1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Fehér Béla azt üzente

2012.03.22. 22:57 | picidzé | 3 komment

Címkék: magyar kortárs fehér béla

 Zseniből sokféle van, például a kiváló kőfaragók és a kitűnő balett-táncosok, nemrég pedig arra jöttem rá, hogy még íróból is több fajta zseni létezik. A szívemnek legkedvesebb két kortárs magyar író a nyelv kínpadra vonásának zsenijei. Parti Nagy Lajos és Fehér Béla úgy csavarják, nyúzzák, újítják, ki-be, forgatják a magyar nyelvet, hogy az irigységtől nyüszítek, énénÉN akarok így írni!

Mostanában amúgy még inkább értékelem a nyelvi játékot, mert hihetetlen meredek spirálban épülök lefelé. Az egy dolog, hogy néha észreveszem, hogy fennhangon énekelek gyerekdalokat az utcán ( a két kiskakas civakodott a leggyakoribb), de már az is előfordult, hogy a főnököm tüsszentett, én pedig rávágtam, hogy "Hapcitüszi!". Mondjuk a sztorihoz hozzátartozik, hogy észre sem vette, mert neki egy 11 hónapos fia van, de attól még a tény tény marad: épülök lefele, a zsenik pedig kicsit lassítják a folyamatot. 

Fehér Béla új könyve, a Kossuthkifli kapásból fura, mert két, eddig számomra látszólag diszjunkt halmaz része:

1. zseniálisan kurvajó

2. mindenhol reklámozzák

Szóval érdekes, de lehet, hogy van remény, és vége van a korszaknak, mikor könyvreklám = eladhatatlan ulpiusos szemét. Vagy ritkán járok a városban. 

A '48-as forradalom végére jár, jönnek az oroszok, egy elvakult Kossuth-hívő katonatiszt útrakel egy postakocsin, hogy egy nemlétező összeesküvést leleplezzen, nyomában pedig általa meglopott apja, a császár titkosrendőrségének rettegett alakja - egy halottaskocsin. 

Igazából besorolhatatlan a regény, ha nem ígértem volna meg magamnak, hogy soha nem használom a "mágikus realizmus" kifejezést, talán leírnám ide, ki tudja. Szerencsére Fehér Béla nem akar valamiféle történelmi fantasyt írni, posztmodern könnyedséggel kacsint ki az olvasóra ( az aktuálpolitikai utalásokról nem is beszélek, mert elsírom magam, de mondjuk az, hogy bebopot játszik kürtjén a postakocsis, zseniális), lazán merít innen-onnan, más regényekből, mesékből, de olyan könnyedén, hogy mire rájöttünk, hogy honnan ismerős a Kukorica Jancsi név, már ott is hagytuk a juhászbojtárt az út szélén. 

A Rejtő-szerűen önmaguk karikatúrájaként szerencsétlenkedő alakok, a meseszerű elemek, a főleg német, kicsit francia jövevényszavakkal megtűzdelt soha nem létezett magyar nyelven leírt, részletesen elmesélt étkezésekkel központozott lassú road-regény olyan abszurd összhatást eredményez, amire nem lehet máshogy reagálni, csak feltenni a kezünket, hogy "Győztél Béla, üsd tovább az agyam még végtelen fejezettel, mesélj még és csicskád leszek a másvilágon!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr114334092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnTalk 2012.05.09. 16:47:30

Lassan fekete öves apuka leszel, de addig még gyúrnod kell - avagy sok szaros pelust kell kicserélned. (Ez értelem szerűen az apró betűs részre vonatkozott.)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2012.05.10. 14:54:03

Kétdanos szartakarító vagyok.
Hai!

AnTalk 2012.05.15. 10:02:34

Egy gyerek után még nem jár a dan Dani! Még akkor sem ha főállású apaként minden pelust te cserélsz. Azt ki kell érdemelni, azért meg kell dógozni!
süti beállítások módosítása