1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Körúti Kocsmák

  • Hibás feed URL.

Majd szólok, ha van valami!

Matematikai folklórgyűjtemény

2008.07.29. 07:00 | picidzé | 4 komment

Címkék: tudomány

A KönyvesBlogon vezetett todományoskönyv-sorozat újabb darabja. Szeretettel.

Trembeczki Csaba - Végtelen Világvége Hotel

Munkahipotézisként tegyük fel, hogy a matematika érdekes dolog. Egy bizonyos szintig legalábbis. Kövezzetek meg, de a Cauchy-Riemann egyenletekkel való szöszmötölést már egyáltalán nem élveztem. Továbbá nagy valószínűséggel minden gyerekkel meg lehet szerettetni a matekot, ha szórakoztató feladatokba burkolják a logika, vagy a geometria alapjait. Rengeteg ilyen próbálkozás / gyűjtemény / miegyéb létezik, a legsikerültebb példák már mondhatni a matematikai folklór részét képezik, és hála az égnek, magyarul is már jó pár örökbecsű darab megjelent.

Trembeczki Csaba ebből a folklórból állított össze egy gyűjteményt, hogy mennyit merített máshonnan, és mennyit tett hozzá a könyvhöz saját ötleteiből, azt megmondani nem tudom, de teljesen korrekt módon jelzi a könyv végén a forrásokat. Természetesen azon is dolgozott valamennyit a szerző, hogy új köntösbe bújtassa a feladatokat (pl. Raymond Smullyan „Hölgy vagy tigris” feladatai helyett zacskó arany és éhes oroszlán van), ami persze a megoldás szempontjából merőben közömbös, de mégis jó látni valamennyi hozzáadott értéket.

Matematikát, fejtörőket kedvelőknek, ambiciózus apukáknak, tanároknak is javallott.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr10588492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MC · http://mcblog.aardvark.hu 2008.07.29. 14:11:40

Jaj, ne ambiciózus apukázz már, lécci. Nő vagyok és világ életemben imádtam a matekot, anyukám matek-fizika-kémia szakos tanár volt, egy csomó rém érdekes természettudományos könyvünk volt otthon, matek példás is, köztük olyan is, ami kisiskolásoknak való (Bizám-Herczeg: Játék és logika c. könyvéről sokáig azt hittem, hogy "Bizám herceg" írta, ezért külön érdekes volt). Bölcsész lettem, de nem fogom apukának átengedni a purdé(k) természettudományos kíváncsiságának felkeltését. Ez orbitálisan szexista hozzáállás.

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2008.07.29. 16:41:21

Márpedig a szexizmus definíció szerint jó, mivel szex van benne. Éééérteeeem?!

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2008.07.29. 16:43:25

Ja, és biztos, ami tuti: Coelho meg szar. :)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.07.29. 17:20:41

Elnézést kérek a Könyvmolyoló blog olvasóitól, és Magyarország polgáraitól arcpirítóan szexista mondatomért. Nagyra becsülöm a nőket, munkájukat elismerem, szellemi képességeiket nem helyezem a férfiaké alá, főleg, ha nagy a mellük.