1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

kommunista sci-fi

2009.01.06. 22:33 | Lotterfeld Boholy | 2 komment

Címkék: scifi vendégszereplés király ferenc

Előbb-utóbb mindenkinek eljön az életében az az időszak, amikor ellenállhatatlan vágyat érez rá, hogy újraolvassa ifjúsága nagy regényeit. Ilyenkor lehet a padlásom kutakodni, vagy órákon keresztül turkálni egy antikváriumban. Nekem egész listám van ezekből, és most végre egy aukciós oldalon rábukkantam az első helyezettre:


Ludvik Souček: A Vak Madarak Titka

Első ránézésre ez egy riportkötet, fényképekkel és rajzokkal illusztrálva. Sehol nem szerepel benne, hogy fantasztikus regény, ezért én - tíz éves fejjel talán megbocsátható - végig azt hittem, hogy a csehszlovák bácsik tényleg találkoztak az ufókkal. Anyukám persze elmagyarázta, hogy az író csak kitalálta ezt az egészet, és azért csinál úgy, mintha mégse, mert ettől sokkal izgalmasabb. Ez viszont még jobban összezavart, és már magam sem tudtam, mit higgyek. Mostanában már hajlamos vagyok elfogadni, hogy nem élnek óriás robotpolipok Izland barlangjaiban, de titkon még reménykedem benne.

Dr Kameník, egy prágai orvos. Agglegény, literszám issza a kávét, és rá van csúszva a barlangi bogarakra. Megismerkedik izlandi kollégájával, Dr Blejkévlel, aki küld neki néhány különösen érdekes példányt a Snaefellsjökull nevű vulkán környékéről. Valami olyasmi gond van a bogárkákkal, hogy különböző méretűek, pedig egy barlangban - bizonyám - csak egyféle fordulhat elő. Ezen vergődnek egy darabig, majd új vitatémát találnak: Szóba kerül Verne Gyula meg az Utazás A Föld Középpontja Felé. Kameník csodálkozik azon, hogy az író milyen szépen lefestette az izlandi tájakat és szokásokat, pedig sosem járt a szigeten. Dr Blejke viszont leinti, hogy ezt ő első kézből tudja, mert Verne bizony ott járt náluk, sőt a nagyapjával volt is valami sötét ügylete. Fellapozzák a regényt, és valóban. A talpig becsületes helybélit Hans Blejkének hívják, és hogy tovább nőjön a feszültség, kiderül, hogy a Föld belsejébe vezető lejárat éppen a Snaefellsjökull kráteréből indul, ahonnan azok a NAGYON furcsa bogarak származnak.

Nincs is más lehetőség, a helyszínen kell utánanézni a dolgoknak. Dr Kameník szerencsére jó káder, és a Csehszlovák Kommunista Párt kiküldi őt Izlandra, bogarakat tanulmányozni. Frankón. Leereszkedik a csapat St Patrick barlangjába, ahol egy földön kívüli civilizáció látogatásának nyomaira bukkannak. Radioaktív madárképek, furcsa szobrok, és egy rejtvény, amit persze nem oldhat meg bárki. A történet végén felerősödik a politikai vonal, mert az Amerikai Haditengerészet megpróbálja rátenni a kezét a leletre. Szerencsére egy helyi baloldali újság cikke nyomán fény derül mindenre, és összefog az egész emberiség, hogy együtt tárják fel az ismeretlent. Tizenkét éven felülieknek ajánlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr73862424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.01.07. 11:38:01

A vége kicsit elkapkodott, kár.

piezo 2010.03.05. 09:59:21

Érdekes poszt, de kicsit méltatlannak érzem a címet. Szegény könyv nem tehet annak a rezsimnek az ideológiájáról, amiben megszületett. A kiadás helye és időpontja (Csehszlovákia, 1968) sem épp a dühöngő sztálinizmust idézi, lásd Prágai Tavasz. Igaz, van némi elvtársazás benne, de ez a kor etikettjéhez tartozott, abszolút felületi elem. De főleg azért érzem méltatlannak a címet, mert egy pazarul megcsinált könyvről van szó, olyan különleges dizájnnal, ami nagyjából mindent ver a mai, marhára kapitalista könypiacon. Azaz lesajnálásra semmi ok. Mellesleg most olvasom először, és tényleg egy padláson találtam.
süti beállítások módosítása