1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Szegény Zsuzsinak baja fog esni

2013.01.03. 08:13 | picidzé | Szólj hozzá!

Címkék: oook

Hallgatom a Kossuth Rádiót, az önvédelemről van szó. Szaszkó Olivért hívták meg, ő régen Krav Maga instruktor  volt, de gondolom sokallotta a licencdíjat, most egy Tactical Close Quarter Combat nevű rendszert oktat, ha tippelnem kéne, ez ugyanaz pepitában. Mióta kislányom van, nem járok, bunyózni, meg higgadtabb is lettem, így hát rég elvesztettem a fonalat.  De ez most mellékszál. Amennyire engedi a bonyolult téma és a szűk idő, jókat mond, aztán jön (asszem) Zsuzsi, az esettanulmány, amin alaposan felbaszom az agyam.

Zsuzsi háromszor került veszélyes helyzetbe.

1: Hátulról megtámadták, lefogták, de sikerült elfutnia. Hát igen, kifigyelték, nem tűnt veszélyesnek - van ilyen.

2: Egy szórakozóhelyen szóváltásba keveredett egy férfival. A részletek érdektelenek, “blablabla, be akart menni a pultba, de én nem hagytam.“

Tehát visszaszóltál egy részeg, agresszív állatnak, gratulálok, okos vagy. Aztán hozzávágtak egy széket, és plusz még ketten támadtak rá és a barátjára. “Ekkor már bántam, hogy nem tanulok önvédelmet.”

Mert akkor elkezdtél volna izmozni te ostoba állat, és szerencsés esetben csak úgy összevernek, hogy nem ismer föl a rokonság, rosszabb esetben össze is szurkálnak. Megint csak gratulálok. Ekkor már elment önvédelmi edzésre. De nem lett okosabb.

3: egy zavart nő odament valami megállóban Zsuzsihoz, szidalmazni kezdte, majd bokán rúgta. “de már megtanultam elviselni az ilyenfajta fájdalmat.”

Tehát jön egy bolond, de nem megy odébb. Szidalmazza, nem megy odébb, nem kér segítséget. Tettlegességre kerül a sor, de hagyja, hogy az agresszív támadó tegye meg a kezdőlépést. Olyan közel engedte magához, hogy bokán tudják rúgni. Tehát ugyanazzal az erővel torkon is üthették, vagy szíven is szúrhatták volna. De ő bátor volt, mert megtanulta tűrni a fájdalmat. Harmadszor is gratulálok.

Járhatsz te bármennyit önvédelmi órákra, ütheted a zsákot, meg elérheted a Narancssárga Bakzómacska szintet, ha túl hülye vagy, bajod esik.

Fizikai önvédelemre sor kerülhet, ha

  • nem ügyelsz eléggé arra, hogy elijeszd a támadót - ide tartozik az is, hogy bezárod a kocsidat, vagy magabiztosan mozogsz
  • rosszak a szokásaid, veszélyes helyekre jársz, nem figyelsz a környezetedre
  • ha észleled, hogy valami nincs rendben és nem mozogsz biztonságosabb helyre (árnyéktánc)
  • nem kommunikálsz asszertívan, nem képviseled az érdekeidet, hanem passzívitással (főleg bűnözőknél), vagy agresszivitással (szociális erőszak, kötekedés) rontod tovább a helyzetet.

Ha mindent elrontasz, és fizikai önvédelemre kerül sor, akkor pedig először kell ütni, rúgni, szúrni, fújni, aztán körbenézni és a szomszéd kerületig futni.

Nyilván mindenre van kivétel. Egy zavartan viselkedő emberrel nem lehet feltétlenül értelmesen beszélni, ésatöbbi. De ha neked az az önvédelem, hogy elviseled, hogy megrúgnak, az olyan sok szinten rossz, hogy belefáradok, míg végiggondolom.

De hát a genetikai állományt is szűrni kell valahogy.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr184991707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása