1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Futurológia fogalom nélkül

2008.07.31. 07:00 | picidzé | 12 komment

Címkék: tudomány hvg könyvek

Újabb tudományosss.

Richard Watson - Jövő-dosszié

A HVG könyvek eddig tapasztalataim szerint jók, bár a mintavételem túl nagy. Na, a Jövő-dosszié kivétel. Bár prognózis-könyvet írni igen veszélyes dolog, azért ennek is megvan a maga tudománya, módszertana – gondolom én, mint egyszerű olvasó. Richard Watson nem kényeztet el minket adatokkal, tényekkel, bármiféle alátámasztható kijelentéssel, egyszerűen eljátszadozik pár (tucat) gondolattal. Az étkezési-, utazási, vagy vásárlási szokások változásától a pénzügyek, a tudomány és a média jövőjét is megpróbálja felfesteni Watson, de aki sokat markol, keveset fog, mondta mindig általános iskolában az egyik osztályfőnököm. Utáltam is nagyon.

Ez persze önmagában még nem is lenne akkora baj, de a fejezetek vagy olyan triviális dolgokat tárgyalnak, amit egy közepes képességű PR-osokból álló társaság bármikor össze tud dobni egy kis esti koktélozás alatt, vagy éppenséggel bődületes nagy baromságokat. A társadalomtudományokban műveltségem meglehetősen hiányos (Aronson Társas lénye volt az utolsó szociológiai könyv a kezemben utoljára, ennek már vagy 6 éve), de azt teljes biztonsággal ki merem jelenteni, hogy Watson figyelemre méltóan tájékozatlan a természettudományokban – ez persze nem gátolja meg abban, hogy hihetetlen gyorsan kiossza az észt bármiről.

"A számítógépek 2030 körül már az embernél intelligensebbek lesznek. Dilemma elé kerül akkor az emberiség. Ha a gépek intelligensebbek létrehozóiknál, mi akadályozhatja meg, hogy fölébük kerekedjenek?"

A power gomb bazmeg. De komolyan, ilyenekkel dobálózik az ürge, anélkül, hogy láthatólag egy bekezdést is olvasott volna a mesterséges intelligencia problematikájáról. (Kezdve pl. azzal, hogy MI AZ.). Csak a tudományos fejlődésről szóló fejezetet órákig lehetne élvezettel apró, pici ízekre szedni, de egyszerűen fölösleges.

Na jó, még egyet. Kevesen születnek és kevesen halnak meg, így a világ népessége 2050 táján fogyásnak indul majd – állítja Watson. Ha kommentben valaki hozzáértő megítélné ennek a jóslatnak a súlyát, megköszönném.

A komoly todományt nem találtam meg a könyvben, bántóan felületes és pontatlan benne minden, cserébe viszont rettentően idegesített a stílusa.

Nem ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr88588516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki 2008.07.31. 08:22:53

Ez már volt.

Vagy én is a jövőbe láttam?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.07.31. 08:24:50

jó poszt

a MI-t soha nem fogjuk tudni megcsinálni, ergo tényleg nem szabad az írást komolyan venni

critics 2008.07.31. 08:30:26

ha a népesség fogyásnak indul, akkor a társadalom elöregszik és a nyugdíjrendszerek összeomlanak.

zsemle 2008.07.31. 08:30:37

A konyv lehet, hogy szar nem olvastam. De amit az MI-rol irt abba kar belekotnod. Olvass egy kicsit tobb aktualis infot a teruletrol es ra fogsz jonni, hogy sok tekintelyes szaki gondolkodik hasonloan.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.31. 09:01:07

picidz, ennek így van értelme? Hogy amiket a könyvesblogba írtál, azokat itt is elsütöd? Mondjuk úgy látszik van, a felületes szerkesztő kitett a főoldalra. A poszt egyébként tényleg jó.

mickey · http://bmickey.blogspot.com 2008.07.31. 09:37:36

A témában szerintem messze jobb a Meaning of the 21st Century James Martintól. A szerzô persze ott is sokkal inkább a narratívára koncentrál, mint számokra, de az itt kiragadott példához hasonló pongyola fogalmazás egyáltalán nem jellemzô rá. Kellôen érzékelteti, mi minden áll az emberiség elôtt (konkrétan az is, lehet, hogy bedobatjuk magunkkal a törülközôt hamarosan). A könyv alapfelvetései elég vésztjóslóak, és nem túl derûs jövôt vázolnak fel erre az évszázadra, de megoldásokkal is szolgál, amelyekhez ma is szinte minden technológia rendelkezésre áll. Persze, ha valaki teljesen befordult jövôképet szeretne, pusztuló emberiséggel, akkor Lovelockot ajánlom.
Kis ismertetô a Meaning of the 21st Centuryról, ha valakit érdekel, itt található:
bmickey.blogspot.com/2008/01/what-future-holds.html

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.07.31. 10:18:20

hvg könyvek jók szoktak lennni. a tehetem én is olvasom

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.07.31. 17:58:31

Valaki, Magister: a könyvesblog egy újság. szerkesztőkkel, tematikával, tökömmel. ez pedig itten a saját gyermekem, ahová kiteszek mindent, amit könyvekről írtam. Ígyhát duplán van meg, de nekem így jó.

Mickey, köszi a tippet.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.08.01. 23:01:31

Igazad van. Hej, ha egyszer én is könyvesblogba írhatnék, azt bizony leközölném a laudator-ban is! :)

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.08.11. 18:13:42


Hát nem tudom. Én jelenleg intelligensebbnek érzem magam a gépemnél, mégse érzek késztetést, hogy fölébe kerekedjek.

lynx (törölt) 2008.09.06. 20:19:45

Mi az, hogy intelligens? Mindenki valami áttörést vár, hogy a gép majd "öntudatára ébred". Az senkinek nem jut eszébe, hogy az olyan fogalmaknak, hogy "intelligencia" és "öntudat" nincs konkrét határa. Amúgy is elég összetett dolgok. A gépek azokban a dolgokban, amelyekre tervezzük őket nyilván intelligensebbek nálunk.
Mindenhol ott van ez az elnyomó-elnyomott szemlélet. Mindenben ezt keresik, a múltban, a jövőben, a jelenben. Hülyeség, le kéne szokni róla. Marx ideje lejárt.
süti beállítások módosítása