetlenül élvezte), akkor tudja, mire számíthat. Csöppet bennragadunk egy tinédzser fejében, mindent úgy észlelünk, ahogy ő. Eddig még nem is lenne gond, de nem tudom, hogy egy 20 évesnél idősebb ember mennyire tud azonosulni a kamaszkori problémákkal. Például a golyózápor kellős közepén szükséges-e azt megbeszélni, hogy kinek jöttünk be az osztályból? A dialógusok színvonala amúgy egy kései ’80-as évekbeli Van Damme mozi szintjét üti, ami nem is baj, mert ezekért én is rajongtam akkoriban.

A franc, ez fix nem normális. Szétver egy lányt, ráadásul egy élettelen tárggyal. Ennek semmi sem tabu. Úgy tűnik, még élvezi is.

Arra azért kíváncsi lettem volna, hogyan alakul a történet, ha mondjuk egy élő nyuszival próbálja meg agyoncsapni azt a bizonyos lányt. Személy szerint én megtaláltam a magam kis szórakozását az idétlenebbnél idétlenebb dialógusokban, de tizennégy évesen egyenesen rajongtam volna értük. Fuck off.

 

Anime

A szerző le sem tagadhatná, hogy japán, aki mangákon és animéken nőtt fel. Ahogy már korábban említettem, a karakterek, a cselekmény mind tükrözik ezek sajátosságait. Még a stílusán is érződik, hogy szinte filmes vágásokban gondolkodik, úgy irányítja a tekintetünket, mintha operatőr lenne. A könyv ritmusa is hasonló, szép hosszan tudja elnyújtani a leíró részeket, – mangákra jellemző, hogy oldalakon keresztül csak állóképeket látunk, semmi cselekmény, semmi dialógus, ezek amúgy általában 300+ oldalas kiadványok – aztán pedig hirtelen bedob minket a purgatóriumba bulizni, és vica versa.

Ha már említettem a filmet, kötelességemnek érzem figyelmeztetni mindenkit a könyv moziváltozatának kerülésére. Veszélyes. Májsorvadást okoz. Kicsit hasonlított egy Uwe Boll műre, ahol a stáb összes tagja (értsd: mindenki, akinek a legkevesebb köze volt a film elkészítéséhez) tróger.

 

Vélemény

A Battle Royale nagyon jó, mindenkinek ajánlom. Nem lesz senkinek élete legjobb könyvélménye, de mindenképp üdítőleg hat majd. Ide a négy majmot, kösszönteeem!

(Főemlős b+, főemlős! - KT)


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr72325549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.02.05. 08:56:37

Áruló, kétkulacsos, sötétben bújkáló atka vagy, aki fél éve lóg a Seafarers of Catan ismertetővel. Ez a poszt nagyon jó lett, de ezzel csak a saját dolgodat nehezíted, mert ugyanilyet várok a Catanról is. Phöjj.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.05. 09:22:28

A kétkulacsost nem tudom rád sütni, de még tavaly januárban megígérted, hogy írogatsz majd nekem, ha olvasol jót.

Phöjj. :P

babó 2008.02.05. 09:28:20

örülök, hogy végre van post! :))

(nem majom, már mondtam...)

nem olvastam a könyvet, így kb két mondattal több jó lett volna az alapszituról. na jó, csaltam, mert egy másik ismertetőt már olvastam róla, és abból egy kicsit több kiderül, hogy most akkor hogyan is erülnek ode a gyerkőcök a szigetre.ebből a cikkből azok, akik semmit nem tudnak róla, kicsit keveset tudnak leszűrni.

a karakterek, és egyáltalán a hangulat leírása viszont nagyon jó sikeredett :))

limesz 2008.02.05. 09:47:59

@geistwald: Ezt az új gazdámmal kell megbeszélned, aki bezárt a majomházba és olvasásra kényszerít.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.05. 09:55:59

komoly könyvecske, megvettem már a megjelenés napján, pedig sem japán, sem mangabuzi nem vagyok
de a borító, az tényleg sokat számított :D

nekem azért ebben a nagy öldöklésben kicsit fura volt, hogy bár diktatúra van meg minden (azaz a szabadságjogokat is keményen kezelik, nem csak a fegyvertartást), a kedves gyerekek igen tehetségesen kezelték azokat a puskákat, talán túlságosan is

ez gondolom a manga-univerzum velejárója, ott az ovisok is nyilván előbb újratárazni próbálnak az ajándék vizipisztolyon, nem lespriccelni a pistikét

ja, és most már nem bírom elviselni, hogy ezzel a majmos szöveggel úgy csúfítjátok el a posztokat, mint az alexandra a viasatos matricával a könyveit, úgyhogy jöjjön az ultimate info: az orángután az majom b+
hu.wikipedia.org/wiki/Emberszab%C3%A1s%C3%BA_majmok#Rendszertan

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.05. 10:12:38

Majom, de emberszabású majom. Egy kalap alá venni az orángutánt a gibbonnal olyan, mint a homo sapienst kóka jánossal.

babó 2008.02.05. 10:29:42

csak kímélni szeretnénk a tisztelt résztvevőket kedvenc Könyvtárosunk általi elagyabugyálástól. bár ez alapján múltkor magát kellett elintéznie :))

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.02.05. 10:44:24

A borító tényleg nagyon meggyőző és már sokszor szemeztem ezzel a könyvvel a könyvesboltokban, de ezt elolvasva azt hiszem még egy darabig marad ez a felállás.

Talán ha megöregszem és én is mangarajongó leszek...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.05. 10:51:04

picidz · librarian.blog.hu/ 2008.02.05. 10:12:38
Majom, de emberszabású majom. Egy kalap alá venni az orángutánt a gibbonnal olyan, mint a homo sapienst kóka jánossal.


itt senki nem veszi egy kalap alá

de én könyvekről akarok olvasni, nem ilyen izékről :) köszi

és mikor lesz Terra? :D

babó 2008.02.05. 11:02:21

akkor legyen pst Pratchetteről, és ott megtárgyalhatjuk a majom kérdést :))
úgy tudom megjelent a Lords and Ladies magyarul...

offolást befejeztem.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.05. 11:21:52

@babó: A Lords and Ladiesről már írtam, bár még régen és rövidet. Más szóval szart. Ha még egyszer elolvasom, lesz poszt. Ja és én sosem verekszem. Kib. hippi vagyok.

@Istennyila: lesz terra, lesz. (addig is olvasol, haha) :világuralmi terveket szövöget: Könyvekről meg olvashatsz, az utolsó sort mindig hagyd ki;).

@spg: én nagyon utálom a mangát, de szerintem is jogos a 4es értékelés.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.02.05. 11:32:10

A könyv jó, a film jó, a manga jó.

Lords&Ladies is jó.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2008.02.05. 22:19:23

picdiz: Nem tudom. Lehet, hogy kap egy esélyt a dolog. Csak ezzel a November a küszöbönnel végeznék már...

BZ · http://wendigo.blog.hu 2008.02.05. 22:29:35

A könyv nekem még akár 4,5 szintet is megért, valahogy beleragadtam, és annyira bájos és brutál egyszerre, hogy minden esetleges hibája igazából nem hiba.
A film viszont... Jáj. Összekever, zanzásít, szimpla hentesmúvi, kár érte. Talán azt az igényességet kerestem benne, ami a könyvben leírásostul, maradékkölyök-számlálóstul, rajzostul, mindenestül benne volt? Nemtom, nemtom.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.02.11. 12:34:37

Takeshi Kitano a maga fura, nyers és idegesítő módján sokat dob a filmen.

Pici Miki 2008.02.12. 13:22:30

Csináljuk az, hogy ha a Boszorkányossat elolvassom, akkor utánna ezt olvassam ell!
Légy szí.
Miklót

bacondesign 2008.03.13. 22:54:29

Nem "élettelen tárggyal veri szét, hanem életlennel. ÉLETTELEN, ÉLETLEN! Megvan a különbség?

limesz 2008.03.15. 12:23:30

Hibáztam.
süti beállítások módosítása