1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

A toplisták értelmetlenek

2011.10.03. 21:44 | picidzé | 1 komment

Címkék: scifi orson scott card

 Teljesen. Ha egyvalaki állítja össze, akkor azért (kit érdekel), ha szavaz róla a sok gyopár, akkor azért. A hecc kedvéért viszont néha megnézünk ilyeneket, ne is tagadjuk. Az Sffjazz.com csinált egy szavazós Top 100 scifi-listát, az SFmagon pedig megjelent egy nagyon jó kis elemzés az eredményekről. (Mikor születtek, hol születtek, hányat fordítottak le, átlagosan mekkora pénisszel lehet bekerülni, Ursula K. Le Guinnek miért sikerült mégis, stb.) 

Szóval megnéztem a Top100 scifi könyvet

mellékszál, csináltak ilyet fantasyvel is, de nem bírtam végigolvasni sírás nélkül a listát, Harry Potter, bazmeg? Sötét elf trilógia, bazmeg? ERAGON, BAZMEG?

és persze mit nekem a pórnép véleménye, de felhúztam magam, hogy az elsőt még nem olvastam, úgyhogy az Ender's Game-et szíveskedtem egyszuszra. Tényleg nagyon jó könyv. Űrháború a bogarak ellen, különleges gyerekeket soroznak be, hogy hadvezéreket faragjanak belőlük. Egyfajta Starship Troopersbe oltott Iskola a határon (Az egyik legjobb magyar könyv, tessék elolvasni! Gyakran!). 

 Bár elcsépeltnek hathat a téma, Cardnak sikerül hibátlanul megfogni. Az űrháború sokáig csak elmosódott díszlet Ender kiképzése mögött, a fókusz Enderen és a gyerekeken van, öngyűlölet, agresszió és elfojtása, kevélység, a gyerekek kegyetlensége, ilyesmi.

Ez utóbbi amúgy is foglalkoztat egy ideje, már most azon tűnődöm, hogy a szelídség és a konfliktusok békés rendezése mellett vajon megtanítsam-e a kislányomat szemet kinyomni és herezacskót letépni, mert minden csoportban / osztályban akad egy-két sudribunkó, aki csak ebből ért.  

Aztán persze a kötelező kérdés, miszerint elkerülhetetlen-e a háború a fajok között, szentesíti-e a cél az eszközt, meddig gyerek a gyerek, stb. Bár közhelyhalmaznak hangzik, nem az.

Card jól ír, takarékos, nem tolja az arcunkba a Zigazságot. Nem moralizál, nem cifrázza a mondanivalóját. Gondolkodásra serkent, ami mostanában elég ritkán sikerül bárminek. Bár az én, senkit nem érdeklő listámon nem kapta meg az első helyet, jár neki a hatos. 

A folytatásokra is rámegyek majd valamikor 

van vagy négy, hát baszki nem lehet megírni ebben a műfajban egy darab könyvet, kiakasztanak, komolyan mondom

de most először Vekerdy van a gyerek okán, meg a Neuromancer, mert az is rajta van a toplistán, és bár olvastam úgy '92 körül, nem emlékszem belőle semmire. Hogy végképp tönkretegyem a blogot a magánéletemmel: a Top100-ból 45 volt meg, rosszabbra számítottam, ez vagy azt mutatja, hogy a magyar könyvkiadás 20-30 évvel ezelőtt még igen progresszív volt, vagy azt, hogy akkor még nem volt ennyi pornó az interneten, vagy internet sem volt még, ki emlékszik már arra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr193276481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolcs_es_szexi 2011.10.04. 08:29:57

Neeeem. Ez azt jelenti, hogy ultra-konformista vagy, azt olvasod, amit a NÉP, és baseball satyiban, lábadon nike air max-szel mész az esti sterbire! :)
süti beállítások módosítása