1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

A tankönyvírók világméretű összeesküvése

2008.04.02. 11:03 | picidzé | 3 komment

Címkék: tudomány bill bryson vendégszereplés



Bill Bryson - Majdnem minden rövid története

Folytatódik természettudományokkal foglalkozó könyveket ajánló sorozatunk. Ezúttal egy igazi laikus könyvét ajánljuk, aki - bevallottan - azt sem tudta, mi az a proton, amikor felmerült benne a könyv ötlete. Ez később megváltozott, és megszületett a legolvasmányosabb - de ugyanakkor magas színvonalú - ismeretterjesztő könyv a világon.

Bill Bryson az újságíróknak azt a szerfölött ritka vállfaját képviseli, aki hihetetlenül tehetséges, művelt és érdeklődő, viszont egyáltalán nem egy pökhendi pöcs. Nem hozunk sem magyar, sem küldöldi példákat. Bármibe is kezd bele Bryson, a végeredmény hibátlan lesz. Írt már rengeteg útikönyvet (magyarul is megjelent a Jegyzetek egy kis szigetről és a Jegyzetek egy nagy országból), nyelvészettel foglalkozó könyveket (a The Mother Tongue a legjobb, amit valaha olvastam a témában), memoárt (The Life and Times of the Thunderbolt Kid - szintén zseniális az 50-es évek Amerikájáról), no meg egy ismeretterjesztő remekművet is, ez lenne a Majdnem minden rövid története.

Brysonnak élete nagyobb részében fogalma sem volt a természettudományokról, mely sajnálatos állapot az általános iskolai környezetismeret-könyv rendkívüli érthetetlensége és unalmassága miatt alakult ki. Akkori munkahipotézise szerint a tankönyvírók titkos, világméretű összeesküvése valamilyen homályos okból célul tűzte ki, hogy az igazán érdekes dolgokat sosem árulják el a gyerekeknek, hanem titkos laboratóriumaikban egymásnak olvassák fel azokat, sátáni kacajokkal tarkítva.

Bryson felnőtt, elege lett a fenti állapotból, így hát fogta magát, és három éven keresztül olvasott, tanult és tudósokat kergetett az őrületbe, hogy írjon egy olyan tankönyvet / összefoglalót, amit mindenki szívesen forgat majd. Szerette volna megtudni, hogyan lehetséges az, hogy ő, Bill Bryson létrejött. Hogyan alakult ki a világegyetem, a Naprendszer, a Föld, az élet, az állatok, az ember. Meg is tudta szépen három év alatt, ezt a hatalmas tudást pedig nettó 430, bruttó 530 oldalon az olvasóra zúdítja, de teszi ezt olyan könnyed stílusban, olyan közvetlenül, hogy észre sem vesszük, hogy köznapi nyelven megfogalmazva tíz szemeszternyi egyetemi tananyagot sajátítottunk el pár nap alatt.

Végigkövethetjük, hogyan jut előre Bryson tanulmányaiban, kezdve a világegyetem keletkezésével egészen az utolsó jégkorszakig. Közben van szó geológiáról, részecskefizikáról, biológiáról, őskövületekről, az evolúció elméletéről, és még rengeteg mindenről. Olvashatunk az adott tudományág jelenlegi állásáról, de gyakoriak a visszatekintések is, hiszen egyrészt az előzmények ismerete gyakran alapfeltétel, hogy valamit megértsünk, másrészt rendkívül vicces arról olvasni, hogy nagyon okos emberek mekkorákat bénáztak.

A magyar kiadás elképesztően ormótlan, így a metrón nem lehet olvasni, de talán ez az egyetlen hibája. Ha látják valahol, vegyétek meg. Azonnal.

Eredetileg a KönyvesBlogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr19407743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.04.04. 07:40:52

Nem 6os, mert az igen ritka madár. Majd gondolkodom a KÉM-en, megígérem.
süti beállítások módosítása