1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Kőszeghy Miklós a házban!

2007.06.19. 17:26 | picidzé | 6 komment

Címkék: történelem tudomány kortárs új mandátum kiadó kőszeghy miklós




Kőszeghy Miklós – Salamon avagy a történet vége

Eljött végre a pillanat! Sokat emlegetett (itt itt és itt) oktatóm saját könyvét vehettem kezembe. Kőszeghy Miklós történész, egyetemi docens, zenész, szerkesztője egy ókortörténeti sorozatnak, melybe – mint most megtudtam - ír is. Nem is rosszul.

A könyv baromi meglepő módon Salamon királyról szól. Arról, amit a régészeti leletek és a Biblia alapján tudni lehet Salamon államáról, illetve magáról Salamonról, arról, ahogy a Júda és Izrael közti perszonálunió semmivé lett és a zsidó állam egy jó időre lekerült a történelem színpadáról.

Annyit eddig is tudtam, hogy Kőszeghy tanár úrnak nagyon jó stílusa van, most láttam, hogy ezt írásban is tudja hozni. Komolyan, kedvem lett a történészi szakmához (már elmúlt), amíg olvastam. Nagyon izgalmas dolog lehet Sherlock Holmest játszani az emberiség nagy rejtélyeivel. Létezett Dávid és Salamon? Mekkora és milyen gazdag volt az államuk? Mit lehet megtudni külpolitikájukról? Salamon híres temploma hogy nézhetett ki, mekkora volt?

Ezek mind-mind olyan kérdések, melyekre általában sokkal később született dokumentumokból lehet következtetni de természetesen nem lennének tudósok a tudósok, ha bármivel kapcsolatban egységes lenne az álláspontjuk. Kőszeghy Miklós ezt az oldalát sem hagyja ki a történelemtudománynak: számos oldalról bemutat egy-egy problémát, ismerteti a különböző régészek véleményét – természetesen mindig kiderül, ő melyik oldalon áll.

A könyv tényleg szakmai, de ez a nem-történészeket ne riassza el, nem túl száraz olvasmány, de nem is szájbarágós gyerekkönyv – pont ideális az egyensúly. (Azért arra számítsunk, hogy lassabban fogunk haladni az olvasással, mint mondjuk a 300 képregényt lapozgatva.)

Annak ellenére, hogy nagyon élveztem az olvasást, több problémám is van a könyvvel. A tartalommal kapcsolatban csak annyi, hogy helyenként keveselltem az alternatív elméletek gyártóinak érveit, persze nyilván léteznek terjedelmi szempontok is.

Ott van az ábrák kérdése: ezek nagyon rossz felbontású, homályos képek. A külcsín is számít. Újrarajzoltatni, vagy átküldeni egy simítószűrőt az ábrán igazán nem akkora fáradtság, amennyit ne érne meg, hogy ne nézzen ki igénytelenül egy-egy oldal. (Meg a parasztnak kép kell. Színezzétek ki a csak apjuk nevével jelzett helytartók által irányított adókerületeket, kedves gyerekek! Mindegyik 2 pont.)

Én s szavak egymás mögé pakolászásából tartom fenn magam, ezért tudom, hogy minden szövegbe becsúszik egy-egy értelmetlen mondat, vagy éppen ott marad egy már nemkívánatos rag. Munka közben bizony előfordul. Ezért kell átnézni, illetve erre van az olvasószerkesztő (vagy ahogy az adott kiadónál éppen hívják.) Pár esetben fordul csak elő hibás mondat a könyvben, de erre mindenképpen nagyon kéne ügyelni.

Kinek ajánlom? Nehéz kérdés. Nyilván mindenképp csak olyanoknak, akiket mélyebben érdekel a történelem és nem riadnak vissza attól, hogy az udvarba szállított búza mennyiségéből levont következtetéseket olvassák. Akiket érdekel az ókor. Akiket érdekel: mi áll az Ószövetség írásai mögött.

Kiváló, de nem könnyű olvasmány.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr94101838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.06.20. 11:04:38

Bizony. Személyes kedvencem volt.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.07.04. 08:21:56

Hűh, nagyon köszönöm kolléga, de az a helyzet, hogy a versekkel eléggé hadilábon állok, viszonyunk azt hiszem a fegyveres semlegesség kifejezéssel írható le legikább. De belepislogok, ha tehetem.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.07.04. 09:26:29

hohó, ezek nem csak versek: ezek az Amarna kor - az első monteizmus a világon (a zsidók sem úgy kezdték...), ugye... KM tanár úr egyi kedvenc témája volt... - szóval ezek forrásai tkp.! :)
ja, Kákosy felesége a fordító.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.07.04. 09:30:30

Áhááá. Értem. Köszönöm, iktatom.
süti beállítások módosítása