1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Szánom-bánom, hülye a családom

2007.10.15. 11:51 | picidzé | 8 komment

Címkék: kortárs szociológia douglas coupland



Douglas Coupland - Minden család pszichotikus

A cím valószínűleg igaz. A szomszéd családja mindig zöldebb, de bármikor mondtam egy cimborámnak, hogy „tök jó fejek a szüleid”, mindig egy felhős pillantás és egy „szerintem meg elmebetegek” volt a válasz. Lehet, hogy egyszerűen nem arra vagyunk kalibrálva, hogy összezárva éljünk, nem tudom. Majd megkérdezem az orvosomat.

Coupland X Generációja fogalmazta meg először a gyökértelen nemzedék életérzését – a generációét, akikre leginkább csak az a szó illik, hogy „fogyasztók”, akik fölött átlép a történelem, akiknek nem jut nagy háború, gazdasági válság. A történelem mostohagyermekei.

Egy nemzedéknek pedig saját mitológia is dukál. Nekünk itt van az AIDS, a Titokzatos Üzletemberek (amerikaiak, illetve Amerikában európaiak), az Internet és Diana hercegnő.

A könyv főszerepében a Drummond család – Sarah, a félkezű asztronauta családja. Talán külön-külön nem lennének nagyon feltűnőek, de együtt rosszabbak Terry Jones rémálmainál is. Ahogy Sarah gondolja a könyv vége felé: az összes genetikai tanulmánya is kevés ahhoz, hogy rájöjjön, miként származhat ettől a bagázstól.

Anyja AIDS-ben szenved, válása óta rákattant az Internetre, itt chatel ázsiai tiniként, illetve itt néz utána az illegális gyógyszerek beszerzésének is, melyeket AIDS okozta betegségeire szed. Bátyja, Wade, a család fekete báránya korán elhagyta a családi fészket, csempészésből élt, illetve kitartatta magát – most azonban összejött egy bigott lánnyal és megtérőfélben van. A könyv elején ugyan épp börtönben van, de az Úrnak kedvesebb egy megtért bűnös ugye.

A másik fivér, Bryan egy igazi teszetosza, depressziós tökfilkó, aki épp egy Shw nevű, akaratos nővel jár, aki nem akarja megtartani közös gyereküket – de ez nem ok arra, hogy harmadszor is öngyilkosságot kíséreljen meg. Az apa, Ted, az alkoholisták vidám életét éli egy fényűző otthonban, igazi kirakatfeleséggel – de szörnyen le van égve.

Ez a vidám kis társulat sereglik össze Sarah űrhajójának kilövésére, a szereplők szinte ordítanak egy jókora kalamajka után – ezt meg is kapjuk. Mindenki összeveszik mindenkivel, megcsalás, éttermi rablás, lövöldözés, csempésztalálkozó Disney Worldben – van itt minden. A cselekményre nem is vesztegetnék több szót, A köpönyegben sem az a lényeg.

Coupland új könyve (jó, tudom, 2001-es) a 21. század groteszk tükre – lásd a mitológiáról szóló bekezdést, de ami igazán megfogott benne, az az emberek csodavárásának ábrázolása. Már nem a tündért, Mátyáskirályt várjuk – de az eltelt évszázadok alatt vajmi keveset változott az emberi lélek. Ugyan nem királyt, hanem milliomost, és nem tündért, hanem illegális gyógyszert / csodapszichológust várunk, de a séma ugyanaz maradt.

Nem tudom, jártak-e már a kedves gyerekek onkológián. Nem túl szívderítő dolog. Engem viszont nem a szenvedő, beteg, haldokló emberek látványa sokkolt igazán, hanem a betegeknek az a fanatikus hite, hogy mindjárt történik valami csoda – ez a hit pedig kitermelte a megfelelő pletykákat, meséket is. „Már tesztelik az új gyógyszert 400 emberen, 3 hét múlva Magyarországra is jön.” „Van egy új, japán besugárzójuk, ez a leghatékonyabb a világon, már csak engedélyeztetni kell.” És a többi.

Ha nincs reális remény, maradnak a mesék- azt pedig Neil Gaiman óta tudjuk, hogy a meséknek ereje van. Bár utaltam rá, nem állítom, hogy a Minden család pszichotikus lenne az új Köpönyeg, de kiválóan megírt szatíra.

Felnőtt az X generáció is. Ez lett belőlük.


· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr39196674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Douglas Coupland: Minden család pszichotikus - All Families Are Psychotic 2010.02.16. 22:04:01

Mivel az X generációt szerettem, utána elég hamar úgy gondoltam, hogy olvasok valami mást is Couplandtől. Szokás szerint a Bookstationön nézelődtem, amikor megakadt a szemem ezen a regényen, s a következő könyvadaggal ezt is megrendeltem. Nem kellett v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limesz 2007.10.15. 13:36:12

Igen, végre! Átléptük a 3 mondatos kritikus határt és átszakadt a gát :D
Jó látni, hogy adsz az olvasóid véleményére és egy kicsit többet csepegtetsz magadból az írásaidba. A könyv egyébként kellemesen nyomasztónak tűnik, várólistára raktam (túl lassan olvasok, és túl hamar választok könyvet).

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.10.15. 15:53:41

Kell kell kell

Amennyire utálom a Darázsgyárat meg a Zamerikai Psychót, annyira szeretem az ilyen megoldásokat. (Kb. ugyanarra megy ki, nem?)

És ne merd azt mondani, hogy ez sincs meg >:)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.10.16. 12:03:46

az első három bekezdésről nekem a Fight Club ugrott be, a többi részéről valami Fable, csak szerelmi szál nélkül :D

ugyanitt egy példány Darázsgyár eladó

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.10.16. 12:11:24

A Fight Clubos meglátás jó - olvasd el az X Generációt is (én elég rövidet írtam róla, de nagyon jó), Chuck Palahniuk szerintem Coupland igen méltó utódja. A Fabléra nem reagálok.:)

Bubbles 2007.10.16. 16:54:58

Hát ez csodálatos! Sosem hallottam még rádióban könyvelemzést. Ez így nem igaz, mert épp mostanában hallottam a Petőfin, és érdekes is volt, a fordítóval volt történve egy beszélgetés az egyik műsorban. Gondoltam, el is olvasom ezt a könyvet (persze tudtam, hogy 20mp alatt kimegy a fejemből).
Egy szó mint száz, nota bene épp ez a könyv volt a céltábla keresztjében! :D
Hát ez nagyon jóóóó!!! NOTA BENE!!!! MUHHAHAHAA!!!! ÓRIÁSI, SZELLEMES, BRÁVÓÓ!!!

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.10.17. 23:04:45

limeszhez csatlakozva, én is azt éreztem, hogy ez a hosszantibb megoldás nagyon bejött!

Egyben van nagyon, gratula, nekem eddig az összes többi jóból ez a cucc a top!:)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.10.18. 08:08:46

Köszönöm bcyke spori.

A Zolvasók fídbekkje fontos ám, ha nem lenne az, nem blogot írnék, hanem kis füzetbe jegyzetelgetnék otthon.

Igyekezni fogokkö ezentúl is többet kihozni magamból. Mondjuk a következő lehet, hogy megint rövid lesz, mert valszeg nem tudom végigolvasni.
süti beállítások módosítása