1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Majdnem Nullánál kevesebb

2008.02.21. 13:05 | picidzé | 13 komment

Címkék: kortárs szociológia konkrét könyvek nick mcdonell



Nick McDonell - Láncreakció

A Konkrét Könyvek igen fura kiadó, az ember néha azt gondolná, hogy ulpiusi mélységekbe süllyednek, de mindig előállnak valami olyasmivel, ami miatt én szégyellem magam, hogy megkérdőjeleztem hozzáértésüket. Ha a blognál maradunk láthatják a kedves gyerekek a címkére kattintva, hogy a Lomtalanítást és a Félelemésreszketést is ők követték el. A Láncreakció régebbi darab, 2003-ban adták ki, én pedig 200 forintért vettem meg, de úgysem mondom meg, hogy hol, bibibí.

Szokásomtól eltérően egy szó a borítóról: tragikusan szar szerintem, a címválasztás pedig az eredeti Twelve után (egy drog neve) pedig háttöö határeset. Érdekes olvasmány, az első pár oldal után azonnal Ellis Nullánál is kevesebb-je és a Kölykök c. film ugrott be, ezzel azt hiszem, a cselekményt és a hangulatot elég jól leírtam, a helyszín pedig New York. A hasonlóság ugyan nyilvánvaló, epigonnak azért nem nevezném a Láncreakciót, inkább útkeresésnek – ugyanis McDonell meglepő módon 17 évesen írta a könyvet és becsületszavát adta, hogy tök egyedül.

Aki a hivatkozott műveket nem ismerné: gazdag gyerekek mindennapjairól szól a könyv (tudom, a Kölykök-hasonlat itt nem stimmel), akik vagy sokkal felnőttebbek (nem jellemző), vagy sokkal felnőttebbnek képzelik magukat 16-18 évüknél. Ital, kábítószer, szex-kezdemények és üresség. A szexről szóló részen kicsit felderültem, mert eszembe jutott róla az azóta sajnos jobblétre szenderül Matula Magazin örökbecsűje, amelyben a szexről magyaráznak középiskolás lányoknak:

Kislányként valamivel nehezebb a dolgod, hiszen nem mehetsz szabadon arra, amerre a kíváncsi puncid hívogatna. Szűzhártyát már lehet visszaoperálni, de ha egy tizenöt éves korodban kalandvágyból elkövetett szopás miatt bármely ismerősöd elkezd a hátad mögött kurvának nevezni, akkor te már kurvaként fogsz meghalni. Ha az elsõ szexuális kapcsolatod egyben az utolsó is volt, hímnemű osztálytársaid a húszéves érettségi találkozón akkor is röhögve fognak összesúgni.

 

Színaranyból kéne kiönteni minden szavát.

A történet egy White Mike nevű, valóban koraérett díler gyerek körül forog, aki a kis köcsögökből él. Vesz, elad, sétál a városban, olvas, padokon ücsörög, a szülein mélázik. Megismerjük azoknak a történetét is, akikkel kapcsolatba kerül munkája során, az agresszív, széttrinyózott agyú egyetemistát, a pattanásos kisköcsögöt, a szűzkurvát, a hülye hippit és a társaikat – ezt mindenki el tudja képzelni, aki járt középiskolába,, csak éppen itt mindenki kő gazdag. Természetesen baj történik, gyilkosságok, bunyó, függőség, van itt minden.

A stílus minimalista, jelen időben folyik az elbeszélés, amit én pl szeretek, de sokakat idegesít. A minimalizmussal együtt jár a távolságtartás is, McDonell nem magyaráz, nem ítélkezik a szereplők fölött, tárgyilagosan mondja végig a várhatóan nem túl vidám végű történetet.

Bár 205 oldal, nagy betűmérettel, nagy margóval nyomták, egy délután ki lehet végezni, ha a főnökünk épp másnapos. Ajánlom az Ellis-rajongóknak, akik az Amerikai Psychótól idegzsábát kapnak, azoknak még 200 forintot sem érne meg a könyv.


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr88348395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plexus 2008.02.22. 10:48:55

könyvudvar, mi? ;-)

babó 2008.02.22. 10:54:42

ez a matulás idézet biztos nagy poén, de nekem nem esik le...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.22. 18:38:06

az a baj, hogy nem poén, hanem a valóság
bár ha eleget veszel be ebből a gombából itt a képen, még vicces is lehet...

babó 2008.02.22. 19:10:56

valóság b+
szeretem azt hinni, hogy ezt a tapló, csökött hímsovinizmust már magunk mögött hagytuk... tudom, nem.
csak felmegy tőle a pumpa.

kettős értékítélet stb. stb.

babó 2008.02.22. 19:11:43

és persze mivel sem a könyvet, sem a matulát nem olvastam, nem is tudom hová tenni a dolgot... de a hiba az én készülékemben :))

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.23. 01:40:18

@Babó: amíg különböző kromoszómáink lesznek, ezen kár dühöngeni. Az értelmes férfiak tisztelik a nőket, de attól még különbözni fogunk, amíg világ a világ.

babó 2008.02.23. 09:43:13

nemnem, a különbözőség jó... :)
(tudod, a férfiak és nők csak egy kis dologban különböznek, de éljen az a kicsi! és lehet, hogy nem is olyan kicsi.)

azzal van bajom, hogy egy kiskorú orális szexet végző egyén a nemétől függően prostituált illetve belevaló ember. (hogy a szex még mindig nem két (esetleg több?) döntésképes, nagyjából érett egyén közötti önkéntes, kölcsönösen örömszerző tevékenység, amihez ezen kívül senkinek semmi köze.)

ezt nem kell a kormoszómákra fogni, ez kőkemény társadalmi/kultúrális jelenség. természetesen ettől még létezik. de nem megváltoztathatatlan. és az sem lenne baj, ha nemcsak a férfaik tisztelnék a nőket, hanem a nők is a férfiakat. izé, kölcsönösség vagy miszösz...

de bocsánatot kérek, szétoffolom itten e szép irodalmi témát. inlább befejezem. szép napot, aki teheti, menjen kirándulni, vagy legalább egy napos padon olvasson! :))

Nanemá 2008.02.23. 11:54:37

Kiváncs punci??
Praise the Lord and pass the ammunition!

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.23. 13:55:46

@babó: sajnos igazad van, de elég fáradtnak érzem magam általában a világmegváltáshoz. szerencsére én a fasz jobbik végén állok, ha lányom születik, biztos újra elgondolkodom a dolgon.

Ami pedig az offolástilleti: szerintem egyáltalán nem baj, ha egy beszélgetés elkanyarodik, miért kéne ragaszkodni pl. csak azadott könvhöz, ha ennek kapcsán jókat lehet dühöngeni a kulturális kettős mércén?

babó 2008.02.24. 00:01:10

ó a megváltáshoz én is. csak néha szeretném, ha egy kicsivel jobb lenne. másrészt a dühöngést sem tarom igazán célravezető eszköznek :((

nekem van lányom, rég késő, ha ezen csak akkor gondolkodik el az ember.

de hogy valami pozitívat is írjak: a fasz innenső oldalán is vannak néha egészen jó pillanatok ;))

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.24. 19:06:57

kezd faszcentrikus lenni a beszélgetés, ugorjunk

babó 2008.02.24. 20:00:24

már az is baj?? :))

pedig a könyvesblogon is DICK van...

süti beállítások módosítása