1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Háború első kézből

2008.12.10. 06:00 | picidzé | 6 komment

Címkék: kortárs európa kiadó arkagyij babcsenko

A könyvesblogon (Istennek hála, kommentek nélkül), megjelent az írásom Babcsenkóról. Olvassátok szeretettel.

Arkagyij Babcsenko – Jelenetek egy háborúból

Valószínűleg sokan nem hallottak még Arkagyij Babcsenkóról, pedig az épphogy 30 éves író már jó néhány díjat besepert a csecsen háborúkról szóló írásaival. Babcsenko mindkét háborúban részt vett, átélte a kiképzés terrorját, saját bajtársainak brutalitását és a csecsenek gyűlöletét.

Aki abból él, hogy az eszét használja, annak fura átélni, hogy egyszer csak sorszámmá változott. Ha pedig mindez az Orosz Birodalom közmondásosan vízfejű, hatalmas és kegyetlen hadseregében történik, mi marad akkor egy 18 éves fiúból kiképzés végére? Senkit nem érdekel, él-e, hal-e, (ha mégis, csak a statisztika miatt), senkit nem érdekel, hogy éjjel pusztán szórakozásból eltörték-e az állkapcsát, senkit nem érdekel, hogy fizeti vissza a zsoldodból a tartozását. Éjjel autókat tör fel a városban? Rakétavetőket ad el csecsen gyerekeknek? Nem számít, csak tejeljen. Ha nem tejel, ha tiszteletlen, ha rosszkor rossz helyen van – bénára verik.

Arra persze alkalmas lesz az újonc, hogy Csecsenföldre tereljék a húsdarálóba. Arra, hogy aknára lépjen, bent égjen egy csapatszállítóban, vagy orvlövész végezzen vele. Meleget, ételt keresni. Másra nemigen. Az orosz katonai vezetők inkompetenciája, a csecsenek fanatizmusa és kegyetlensége, és a rettenetes körülmények állatot csináltak a legtöbb orosz közkatonából – nem először a világtörténelemben. Így lehetséges az is, hogy az író - akit besoroztak, hogy az első csecsenföldi háborúban harcoljon -, szerződésesként önként térjen vissza harcolni a másodikba.

Babcsenko stílusa szép, letisztult, sallangmentes, de éppen ettől nagyon hatásos. A brutalitás tényleg görcsbe rántja az olvasó gyomrát, majd a rengeteg kegyetlenkedést olvasva eljut oda, ahová az egyszeri katona is: nem érdekli, ki, hogyan hal meg egymás után a lapokon, csak sodródik. Babcsenko nem finomkodik, de nem is próbál szándékosan ijesztgetni, vagy undort kelteni. Egy háborús riporternek erre nincs is szüksége.

Nem tudom, szigorúan véve szépirodalom-e a Jelenetek egy háborúból. De üt, mint Bob Sapp.

Itt megnézhetik a kedves gyerekek Babcsenko fotóit, amiket az dél-oszétiai harcokban készített - csak erős idegzetűeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr41813249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.12.10. 11:28:25


"Itt megnézheted Babcsenko fotóit"
mármint hol

Szilvi (borostyan) · http://www.konyvmolyok.blogspot.com 2008.12.10. 14:39:54

Az utolsó képen ő van személyesen?

AnTalk 2008.12.10. 15:52:52

Bob Sapp? Csak nem egy K1 fan-t tisztelhetünk a Könyvtáros Bácsiban?

AnTalk 2008.12.11. 11:12:06

Megnéztem a képeket. Basszus! Éjjel rettenet rémálmaim voltak. Oroszok szállták meg a várost, hogy begyűjtötték az összes férfit. Én meg egész éjjel menekültem a romos városban, oszladozó hullák között.

Ezt a könyvet tutti elolvasom!
süti beállítások módosítása