1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Író vendég a házban

2008.01.14. 09:25 | Lotterfeld Boholy | 36 komment

Címkék: vendégszereplés király ferenc szathmáry sándor


Nagy örömmel jelentem be újabb vendégemet, Király Ferencet, akinek könyvéről egyébként itt olvashatnak a kedves gyerekek. Következzék az író úr értékelése

Szathmáry Sándor: Kazohinia

című könyvéről:

Nem véletlen, hogy a nagy negatív utópiák a negyvenes években születtek. Ekkorra vált nyilvánvalóvá, hogy az emberiség valami rejtélyes okból vonzódik a tébolyodottakhoz. Országnyi falkák képesek követni egy sületlenségeket makogó kerti törpét, és a megfelelő technológia birtokában szakszerű népirtásba kezdeni, mer' az jött a hangszóróból, hogy ők a rosszak, mi meg a jók, természetesen. Nem akarok én most átmenni harcos antifasiszta-antikommunistába, csak fontosnak tartom, hogy ez a regény akkor született, amikor egyszerre nagyon sokan felfogták, hogy az emberi társadalmak úgy fejlődnek, mintha a végcél a pokol felszínre emelése volna.

 

Huxley genetikailag kreált kasztrendszert vizionált, ahol a súrlódásokat egy központilag adagolt kábítószer csökkenti, Orwell pedig egy olyan államot képzelt el, ahol a háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő. Nálam a Gyűrűk Ura is egyfajta időben kifordított utópia, ahol Tolkien a kezdetet és a véget egy kalap alá veszi, s talán igaza is van, hiszen orkokkal mostanság is tele van a világ, és Szauron sem maradt szellemi örökösök nélkül.

 

Szathmáry Sándor nagyon érdekes munkamódszert választott: Fellapozta Jonathan Swift, kétszáz évvel korábbi regényét, és Gullivert egy új utazásra küldte. Természetesen hajótörést is szenvedett hamar, mégpedig egy ismeretlen sziget, Kazohinia partjainál. Itt élnek a hinek, egy látszólag tökéletes társadalomban. Nem ismerik a pénzt, nincsenek írott törvények, mégis mindenki épp annyit vesz el a közösből, amennyire szüksége van. A technológia igen fejlett, sőt olyan színvonalat képvisel, amiről még Demszky Gábor sem hallott, fél évszázaddal a kötet megjelenése után:

 
Megpróbáltam jelekkel megkérdezni, hogy miért készítették az utat ilyen fényűző módon, de úgy látszik, félreértett, mert azt válaszolta, azért, hogy ne rázzon.

 

 [Itt elsírtam magam a gyönyörtől - Könyvtáros Testvér]
 

A hinek életét a Kazo irányítja. Ez egyfajta vezérlőelv, látszatra ésszerű és bárki számára elfogadtató: Ami létezik, az van. Ami nem létezik, az nincs. Igen ám, de az olyan fogalmak, mint a hit, a szerelem, vagy a barátság, nem kézzel fogható dolgok, ezért a hinek szerint a nem létező kategóriába tartoznak. Lelkük sincs nekik, amit Gulliver már képtelen elviselni, és áthelyezését kéri a társadalomtól elzártan élő behinek telepére. Ők egyfajta gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, tudatuk ugyanis nem érzékeli a Kazót, ebből hősünk azt a következtetést vonja le, hogy normális, érző emberek lehetnek, akiket a lélektelen hin társadalom kivetett magából. Nem lövöm le a poént, ha azt mondom, nagyot tévedett!

 

A behinek annyira unalmasnak tartják az egzakt valóságot, hogy – látszólag – nem is foglalkoznak vele. Szívós munkával kifejlesztettek egy komplett rögeszmerendszert, ami meghatározhatatlan értelmű szavakon nyugszik, ezért ép elme számára felfoghatatlan. Gulliver legalábbis nem érti, mitől ketni valaki, hogyan lehet részesülni a bötóból, és miért hisz a behinek fele a négyzet hatalmában, míg a többiek a kört dicsőítik.

 

         

   – […] Vigyázz, mert annak is kiteheted magad, hogy megütnek, ha nem vagy ketni.

            – Ha nem mondom, hogy pricc-prucc?
            – Persze! Mit csodálkozol ezen?
            – És ha azt mondom, hogy pricc-prucc?

            – Akkor mosolyognak, és megvakarják a farodat, mire te visszavakarod az övékét. Ez jelzi, hogy nem enoláltok egymás miatt, és mindketten ketni vagytok.

 

Bámulatos, ahogy Szathmáry kifigurázza a vallási fanatizmust, az emberi érintkezés bonyolult szabályait. Lépésről lépésre bebizonyítja, hogy behinek vagyunk mi is, csak éppen a négyzet helyett a keresztet imádjuk, keressük a megváltást, pedig lövésünk sincs róla, mi lehet az, és képesek vagyunk meghalni olyan dolgokért, amik nem léteznek, egyszerűen kitaláltuk őket.

 

A Kazohinia gördülékenyen és szellemesen megírt regény, bár néha fárasztó az az írói trükk, amikor a narrátor-főhős szándékosan értetlenebb, mint az olvasó. Néha legszívesebben adtam volna egy tockost Gullivernek, hogy térjen már észhez, nem olyan felfoghatatlan ez a világ, mint amilyennek beállítja. A hin-behin tükörkép miatt túlságosan kilóg a mérnökien tervezett lóláb, de ettől függetlenül nálam ötös.

 

Amikor letettem a könyvet, eszembe jutott még valami. Bizonyára létezik a regényeknél is remake, hát pont ez az a történet, amit érdemes lenne újraértelmezni a modern sci-fi keretei közt. Gulliver kapitány kalandjai a Kazohinia-naprendszerben, hmm? Remélem, akad rá jelentkező, különben én leszek kénytelen nekiállni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr88296540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tz · http://tz.freeblog.hu 2008.01.14. 11:49:47

szia herr könyvtáros,
valamiért összecsúszkálnak a sorok és kitakarják egymást. nem, nem vagyok részeg, és munkahelyi hetes exploreren jövök scheervah.
meg a sorok eleje is el-eltűnik.
és... egyébként jó. :)
üdv
tz

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.14. 12:47:10

Ha kijelölöd a szöveget, az anomáliák megszűnnek - és amelyeket amúgy abszolút nem értek. nem te vagy az első, aki jelezte, lehet, hogy én barmioltam szét túlságosan a css-t, lehet hogy szar a blog.hu, nemtom.

Az egyébkéntjót meg köszönTEM. :)

tz 2008.01.14. 12:51:14

:)
kijelöltem (nem vagyok hüje), erre komplett bekezdések tűntek el. :D
majd még jövök (nem fenyegetésnek szánom...:))

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.14. 13:24:36

tézé, gyere le erről a sablon témáról, mert rá fogsz parázni:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.14. 16:42:42

nagyon ki kéne adni megint... az utolsó '96-os... mégis, az antikv.-kban is alig van belőle. (addig is ott van nekem a fizika kulttörije :P )

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.14. 17:05:05

az nem az a izé, fizika világképe, írta John D. Barrow?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.14. 18:42:15

"pont ez az a történet, amit érdemes lenne újraértelmezni a modern sci-fi keretei közt. Gulliver kapitány kalandjai a Kazohinia-naprendszerben, hmm? Remélem, akad rá jelentkező, különben én leszek kénytelen nekiállni."

állj neki!
míg beszerzem és kivégzem ezt a könyvet, az kb 3 hét, addig van időd az első fejezetre és a teljes szinopszisra :D

amúgy félre a tréfát, nekem ez a scifis párhuzam az egyik alapítvány-kötetet juttatta eszembe, már nem tudom melyikben volt, mikor azon a bolygó voltak, ahol mindenki a kollektív tudat része volt, na az volt ilyen fless, hogy csak a szükségeset vesszük el, blabla

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.14. 19:10:27

necsinádmá, van addig még egy könyv, amit meg kel hegesztenem. majd ha szépen addig nem jelentkezik senki, akkor átgondolom a lehetőséget:) lehetne rá ellenben pályázatot kiírni. modjuk, kérünk be szinopszisokat, oszt az első helyezettet jól leitatjuk. amikor már harmadszor okádta tele a vécét, aláíratunk vele egy cetlit, hogy fél éven belül produlálnia kell a regényt, különben a könyvtárossal gyűlik meg a baja, akiről természetesen elhitetjük, hogy pénzbehajtó...:)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.14. 19:13:38

(íme, a kortárs magyar irodalom - mondá Pilátus)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.14. 19:55:13

tz: várlak szeretettel stylesheettől függetlenül.

Szamárfül: ;)

Istennyila: bizony, nyomást kell gykorolni az írókr.a az összes alapítványt nem olvastam el, mert nekem lapos volt, nem tudom, melyik kötetben volt a közös tudatos.

Boholy: úgy teszel, mintha nem a 45 kilós bölcsész volnék, aki nem lát a szemüvegén túl, hát hogy is hihetné el bárki, hogy pénzbehajtó vagyok?

babó 2008.01.14. 21:33:40

bizonytalanul kötözködnék: a Szép új világ korábbi.
azt hiszem.
azért nem tudom, mert költözünk, és valamelyik dobozba van elásva.
nekem 1932 rémlik... mindenképp IIVH elé tenném.

zseniális az is, a száz éves évfordulóján bárkivel koccintok rá :))

Kazohíniát már mások is dícsérték, be kell szereznem lassan.

babó 2008.01.14. 21:41:09

leszakadva a jelenleg elzárt gutemberg-galaxisról, megnéztem a wikipedián: 1932.

ide a banánt :))

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.14. 22:07:19

a banán az öné, kéremszépen. sajnos felületes voltam kissé, tehát: Nem véletlen, hogy a nagy negatív utópiák a harmincas-negyvenes években születtek.

most jó?:)

babó 2008.01.14. 22:13:02

banán finom, szöveg tökéletes, köszönöm :))

amúgy sztem Huxley-ban ez az időzítés is zseniális. a háború előtti, és utáni viharos időkben az olyan finom témák, mint a reklám, fogyasztói társadalom, stb. témaként kevésbé kerültek előtérbe, a Szép új világban mégis fontos szerepet játszanak. ezért jó és aktuális annyira ma is: olyan világba zár be, amelybe nem kényszerítették az embereket, hanem boldogok, hogy ott lehetnek. de ez most messzire vinne...

megérne az a könyv is egy postot...

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.14. 22:54:07

egen, az utópiák közül talán a szép új világ közelíti meg legjobban azt, ami valójában történt. egyébként röhelyes, hogy egy mai, csúcstechnológiás autó ugyanolyan elven működik, mint a regényben sokat emlegetett T-modell.

szép új világot pepostolja ügyesen a könyvtáros, én majd esetleg írok arról, amit a kezembe nyomnak...

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.15. 07:38:28

babó nyertél banánt, nála mlehet átvenni a születésnapomon. a szépújvilágot én is nagyon szeretem, de a céges poliszi az, hogy arról írok, amit épp elolvastam. ha sorra kerül, tán okoskodom róla egy sort.

tz 2008.01.15. 09:25:58

Második Alapítvány (a közös tudatos)

kicsit csupasz, ja... de hogy lapos... neeeem. :)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.15. 11:53:15

...azon gondolkozom, hogy mostanában milyen utópiák aktuálisak? van egyáltalán ilyesmi?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.15. 13:27:35

a Brave new... 1932-es, Sz.-é 1940-es évekbeli... amúgy dögnehéz olvasmány, de megéri.

Boholy: hát az 1984, meg a Szép új.. teljesen...

Cica 2008.01.15. 13:42:46

Nem Második Alapítvány, hanem Az Alapítvány pereme.
Nuff said.

s7vh98
Ja ezt eggyel lejjebb...

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.15. 13:48:43

mármint én olyan utópiákra gondolok, amik a XXI. században születtek...

babó 2008.01.15. 14:36:32

arra gondoltam, hogy az utópiákat az utókor avatja igazán azzá, nem? biztos van egy csomó, amit valamikor megírtak, és lehet, hogy megjelenése pillanatában érdekes elgondolás volt a jövőre nézve, de ha a világ másfelé kanyarodott, akkor mára már érdektelen, vagy legalábbis középszerű könyv, amit kevesen ismernek. vagy "egyszerű" fikciós írás.

ha aztán a történelem visszaigazol, akkor hátborzongató az érzés, hogy ezt már valaki mikor...

így azt, hogy a mostanában megjelent ilyen irányú írásokból mi is az igazán jó, majd csak évtizedek múlva tudjuk megítélni. akinek hasonló jó érzéke van hozzá, mint az írónak, az talán korábban... :))

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.15. 16:40:17

szerintem az utópia az a dolog, hogy az ember nekiül itt és most, aztán kimozizza, mi lesz ebből x év múlva. hogy bejön-e neki, vagy nem, ebből a szempontból teljesen mindegy. mondjuk Orwell, Huxley, vagy Szathmáry (ja, gondolkoztál már azon, h a Kazohinia talán nem is utópia? hogy valami másról szól?), szóval ők nem láthattak előre egy csomó mindent. az izraeli-arab konfliktust, az olajbalhét, kína szerepét a világpolitikában, és hasonlókat. arra lennék kíváncsi, h egy ilyen kaliberű ember a jelenkorból kiindulva, mit vizionálna mondjuk 2175-re?

AnTalk 2008.01.15. 20:54:05

Na jó, én már egy ideje akartam írni a Szép új világról a saját blogomban, mert nekem nincs ilyen poliszim, én mindenről írok ami a könyvespolcomon fellelhető. Ráadásul nekem egy olyan kötet van meg amiben benne van a Brave New World Revisited is. Akkor ma este nekilátok.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.16. 07:53:05

bohollyal értek egyet, az (anti)utópia nem az, ami meg is valósul.

AnTalk: hajrá, kíváncsian várom!

Máskor is meg kéne hívnom alkoholbeteg írókat vendégszerepelni, nemtom mikor volt utoljára ennyi komment.

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2008.01.16. 08:05:24

Gyakorta van olyan érzésem, hogy az én könyvespolcomról olvasgatsz.
Nagyon tetszik, amit erről a könyvről írsz.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.16. 08:21:08

Kis keverés van.

Ezt nem én írtam, hanem Király Ferenc. Vagy ővele kapcsolatban érzed, hogy a te polcodról válogat?

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2008.01.16. 11:48:17

Hopssz. Ennyit a figyelmes olvasásról.
Kezdjük elölről:
Nagyon tetszik, ahogy a könyvről ír. Ő.
Aki írta ezt erről a könyvről.
Ami nekem simán olyan volt, mintha te írtad volna, mostan ki-ki döntse el, kinek-kinek dicséret, avagy egyéb.

És ha meg te írtad volna, de meg különben is, ha épp pont ezt nem vesszük, és ha nem pont ezt vesszük, akkor jön be az én polcom a képbe, amiről mintha.
Phüüü, nehéz egy eset vagy, na...
Hogy nem érted. Nahát.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.16. 11:56:06

kezdünk átmenni szürreálba...

azért leverheted a dolgokat, mert én igazából a könyvtáros sötétebbik énje vagyok. a nagydarab, aki a pénzt szedi:)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.16. 11:56:47

keverheted, természetesen. egyszer majd megtanulok gépelni is.

babó 2008.01.16. 14:46:55

visszatérve az utópiákra, értem amit írsz (azt hiszem), de az utolsó mondatodba kapaszkodnék: "lyen kaliberű ember a jelenkorból kiindulva"...

épp ez a probléma, nem tudhatod, hogy kik az ekkora kaliberűek. szerintem a 20. század közepe táján születhetett még egypár utópia, mégis valahogy ezek maradtak meg. annak jogán, hogy jó könyvek, és annak jogán, hogy az utókor ráismert magára.

és amit még írsz: nem láthattak előre dolgokat. igen, ez a lényeg, valamilyen módon ráéreztek, vagy csak mákjuk volt. :))

éppen jó ihlettrészeecskkék találták elj a fejüket??? :))

amúgy az utópia meghatározásával egyetértek. az itt és mostban ezt jelenti. az írások utóélete is sokmindent tartogathat.

várom az írást a szép új világról, bárki is írja! :))

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2008.01.16. 19:52:56

Leverem, és keverem.
Nincs mitől félnem:)
És rájöttem aztán persze arra is, kit takar a pógári név...

(Az elmeél, ugye, ami ezt teszi.)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.16. 20:06:36

fejet hajtok előtted, ó Cseresznyekert Istennője:)

lehet ám ezekkel az utópiákkal még valami, ami miatt mostanában ritkább ez az állatfaj. az utópia meg a sci-fi ugye erősen rokonlelkek. valamikor a kilencvenes években derült ki mindenki számára világosan, hogy belátható időn belül mi nem hogy idegen naprendszerekbe, de még a marsra sem jutunk el. ez kissé visszavette sztem a lelkesedést. izé, most ezt visszaolvastam, és lehet, h sületlenség az egész:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.23. 13:54:03

végre van mit linklenem az olvasólistám aljára.. én rohadtul nem tudtam, mertem írni róla. pláne lusta vagyok. kösz-jük!
süti beállítások módosítása