1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

A setétek is emberek

2007.12.13. 16:34 | picidzé | 9 komment

Címkék: fantasy galaktika könyvek szergej lukjanyenko



Szergej Lukjanyenko, Vlagyimir Vasziljev – Nappali őrség

A nagysikerű folytatása.

Kezdjük rögtön azzal, hogy nekem mindig nagyon gyanús a többszerzős regény. (Ha nem regény, akkor kevésbé – lásd Cserna-Szabó András és Darida Benedek örökbecsűjét.) Nem vagyok író, de nehezen tudom elképzelni az alkotás folyamatát. „Figyejjé Vlagyimir, én megírom a vízbefúlós jelenetet, te szöszögj már el kicsit a tárgyalással, semmi ötletem rá.”

Itt kezdődött. Aztán elkezdtem olvasni. Észosztással kezdődik.

Geistwald barátommal beszéltük épp pár hete, hogy mennyire tragikus, mikor az író mélyfilozófiai álláspontját oldalakon keresztül ismerteti velünk párbeszéd (még elmegy), vagy belső monológ (elviselhetetlen) formájában.

El is ment a kedvem a Nappali őrségtől az első pár tíz oldal után, de mivel a fentiek ellenére sincs rosszul megírva, végigvitt rajta a lendület. Gondolom nyilvánvaló, hogy ebben a regényben a Setét oldal tevékenységébe nyerhetünk bepillantást – persze az előző részben megismert Fénypárti szereplők is gyakran feltűnnek. És nem csak feltűnnek, néha vált a regény, és az ő szempontjukból látjuk az eseményeket. Az Éjszakai Őrség koncepciója jobban tetszett.

A cselekmény: intrikák egy nagy mágus feltámasztására, vagy egy még nagyobb felnevelésére. Úgy éreztem, túl nagy fába vágta a fejszéjét a két író.

Hm. Lehetséges, hogy van egy egynél kisebb ε együttmőködési együttható, mellyel az írók íróállandóját beszorozva megkapjuk a közös munka hatásfokát?

Eleje van a történetnek, valamennyire vége is, de nagyon utálom, mikor ott lebeg a nagy, piros „Folytatjuk” felirat lelki szemeim előtt, ahogy elolvasom az utolsó oldalt – ezért az alacsony osztályzat. A következő két részt nem fogom elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr48262832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greedo 2007.12.13. 20:54:53

Good Omens?

blö 2007.12.14. 10:49:09

Frederik Pohl, C. M. Kornbluth
Arkagyij és Boris Sztrugackij

cifis szerzőpárosok nem is rosszak. tudok rosszakat is...

tegnap berongyoltam a helyi libribe, mondok kell izé, őrség. milyen őrség? kérdik kekecül. mondom esti, nem éjjeli. éjjeli mi? kérdik. edény mondanám de, őrjárat, mondom inkább. aztán rájövök, az annyira nem olvasmányos.
mindegy, kaptam nappalit. most el se olvassam? vigyem vissza, hogy én még az elsőn se túl? jó napot, visszahoztam 3 napon belül, bekapcsoltam nem működik a cselekmény...
ahh. szerzek egy olyan másikat.

Folyt .köv-ért 3 pont? Mit érdemelne Tad Williams?!
Meg jkrowling, meg ifjú herbert.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.12.14. 11:13:50

A Sztrugackij tesókkal tökéletesen igazad van, nem is tudom, hog mehetett ki a fejemből, végül is még az irány is nagyjából arra van.

És ne vidd vissza, mert végül is nincs rosszul megírva, meg a borítón is van csöcs.

És nem önmagában a folytatással van bajom (bár azt sem szeretem), hanem amikor tárva-nyitva marad egy regény vége. Maradjunk azt általad említett Frederik Pohl-nál, az Átjáró egy 6os könyv, annak ellenére, hogy lett vagy 4 folytatása. (azok nem is jók.)

És persze mindig nyitva marad pár kérdés, tudjuk a Végtelen Történetből (is), de könyörgöm legyen egy könyvnek elejeközepevége. Ha trilógiának írják, akkor is.

blö 2007.12.14. 11:43:16

Ez a folytatósdi, inkább a piacnak megfelelés mintsem az írói elképzelés kiteljesedése, a cselekmény továbbgondolása.
Magyarán adjuk ki sok kötetben ezt(azt) a történetet.
Képzeld el ahogy Thomas Mnn 300 oldalanként adja ki a Buddenbrook-házat. Mondjuk a József és tesokáimmal azért ő is...
"Gróf úr, én azt mondom, gatyába rázzuk az első fejezetet, aztán már mehet is a nyomdába. Legyen a címe, mondjuk Háború és vér. Hogy, mi? Háború és béke? Ááá, az annyira uncsi, meg defetista, meg egalista, meg alkuvó na."

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.12.14. 12:11:33

Itt bevallhatom, mivel a kommenteket még kevesebben olvassák, hogy a bejegyzésgben emlegetett beszélgetés Geistwalddal úgy ért véget, hogy kijelentettük: ezért olvashatatlan Thomas Mann. (Barátom szerint ezért érettségi tétel is, de ez már rosszmájúság, elhatárolódom. Szerelmes vagyok Hiller Istvánba.)

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.12.18. 06:51:18

Mondjuk a ketten írás nem feltétlenül azt jelenti, hogy X megírja az ötvenedikig, Y meg onnan tovább. Sőt valsz egyáltalán nem azt jelenti. Ha van egy film, aminek a forgatókönyvét Heltai Jenő és Clint Eastwood jegyzi, akkor azt inkább úgy képzelem, hogy az egyiknek van egy ötlete, amit a másik megír, miközben az egyik ott áll a háta mögött, és nézi, hogy ilyet képzelt-e.

blö 2007.12.18. 10:55:33

Sztrugackij-ék felosztják közösen a témát, kidolgozzák, aztán "összeírják".
Pohl és Kornbluth pedig felváltva írták a fejezeteket. Egyik az akciósabbat, másik a moralizálót. Meg lehet különböztetni.

Heltai Jenő és Clint Eastwood közös munkájából született a "Kussoló levente" :)
süti beállítások módosítása