1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Munkára várva

2008.01.09. 10:00 | picidzé | 12 komment

Címkék: kortárs jelenkor herman brusselmans


Herman Brusselmans - A férfi, aki munkát talált

Mikor olvastam az ajánlót a KönyvesBlogon, rögtön megtetszett a könyv, és mikor kinyitottam, éreztem, hogy kis gyönyszemre leltem.

 

 

"Az is lehet, gondolta egyik reggel a könyvtáros, hogy felgyújtom az egész kócerájt."

 

 

Lehet egy könyvet nem imádni, ami így kezdődik? Feltéve persze, hogy az ember harminc felé is lélekben tízlyukas Gettában közlekedik (a lábamnak vajon van külön lelke?), és rettenetesen rühelli a munkáját és az embereket. Én persze nem rühellem a munkámat (a rendfőnök testvér is olvassa a Jótanácsokat), sem az embereket. Általában. Szelektív humanista vagyok, ahogy egy barátom apukája szokta mondani.

 

De elég is ebből, foglalkozzunk inkább a könyvvel. (Ahogy Johnny Bravo mondta: but don’t talk about me. Talk about you. What do you think of me?) Namostmárténylegelég.

 

A regény egy nihilista, láncdohányos, otromba könyvtáros pár napját kíséri végig, aki tényleg mindent megtesz, hogy belülről bomlassza a rendszert. Legtöbbször magára zárja az ajtót (ha mégsem, igyekszik elriasztani a betérőket), nem veszi fel a telefont (ha mégis, akkor összevissza hazudozik), egyáltalán nem hajlandó dolgozni. Az emberekkel való interakciójáról gyakran jutott eszembe Mordecai Richler Barney-ja. Jó nagy bunkó – de saját elhatározásából az.

 

A könyvben kevés a cselekmény, ami van, az Tinner (a könyvtáros) otrombaságait, vagy a kávéslánnyal való smúzolását mutatja be, általában nem történik semmi, belső monológok, értelmetlen tevékenységek, ivás és dohányzás váltják egymást. Godot-ra várva punk életérzéssel.

 

Igazi nyolcvanas évekbeli könyv, reménytelenség, csalódottság, nincs kiút a mókuskerékből. Sőt, a könyv végén Godot is megjön, még a végtelenség illúziója sem marad meg. Pusztul a világ. Igen jó darab.

 

Két apróság. Egyrészt Herman Brusselmans ugyanolyan csúnya, mint Joyce Carol Oates, ami nem rossz. Másrészt a regény a Jelenkor kiadó Útravaló sorozatában jelent meg, ami röviden annyit tesz, hogy kicsi. Ami hatalmas előny. Jó kezdeményezés, sok ilyet. Az Agave például jó kiadó, de a könyveik csak annak a kabátomnak a zsebébe férnek bele, amiben úgy nézek ki, mint akinek csak véletlenül nőtt meg a haja, egyébként ötszáz forintot kér és jószórakozástkíván.


 


 



A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr97290506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahszin 2008.01.09. 10:07:48

És hun a majom?

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.09. 10:16:56

Nem majom, főemlős. :> Eddig is itt volt amúgy, csak megijedt a zíró arcától és elbújt.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.09. 13:03:17

Nem beleszólni, az orángután hisztis fajta, még megsértődik...:P Nagyon tetszett, el fogom még olvasni, de 6ost csak nagyon-nagyon ritkán adok.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.09. 14:51:22

Hatost csak Pablo és Genial kap, oda van írva felül. Kesés a cselekmény, tipó középtájt. Amúgy ha Barney jutott róla eszedbe, akkor megveszem!

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.09. 16:35:35

Javítottam, köszi. 990 Ft-ot még egy 4-es könyv is megér. Nemhogy.

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2008.01.09. 17:02:36

Jókat kívánok azújesztendőredwy, s ha tényleg hajaz Barneyra, megveszem én is.
990??? Adnak még annyiért könyvnek nevezhető könyvet, akármekkora is?

Cserke 2008.01.09. 17:03:28

Hoppá, a fele beírandó micsoda a kommentbe ment....

Little Red Riding Hood 2008.01.11. 15:40:17

Végre egy könyv, amit én is olvastam.
Nekem is tetszett, de az elején olyan érzésem volt, mintha nem is író írta volna, hanem egy lelkes (jó értelemben vett) amatőr.
Gondolom ez volt a cél, de sok helyen már nagyon idegesített, hogy direkt nem történik semmi. A főszereplőnek iszonyú üres és sivár az élete, meg az egész hangulata, de nagyon jó a humorérzéke :)
Érdekes módon, ahogy haladt előre a "történet", egyre jobban értékeltem, azt hiszem kis idő, míg kiderül, mire megy ki a játék (legalábbis nekem). Egyre szürreálisabb lett: Tinner mindenen kívül helyezi magát. Szerintem ilyen ember nincs. Persze van sok cinikus fazon a világon, de azért minimális érzelmek mindenkiben vannak. Azt hiszem ezért is volt olyan nyomasztó. Nem is a történet hiánya ami különleges a könyvben (hiszen a huszadik században rengeteg ilyen regényt találunk), hanem az érzelmi töltés hiánya.
Egyébként elég szuggesztív: sírni tudtam volna, csak csináljon már valamit, jöjjön össze az egyik alkalmazottal, vagy tényleg gyújtsa fel a könyvtárt.
Néha azt éreztem, hogy polgárt akar pukkasztani (a téma gyakran a szarás meglehetősen naturalisztikusan), de az is lehet, hogy ki akarja hangsúlyozni az élet sivárságát, meg hogy napjainkban már nincs miről gondolkozni, sehova se vezet.
Jó szórakozást! :)

plexus 2008.01.11. 18:02:21

Én az első kiadást olvastam még anno (98), tetszett; örültem a második kiadásnak, mert így olyanokhoz is eljut, akiknek az első kiadás elkerülte a figyelmét (lásd: poszt). Amin meglepődtem: az a baráti ár.
süti beállítások módosítása