1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Ha olvasol Buddháról, öld meg!

2009.11.12. 19:26 | picidzé | 1 komment

Címkék: scifi agave roger zelazny

Poszt ott, poszt itt.

Roger Zelazny - A fény ura

Az Agave sci-fi klasszikusokkal erősít. Nagyon helyesen, teszem hozzá. Viszont így rettenetesen megnehezítik a dolgomat, mert valódi klasszikusokról írni nagyon nehéz – főleg azért, mert megálljt kell parancsolni a gátlástalan ömlengésnek. Imádom Zelaznyt, na. Mint másik kedvencemnek, Neil Gaimannek, neki is a mítoszok, mesék, legendák a kedvenc alapanyagai, ezekből táplálkozik A Fény Ura is - egész pontosan a hindu mitológiából és buddhista tanokból.

Ennek ellenére nem fantasy regény, hanem valódi sci-fi: (Az itt leírtak nagyon hamar kiderülnek, nem [sok] spoiler jön) a hindu istenekről rögtön kiderül, hogy űrhajós-telepesek, akik egy új bolygón az őslakosokat leigázva, az embereket pedig középkori szinten tartva uralkodnak.

Ezt elégeli meg Sam (aki a Mahasamatmanból a maha és az atman használatától általában eltekint), aki az új világban Buddha tanai mögé bújva veszi fel a harcot régi társaival. Újra lejátsszák a régmúlt történeteit, megbolondítva annyival, hogy mindenki teljesen más okból cselekszik, mint az eredeti mítoszokban. Erre még valószínűleg nem kapja fel a fejét senki, mert azóta rengetegen megírták már ugyanezt, de ez is a baj a klasszikusokkal. Annyiszor találkoztunk már egy adott témával a fantáziátlan hollywoodi rereremake-ekben, hogy az eredetivel találkozva már csak unatkozva vállat vonunk. Ne keseregjünk, hisz ettől még Zelazny regénye mestermű! Ezt nem a retrofíling vagy a kritika nélküli tisztelet mondatja velem, A Fény Ura megállja a helyét bármelyik mai sci-fivel összehasonlítva.

A sztori remek, szórakoztató és okos, a karakterek kiválóak, mélyek, a stílus mesteri. Sci-fi keverve a mítoszokkal és a buddhizmus tanításaival, mindezt egy enyhe noiros beütéssel – unottan dohányzó istenek, gyilkosságok, nyomozás - lehetne olvashatatlan is, de ez esetben a kotyvalék zseniálisra sikerült.

Ami pedig szerintem a legjobb a könyvben: Zelazny nem ítélkezik (egy buddhizmussal kapcsolatos regényhez nem is illene.). Mindenki eldöntheti, hogy valójában ki a rossz fej: az anarchista vagy az oligarcha? Az igaz tanítás hamis cél szolgálatában ugyanolyan igaz marad-e? Ha Buddhával találkozunk, tényleg meg kell ölni? És a többi. Most még okoskodhatnék rengeteget, de nem teszem. Legyen valaki sci-fi, vagy fantasy-rajongó, keresztény vagy buddhista, vagy egyszerűen csak egy gondolkodó ember, olvassa el Zelazny meséjét! Gazdagabb lesz tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr241520976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NatashaK · http://biblioteka.freeblog.hu 2009.11.16. 17:46:37

Szia!
Légy szíves írj egy e-mailt az aloldal@freeblog.hu -címre, csak azért, mert a te blogodat (is) szeretnénk reklámozni és ehhez az engedélyedre van szükségünk.
Előre is köszönet!
süti beállítások módosítása