1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Bartis Attila majdnem összes

2008.06.09. 11:22 | picidzé | 7 komment

Címkék: kortárs magvető kiadó bartis attila

Két kötet egy bejegyzésben, a hülyének is megéri.



Bartis Attila – A séta

 

(nemrég írt róla Dün kollegina is, itten olvasható)
A Nyugalom után olvasni a sétát kicsit olyan volt, mint egy döntő után nézni a bemelegítést: látszik, hogy mennyi erő van a versenyzőkben, csak még nem mutatják meg. Ez Bartis Attila első regénye, és – bár már látszik, hogy mekkora tehetség – még nem tökéletes. A cselekményről nem mondanék sokat, túl rövid a könyv ahhoz, hogy spoilerezni lehessen. Inkább amolyan benyomások. Na.

A regény főhőse egy kisgyerek, aki korán árvaságra jutva hányódik az országban, míg révbe nem ér egy fürdőhelyen, melyben a Gyilkos tóra ismerhetünk (illetve az országban Romániára, vagy bármely kelet-európai országra, bár ez nincs kimondva).
Erősen indul a könyv, a főhős gyerekkorát, magányát és lelkivilágát ismerjük meg. Ez utóbbit igen erős képekből: csirkeboncolás, macskák rádobása a forgó köszörűre. Bartis nagyon erősen indít, kicsit látszik a regény gerendázata, érződik, hogy szándékosan akar minket sokkolni.
Az enyhén morbid gyerekkortól pedig egy groteszk felnőttkorig vezet az út, ahol a főhős baráti körét olyan öregemberek alkotják, akiknek az élete az eutanázia (illetve ennek taglalása) körül forog. Ahogy a Nyugalom esetében, itt is a nyelvezet, a zseniális, rövid mondatok, a kegyetlenségig egyenes leírások fogtak meg leginkább, bár itt még Bartis inkább hajlamos volt cukorszirupot önteni a szarra – de ez csak az én benyomásom, lehet tiltakozni.
Kerek, szép egész a regény, tökéletesen felépített félig elképzelt, félig valós helyszínnel – épp csak a néha kilógó lóláb miatt nem kap 6ost.





Bartis Attila - Kéklő pára

A Kéklő párát röviden elintézem: novelláskötet, részben a Séta kis mini-mitológiáját szövi tovább, részben az erdélyi magyar életről mesél gyerekkorán keresztül. Ez utóbbiak szép, ugyanakkor hiteles és tanulságos, egyáltalán nem sírvatrianonfelettvigadós beütésű írások.

Érdemes elolvasni, csak a 2000 forintot sokallom ahhoz képest, hogy kb. 2 óra alatt ki lehet végezni.


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr6510889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.06.09. 19:55:57

dzé
ezt te most érted?
mer én nem.
vagy moderálsz?

AnTalk 2008.06.10. 09:13:34

Látom moderálsz. Helyes.
Ja, miről is szólt a bejegyzés?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.06.11. 11:35:11

nem tűnik rossznak
mármint a bejegyzés

apropó, a librarian.hu mikor fog élni? társszerkesztőt kerestek? :) és Terra poszt mikor lesz? :D

Dün · http://konyvekazeletembol.freeblog.hu 2008.06.11. 18:11:34

hát igen, ilyesmit kellett volna összerittyentenem a tetszett/nem tetszett-en túl, jó volt olvasni amit írtál a könyvről és azt gondolni, hogy igen, pont ezt gondoltam én is :) (valamint köszönöm a "reklámot" :)

Maffiaek 2008.09.12. 15:29:40

Ez számomra az idei év legjobb könyve, kizökkentett, magával rántott. A legmegrázóbb benne talán nem is a macska véres halála, hanem a tó keletkezéstörténetének továbbgondolása: arról van szó ugyanis egy helyen, hogy a tóban vesztette életét egy juhnyáj, és a juhok azóta is részei a tó vizének, benne sodródnak, oszladoznak, s ha véletlenül beleesik a tóba valaki, az nagy szerencse, mert legalább felkavarodik a víz, és az oszló juhok közé besüt kicsit a fény.
Csak ezután olvastam A nyugalom című nagysikerű regényét, az is jó, sokkal kidolgozottabb, mint A séta, mégis ez jobban tetszett, talán éppen kiforratlansága miatt.
süti beállítások módosítása