1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Körúti Kocsmák

  • Hibás feed URL.

Majd szólok, ha van valami!

Tudományos fantasztikum á la Hortobágy

2007.09.25. 15:37 | picidzé | 2 komment

Címkék: scifi kortárs galaktika könyvek kastovszky bélaKasztovszky Béla – GRIN

Mikor „Az idő hídján” c. magyar scifi novelláskötet megjelent, kissé kétkedve forgattam, és megkérdeztem Stark urat (tudjátok, a szakállas antikvárius a Kruspér utcából), hogy mi róla a véleménye.

- Nem rossz írások, de hogy itt tart a magyar fantasztikus irodalom...tiszta nyolcvanas évek. – mondta ő, miközben enyhén csóválta a fejét.

Abban a kötetben is szerepelt Kasztovszky Béla egy írása, és sajnálattal mondom, hogy keleten a helyzet változatlan.

A történetben nincs _semmi_ új. Immár lehetséges a csillagközi utazás, a legnagyobb sztárűrhajós baromi gyanúsan nem is ember, felfedeznek egy alig 11 fényévnyire egy bolygót ,ahol az életkörülmények – hogy, hogy nem – épp olyanok, mint ami megfelelne a furcsa, hőérzékelő-szemű, kétéltű kapitánynak.

A tudományos-fantasztikus irodalom lényege – ugye -, hogy az emberekkel, illetve tudományhoz, technikához, haladáshoz való viszonyukat ábrázolja. Ebből nem éreztem semmit. Próbálkozást talán.

A fülszöveg szerint a regényt évekig csiszolta az író – na én ezt sem éreztem. Döcögős mondatszerkesztés, ritmustalan történetvezetés jellemzi a könyvet, egyszerűen nem áll össze egységes egésszé. Hogy Kasztovszky Béla lenne a „magyar Ray Bradbury”, az ellen a leghatározottabban tiltakozom. Ha már valaki, akkor az az író-géniusz Zsoldos Péter érdemes a címre, akiről díjat is elneveztek, és amit – gyanítom – bárki megkap, aki leírja, hogy „űrhajó”.

Ráadásul már jó ideje bezárt Stark úr antikváriuma is a Kruspér utcában.


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr70176594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.09.25. 15:50:57

Word.

Bradbury titka egyébként, hogy nem Verne Gyula könyvei alapján próbált összedrótozni valami szart. Verne Gyula titka az volt, hogy nem Tinódi Lantos Sebestyén kiadatlan szerzeményeiből írt regényeket. Ésatöbbi. Ugyebár van a kis üvegcse, amitől Picasso képei elkezdenek élni, na olyat kéne szerezni. Ha nem sikerül, az nem baj, csak akkor ne vegyük már feleségül egymást nagy elégedettségünkben. A Zsoldos Péter-díjat például miért kötelező mindig kiadni?

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.09.25. 15:55:57

Mert valaki mindig leírja, hogy "űrhajó";).