1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Körúti Kocsmák

  • Hibás feed URL.

Majd szólok, ha van valami!

My Fair Soňa

2007.11.02. 22:02 | picidzé | 3 komment

Címkék: szociológia cartaphilus kiadó vladimir páralVladimir Páral – A száz százalékos nő

Páralt kissé leszóltam, mikor először találkoztam vele – ez a könyve viszont sokkal jobban tetszett. Azért ez sem száz százalékos, hogy egy kis tréfával oldjam a bejegyzés komorságát. Kedves gyerekek! Olvassátok továbbra is Könyvtáros Testvár Jótanácsait, tréfákban, élcekben nem lesz hiány továbbra sem. És most: a könyvről.

A száz százalékos nő egy csehszlovák Pygmalion, enyhe stílusparódiája az erős nőket középpontba állító szocialista propagandaműveknek. A főszereplőt Soňának hívják, meseszép árva, aki rokonai vidéki szállójában mindeneskedik – gyakorlatilag rabszolgaként. Naiv, tájékozatlan, álmodozó kislány, akinek a munkakedvét, nőiességét a gonosz mostohák kíméletlenül kihasználják. Meg kell a szívnek szakadni. De semmi vész. Természetesen eljön Soňához a szerelem (nem egyszer, nem kétszer, khm), titokzatos jótevője tanácsára tanulni, dolgozni kezd, egyre följebb küzdi magát.

Találkozunk a korszakra jellemző összes káejrópai klisével – nem szájbarágós, de ott van minden a lusta portástól a lakásért öregasszonnyal együtt élő pszichopatán keresztül a rejtett munkanélküli osztályvezetőig és az igazság bajnoka főmérnökig mindenki.

Továbbra is idegesít, hogy Páral hirtelen váltogatja a szereplőket – gyakran egyik bekezdésről a másikra már más narrál. Nem vagyok szellemi fogyatékos, a harmadik szónál rájövök, hogy ki beszél, de akkor is, na. Legyen már pofája. Úgy látszik, ez szériahiba nála. Vagy én vagyok maradi.

Kellemes, könnyed olvasmány, egyáltalán nem ábrázolja nyomasztónak a valójában igen durva igazságtalanságokat - mintha már kicsit fáradt lett volna Páral igazán kemény társadalomkritikát írni. Éppen ezért / ennek ellenére ajánlom.


 


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr57216554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmisz 2007.11.04. 01:55:21

Krasznahorkai László is lesz?

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.11.04. 10:43:53

Persze. Te kerestél a napokban telefonon?

szmisz 2007.11.04. 14:29:48

Valóban.
Szerettem volna megérdeklődni, hogyan öltözhetnék be én is toldi miklós faszának, de már tárgytalan.. :)