1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

A cukiság fasizmusa

2013.09.06. 12:01 | picidzé | 21 komment

Nemrég olvastam Bari Máriusz (Damage) könyvét, a Damage Reportot, ami nem is tudom micsoda, posztmodern cyberpunk-oltár, jövőjóslás, geek-kult-történet. Ingyen (is) olvasható, nosza. Különösen érdekes, hogy a szerző az  ld50 alapítója és atyaúristene, és egy hosszú fejezetben foglalkozik a közösségi oldalakkal, how-to (most már mindegy, kinyírt minket a fácse), evolúció, felhasználói minták, ésatöbbi. Nagyon tanulságos olvasmány. 

Amiről az egész az eszembe jutott, hogy épp áll a bál a moly.hu-n, az adminoknál elgurult a gyógyszer, moderálás helyett már nekiálltak csoportosan törölni a felhasználókat, forradalom, lázongás, barikádok!

Hogy pontosan mi is a helyzet, szt majd összefoglalja Kelt (legkésőbb a Hármas Könyvelés következő adásában), végül is az a szakmája, hogy oknyomozzon, én csak csöndben köpködök itt kicsit. 

Én csak azon méláztam el, hogy vajon mi vezethetett ide.

Disclaimer: én már régóta nem vagyok felhasználó, csak trollkodásra használtam a molyt, miután túl cuki lett nekem.

Egy sima könyvespolc-oldalként kezdte a moly Nagy Bence (Disclaimer 2: személyesen - bár felületesen - ismerem, egy remek ember ), hobbiprojektjeként, ami aztán hamar kinőtte magát egy hatalmas közösségi oldallá, amiért a felhasználók még fizettek is. Ami magyar viszonylatban nagy kincs.

A felhasználók nagy többségben azok, akik ma Magyarországon sokat olvasnak: fiatal lányok. Mondta ezt már nekem sok szakmabeli, kiadó marketingese, stb., ez a helyzet, nincs ezzel semmi baj. Sok fiatal lány egy virtuális helyen viszont elkezd egymásnak virtuális rózsaszín macskákat ajándékozni és egyéb látványos módon örülni a virtuális együttlétnek, ami még mindig nem baj, mert ők ilyenek.

Meglátom én is pár év múlva, mikor a kislányomnak már nem lesz mindegy, mit adok rá reggel. Mellékszál.

A moly tehát egyre cukibb lett a kommentekben, értékelésekben, díjakban, mindenben.

A baj az, hogy egy programozó nem tud egész nap kommenteket olvasni, szükséges (rossz) tehát az aktív, hűséges felhasználók bevonása a melóba moderátorként (itt szerkesztőnek hívják, mindegy). És általában itt válik el a szar a májtól. A bennem lapuló, és a vállalati három órás meetingeken sikoltozva baltáért könyörgő tizenéves anarchista még mindig vallja, hogy aki akarja a hatalmat, az alkalmatlan annak gyakorlására. (valami híresembermondás, kommentben kérném, hogy kié, nem találtam hirtelen)

Nincs ez másképp a közösségi oldalakon sem, sőt, - közhelyezzünk még egy kicsit -, mivel az internetről beszélünk, még inkább jellemző az, hogy frusztrált emberek egy minimális hatalmat kapva (törlés gomb) megőrülnek. A cukiság bakancsot öltött (rózsaszínt), karszalagot vett fel (helókittist), és taposni kezdett mindent, ami nem cuki. Nem elég cuki értékelések visszasorolásával, nem megfelően cuki karcok törlésével, nem eléggé cuki felhasználók moderálásával és/vagy törlésével. Ami egyszerre vicces (ha leszarod), és szomorú (ha fontos volt neked a moly, vagy legyünk fennköltek, a szabad véleménynyilvánítás).

A pökhendien fasisztoid, de legalább következetlen moderáció most ért el oda, hogy ha rosszat mondasz a molyról (molyon kívül, saját blogodon akár), törölnek. Sebaj, minél többen távoznak, annál több virtuális cica jut majd bent egy főre.

Bence! Ez nem jó üzleti modell!

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr305497889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeee 2013.09.06. 12:35:37

nocsak, nocsak, egy sötétben bújkáló forradalmár :)
a helókittis karszalag üt :D

Titti_ · http://tittiolvastar.blogspot.hu/ 2013.09.06. 12:38:42

"A pökhendien fasisztoid, de legalább következetlen moderáció most ért el oda, hogy ha rosszat mondasz a molyról, törölnek. Sebaj, minél többen távoznak, annál több virtuális cica jut majd bent egy főre."

YEAH.
éljenek a kutyások:P :D

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.09.06. 13:04:20

pedig B. mennyi ilyen könyvet jelölt be olvasottnak anno. egynek sem ért a végére? :p

Szedlák Ádám · http://worldshots.hu 2013.09.06. 14:29:00

A magam részéről - köszönöm a megelőlegezett bizalmat - elküldtem pár levelet, azt hátha tisztábban látunk a végén, ha jönnek válaszok.

PuPilla · http://pupillaolvas.freeblog.hu 2013.09.06. 15:14:15

én valahol a határon lavírozok - megtöltöttem rendesen a molyt cukisággal, de értelmes dolgokkal is, legalább annyival.
ezt az egészet már nem tudom hova tenni. most egyébként pang az oldal, és egyáltalán nem tudjuk márelmondani ott, hogy mi van,mert mindennemű ezzel kapcsolatos tartalom a cenzúra áldozatává válik pár perc alatt... hát mi ez kérem?

kardigan 2013.09.06. 15:42:13

“Those who seek power are not worthy of that power.”
erre gondolsz? ez az internet szerint maga platón :)

KTamas · http://ktamas.com/ 2013.09.06. 16:56:36

elolvastam a levelet, vagy fel oraja nem tudom feldolgozni, tudtam hogy a moly, nos, ilyen, nade ennyire?

black arabs (törölt) 2013.09.07. 20:00:41

beépített fékek, azok hiányoznak. meg kell nézni pl a stackoverflow rendszerét. mások upvote-jaitól gyarapodnak a pontjaid, te is öregbíted a hírneved, ha másokat upvote-olsz, de ha downvote-ot osztasz ki, vesztesz a pontjaidból, leküzdheted magad a béka segge alá. ennél persze jóval bonyolultabb az egész, de valami hasonló.

black arabs (törölt) 2013.09.07. 20:00:42

beépített fékek, azok hiányoznak. meg kell nézni pl a stackoverflow rendszerét. mások upvote-jaitól gyarapodnak a pontjaid, te is öregbíted a hírneved, ha másokat upvote-olsz, de ha downvote-ot osztasz ki, vesztesz a pontjaidból, leküzdheted magad a béka segge alá. ennél persze jóval bonyolultabb az egész, de valami hasonló.

Arbeitslosigkeit (törölt) 2013.09.07. 21:29:28

@PuPilla: Szerintem az lenne jó, ha egy könyvolvasó oldal pangana. Úgy egészséges.

A nagy pörgésben összedőlnek a templomok. Én használom a molyt, az itteni bejegyzés témája viszont nem ismerős számomra. Én arra használtam az oldalt, ami a funkciója (ami értelmes emberek szerint szép, és hasznos).

A dolog arra emlékeztet ami valamikor az év elején történhetett: Szíria, mecset a IX. századból, megsemmisítve... Kortünet.

Szedlák Ádám · http://worldshots.hu 2013.09.08. 14:07:51

@Arbeitslosigkeit:
Abszolút nem az istentől elrugaszkodott ötlet az, hogy emberek beszélgessenek az interneten a hobbijukról. A keretek az érdekesek szerintem.

Arbeitslosigkeit (törölt) 2013.09.08. 21:38:16

@Kelt: Jogos felvetés!

Hadd mondjam el az interkontinentálisan elrugaszkodott véleményem: a keretek rosszak. Valaki minden ízelt lábával támogatja a rossz kereteket.

Ez a valaki mindig hatalmas; én meg úgy ismerem magam, mint aki nem szereti a hatalmat.

Én tisztelek kereteket, mint a munkahelyem. Ők nyilván nem tisztelnek engem, mert szegény Föld bolygó most ilyen maflákkal van tele.

Istent meg nem írnám kis betűvel, mert akkor egy kicsit szerepét veszti az illúzió. Isten kis betűvel eléggé provanszi szerintem.

Szedlák Ádám · http://worldshots.hu 2013.09.09. 13:59:02

@Pável:
Oreganós, kakukkfüves, gondolom.

@Arbeitslosigkeit:
Tisztelettel, de szólásban még akkor is kisbetű, ha az ember hívő. Persze csak a helyesírás szerint, ami megint csupán egy illemszabály. Bonyolult ez.

Arbeitslosigkeit (törölt) 2013.09.11. 19:57:56

@Pável: @Kelt:

Miért írtam, hogy "provanszi"?! Nekem Ady Endre a szó forrása. Ezekszerint ez a szó konyhanyelv...

Egyrészt azért írtam le, mert azt hittem lehet érteni. Ilyesmi, hogy a vidéki csekély-értelmű írja kis betűvel az Istent, közben meg éppenhogy a városi írja, mert nyelvi törvény mondja...és én is rosszul használtam ezt a szót ebben a kontextusban!

A provanszi számomra az 50-es éves rákosista politikája által megalázott "paraszt" kifejezés valószínűleg. Ezt nem írhattam volna le, ennél én több vagyok.

mek.oszk.hu/00500/00583/html/ady44.htm

"78. MISTRAL ÉS A NOBEL-DIJ"

Itt látszik; és én is tudom, hogy Ady bőséggel használta ezt a szót.

Szedlák Ádám · http://worldshots.hu 2013.09.11. 21:04:48

@Arbeitslosigkeit:

Gorombaságtechnikailag amúgy hagyományosan jobbak azok a megoldások, amelyekhez nem kell ötszáz leütés magyarázat és egy Ady link. De értem!

Arbeitslosigkeit (törölt) 2013.09.13. 19:23:06

@Kelt: egy tahó darabom útra vált belőlem.

Én törekszem rá, hogy kiegyensúlyozzam a kilengéseimet (hidd el, én ezt visszakapom; nekem fáj, én szorongok). Elég sokminden úgy történik körülöttünk, hogy azt emberi keretek között talán nem is szavakban kéne kezelni.
Példa: Szíria: "Al Assad kórházakat bombáztat, mert az sokkal hatékonyabb, mint forradalmárt ölni". És ezt nem én találtam ki persze. Ez is dolgozott bennem. Erre a valóságra mit lehet reagálni?! (Mániákus depresszió?)

1, Nem kéne leírnom?
2, Le kéne írnom?
3, Nem kéne leírnom.

És most a válasz, amit keresek:

"A szamuráj reggel felkel. Elintézi amit el szoktak intézni... aztán elétolja a felesége a rízsestálat. A szamuráj belenéz abba a művészi remek tálba a rízzsel, és azt kérdezi magától magában: ki vagyok én? Minden reggel."

Noname Watanabe 2016.07.18. 14:53:41

Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromságokra hiába írsz lehúzó kritikát, hiába kedvencelik azt sokkal többen, mint a "jaj de cukcsy, wááá, nedves a bugyim!"-féle ömlengéseket - az oldal direktívája szerint a három csillag (vagyis átlag) alatti értékelések még akkor sem kerülhetnek ki a könyv adatlapjára. Eldugva, az értékelések közt találhatók meg - már ha van, aki keresi őket.
süti beállítások módosítása