1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva
  • picidzé: Nagyon köszönöm. Jól esik egy profitól ;) (2014.01.03. 09:20) Két karodban

Itt veszek pólót

Geistwald

Körúti Kocsmák

Majd szólok, ha van valami!

Ödipusz a rendszerváltás alatt

2008.02.07. 22:33 | picidzé | 9 komment

Címkék: magyarország szex erőszak kortárs magvető kiadó bartis attila


Bartis Attila - Nyugalom

Azt hiszem, lassan be kéne vezetnem valami hasonló címkét: dokitól_kaptam_és_kurva_jó_volt.

Kedves gyerekek! Ezt a könyvet Doki barátomtól kaptam és kurva jó volt. Nyugtalanító. Beteg. Lehangoló. Zseniális.

Az egykor ünnepelt, de 15 éve a lakásból ki nem mozduló színésznő és író fia (az elbeszélő), Andor élnek összezárva egy lakásban Budapesten. A fiú ikernővére disszidált, utolsó levelében azt írja: "Anyám! Ha még látni akar, ne zárják le a szemét!", nevében a fiú írogat anyjának, külföldre utazó ismerősökkel küldetve haza a leveleket. Minden adott tehát a családi idillhez. Bezárva saját, kétszemélyes mikroverzumukba az anya és a fia tizenöt éve játsszák változatlanul játékaikat, futják ugyanazokat a köröket, csak a gyűlölet és a tehetetlenség nő bennük.

Mígnem. Jön a Nő. Akit a Lány a hídon c. klasszkikus filből ismert jelenettel öngyilkosság előtt pár perccel szed össze a fiú a Szabadság-hídon. Azt várnánk, hogy kitépi a fiút anyja börtönéből, de ahhoz már túl erősek a rácsok. Beteg embereknek egészséges kapcsolata sem lehet, anélkül is fájdalmat okoznának egymásnak, ha az anya nem próbálná meg minden erővel elmarni fia mellől a lányt - érzi, hogy komoly a dolog, teljhatalmát fenyegeti a kapcsolat. Nem voltam még anya, gyaníthatólag nem is leszek, de el tudom képzelni, milyen elemi féltékenységet érezhet egy nő, milyen kegyetlenséggel tud megtenni bármit, ha egyetlen fiát egy BETOLAKODÓ el akarja vinni tőle.

Mindig megörülök, ha véletlenül jó jelzőt találok, örüljetek velem ti is! A kegyetlenség az egész regényre jellemző. Kegyetlenül őszinte a fiú, kegyetlenül bánik a szerelmével, anyjával, szeretőjével is. Kegyetlen maga a stílus is.

...kiderült, hogy Fehér Eszter méhe jóindulatú. Hogy egy rutinműtét után ugyanolyan használhatóvá válik, mint az összes huszonnyolc évves nőé, egyaránt alkalmas lesz szülésre vagy abortuszra, a kapcsolat minőségétől függően.
Szörnyű az ilyesfajta őszinteség. Kristálytiszta, tárgyilagos, kegyetlen.

A leírások pont annyira pontosak, részletesek és életszerűek, hogy még éppen nem unalmasak, így nagyon ott érzi magát az olvasó a helyszínen. Kegyetlenül hihetőek a történések is. A szex, az erőszak, a kocsmázás, a menekülés, az önimádó anya mellett töltött gyermekkor részletei mind-mind hihetőek, és ettől lesz igazán szörnyű az egész.

A helyszínek, a környezet, akor is nyomasztó. A pesti bérházak, pincekocsmák, a felolvasóesteken felkeresett szegény falvak, a mosókonyhák mind-mind remekül és riasztóan vannak lefestve. Fontos elem a korszak is, de nincs túlságosan előtérbe tolva, aminek nagyon örültem. A politikai változások, a felfordult világ is csak arra jók a regényben, hogy megmutassák: az anya és fiú kétszemélyes mikrokozmoszában soha, semmi nem változik, nem változhat, túl régen keringenek már egymás körül.

Nem igazán találok további szavakat. Az egyik legjobb magyar regény, amit olvastam.
Kicsit más: utánaolvastam kicsit a regény utóéletének, volt belőle színdarab, most pedig film készült belőle. Udvaros Dorottya  - akit nagyon szeretek - játssza az anyát (mint a színdarabban is), a forgatókönyvet pedig a regény alapján Garaczi László írta, akit szintén nagyon szeretek. Alföldi Róbert rendezése nem tudom, mennyit fog hozzátenni, meglátjuk. Akit érdekel, jöjjön velem, mozi után ordítozunk egyet igazi bölcsészmódra.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr53330186

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bartis Attila: A nyugalom 2010.03.31. 00:30:24

Körülbelül másfél évvel ezelőtt láttam a könyvből készült filmet, és nekem már az is nagyon „tetszett”, vagyis meglehetősen nyugtalanító, zavarba ejtő és letaglózó élmény volt. Azóta is ott motoszkált bennem a gondolat, hogy majd egyszer mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2008.02.09. 12:46:54

pontosan 5 perce forgattam, vagy 5 percig, hogy akkor most ez legyen-e a következő. aztán félrehajítottam. most meg jössz ezzel...

anyámlánya(lábasjószág) · http://anyamlanya.blog.hu 2008.02.09. 21:26:29

Wharton egyik könyve után ez a másik, amire vadászok mostanság.

a filmadaptációja nagyon bejött.

az írott művekkel alaphelyzetből nincsenek fenntartásaim
/ jobbára a filmek múlják alul őket/, most meg már pláne!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.11. 14:03:03

ahogy a port-hun láttam: egy év alatt 2 magyar film is készült belőle... (érti ezt vki?)
kösz ajánlást, még a mozi előtt el kell olvasnom.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.11. 14:59:22

Nem tudtam kettőről, tényleg nagyon fura ügy. (Tudsz linket adni?)

Ha mégsem sikerül elolvasnod mozi előtt, érdekelne a véleményed a könyvről a film után. (meg amúgy is)

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2008.02.12. 20:57:38

Ha már új rajongásom tárgya a Pats bebukta amit nem kellett volna, akkor az ehhez a szituhoz illő lehangolt hangulatomban, meg attól függetlenül is, ezt a könyvet én is biztosan elolvasom.

cserke · http://www.cseresznyekert.blog.hu 2008.02.12. 21:55:23

Én jó sokáig beteg voltam tőle.
De tényleg 6-os.

69yj

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2008.05.20. 08:20:52

Ahoj Testvér!

Ajánlásodra akkor talán elolvastam, és tényleg nagyon bejött. Köszönet érte! (Meg annak is, aki odaadta a könyvet.)
Szal ezért van számomra értelme ennek a blogjátéknak, mert ilyen okosságokat lehet szipkázni belőle, valahogy közelebbről mint a "professzionálisból". Majd röfögök róla magamnál, de csak úgy a magam hitvány műkedvelő módján, és a konkrét irámyutató iránymutatásnak majd belinkelem hozzá ezt a postodat. Mert elhatároztam, hogy ha időm engedi, akkor amit olvasok, nézek, hallok, azokról firkálok, de nem olyan patenten és tematikusan mint mondjuk Te, hanem csak úgy a magam kis buta blogolós módján, bele a többi szemetembe.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.05.20. 17:13:36

Long time no see.

Ilyenekért írom amúgy a zegész blogot, örülök, hogy tetszett.

Egy tanács: a filmet ne nézd meg. Doktor Zetor, akitől a könyvet kaptam, 90 percnél felállt, hogy neki jobban kell hugyoznia, mint amennyire érdekli a maradék 10 perc.

úrilány 2008.05.29. 10:03:24

a könyv szerelem volt az első bekezdésre, egy lendületből olvastam el az egészet, pedig ilyet nemigen szoktam tenni
a filmmel még várok, szokásomhoz híven... majd ha leadják a tv-ben vagy ilyesmi :P