1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Fogjunk gyilkost kockás papíron!

2008.03.23. 00:19 | picidzé | 1 komment

Címkék: krimi európa kiadó guillermo martinez

Repost, Könyvesblog. Apropó könyv: katt ide.



Guillermo Martínez - Oxfordi sorozat

Újabb, azelőtt számomra tökéletesen ismeretlen író regénye az Európa Modern Klasszikusok sorozatból, kívánom a szerkesztőknek, hogy éljenek sokáig jó egészségben és ameddig tudják, folytassák munkájukat. Guillermo Martínez nem tipikus regényíró. Matematikai logikát tanult a Buenos Airesi Egyetemen, jelenleg is itt oktat. Több regényt is írt eddig, továbbá rengeteg esszét is, egyik esszékötetének címe Borges és a matematika, ezt azt hiszem nagyon szívesen elolvasnám.

A regény vérbeli krimi, annak minden jellemzőjével, de az író személyéből adódóan a nyomozás nem szokványos módon, szőrszálak gyűjtögetésével folyik, hanem matematikai összefüggések vizsgálatával, könyveket bújva, elméleteket gyártva.

A történet – meglepő módon – Oxfordban játszódik, a főhős egy dél-amerikai matematikus doktorandusz, aki ösztöndíjat nyert a patinás egyetemre. Nem indul túl jól a szemeszter, házinénijét meggyilkolják, egy ismert oxfordi matematikushoz pedig a gyilkos eljuttat egy üzenetet, melyben azt állítja: a gyilkosság csak egy sorozat első eleme volt, aláírásként pedig egy kört használ. Hőseink hatalmas problémával találják szembe magukat: hogyan lehet egy elemből következtetni a sorozat többi elemére? Száz százalékos biztonsággal még akkor sem tehetjük ezt, ha már jó pár elemet ismerünk, hiszen minden részsorozatban találhatunk számos, a triviálistól eltérő szabályt vagy jellegzetességet. Megindul tehát a nyomozás a látszólag tehetséges matematikus gyilkos után.

A könyvben természetesen sok szó esik matematikáról, a már említett sorozatok természetének problematikája mellett szóba kerül személyes kedvencem is, Gödel nemteljességi tétele, amivel bárkit őrületbe tudok kergetni, feltéve ha hajlandó meghallgatni, és már fogyasztottam is valamit. Ebből adódóan ha valaki félelmében görcsösen színes sáljába kapaszkodik, ha meghallja az „összeadás” szót, annak valószínűleg nem fog tetszeni az Oxfordi sorozat, kézbe se vegye, de akiben megvan az egészséges érdeklődés az fogyassza nyugodtan, nem fogja megbánni.

Nem kapott viszont ötöst a könyv, mert Martínez elsősorban mégsem író. A kriminek is megvannak a maga szabályai és íve, ezeket érdemes betartani, máskülönben az olvasó becsapottnak érzi majd magát. A szakma csínja-bínja ugye. A szerkesztéssel sem voltam tökéletesen megelégedve, nem játszott annyit a szereplőkkel Martínez, mint a hasonló könyvekben szokás, a szereplők vagy nagyon előtérben voltak, vagy sehol, nem találtam a ritmusát a regénynek. A fordításon pedig szerintem határozottan lehetne javítani, de ez abszolút szubjektív, lehet, hogy csak a szakmai sznobizmus beszél belőlem, senki nincsen hiba nélkül, na. Összességében igen kellemes, elgondolkodtató olvasmány, de nem mindenki számára ajánlott.


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr65392973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása