1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Anansi remake

2009.11.09. 20:23 | picidzé | 6 komment

Címkék: fantasy agave neil gaiman

Megjelent magyarul az Anansi Boys (Anansi fiúk), a könyvesblogon olvashatjátok a gatyába rázott értékelést.

Aaaamit szokás szerint ide is bemásolok. Szeretettel.

Van, aki élvezettel nézi, ahogy a Mona Lisa megöregszik. Én nem vagyok ilyen, ezért volt kínkeserves számomra, míg végigolvastam az Anansi fiúkat. Na nem mintha rossz könyv lenne, mert egyáltalán nem az. Csak éppen középszerű, és ez sokkal nagyobb vétek. (Hatalmas zárójelben szögezném le, hogy csak azért lehet nálam nagyobb Gaiman-rajongó az országban, mert majd' húsz kilót fogytam az elmúlt hónapokban, tehát nem hivatásból fanyalgok.)


A könyv az Amerikai istenek spinoffja, ami csak jót ígér, mert végtelen számú isten, következésképp végtelenszer végtelen történet létezik, Gaiman pedig nagyon szeret mesélni. A cím is sokat ígér, Mr. Nancy - Anansi -, a cselszövő pókisten az egyik legszórakoztatóbb mellékszereplő az előző regényben. A történetről annyit, hogy Anansi fia, Kövér Charlie egy átlagos tag, átlagos állással, átlag alatti önbizalommal, mellette pedig ott van az a bizonyos barátnő is, akivel elvileg tökéletes a kapcsolata, de már az első bekezdésből világos, hogy nem is.

Charlie apja meghal, ő elutazik a temetésére, és az élete. Fenekestül. Felfordul. Itt kezdődnek tehát a bajok, hiszen ez az alapfelállás lehangolóan ismerős. (Lásd még: Sosehol.)

A regény címe már önmagában árulkodó, így nem nagy spoiler: Charlie megtudja, hogy van egy Pók nevű fivére. Anansi isten, így az sem nagy meglepetés, hogy a fivére nem hétköznapi ember. Vízen jár, kedvére felölti mások alakját, kedvére kiforgatja a téridőt - de főképp azzal van elfoglalva, hogy Charlie idegeire menjen, és a lehető legtöbb kavarodást okozza. Aztán jön a csűr és csavar, mitológiai lények, rendőrök, néger öregasszonyok, istenek és madarak fokozzák a káoszt, de hadd ne soroljam tovább.


Gaimanre nem lehet mondani, hogy rosszul írna, sőt. Szép nyelvezettel fonja össze a különböző mítoszokat egy új mesévé. Jók a szimbólumok, jók az eszközök, gördülékeny a szöveg, elvileg minden adott - de hát ez egy mese, az ég szerelmére, ütős történet és szerethető főhős nélkül nem sokat ér! Charlie pedig idegesítő, a sztori lapos - legalábbis akkor, ha olvastuk előtte Gaiman többi regényét is. Ha most találkoznék a Mesterrel először, lehet, hogy könnyes szemmel isteníteném a könyvet, de így könyörtelen verdiktem így szól: az Anansi fiúk egynek épp elmegy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr641513681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnTalk 2009.11.11. 09:31:56

Ez a mínusz húsz kila a házasélettel vagy a munkával járó stressznek köszönhető? Vagy egyszerűen csak az egészség fényes ösvényére léptél?

Bolcs_es_szexi 2009.11.11. 11:07:48

Én nem vágom. Most akkor valami keményen begombázott ribi megdugatta magát egy pókkal, ami ráadásul egy isten? Hát ez tuti kama, én mondom!
Amúgy azt tényleg nem értem, hogy akkor Mr. Nancy a pókisten az apuka, aki meghal? És a szerencsétlen gyereknek nem tűnt fel, hogy az apja egy pók? És az milyen isten már, aki csak úgy meghal. Vagy Mr. Nancy a pókisten az anyuka? És a hálót sző - cselt sző párhuzam vajh angolban is megvan? Kérdezzek még?

AnTalk 2009.11.11. 11:20:15

Ne kérdezz! Ha felkeltette az érdeklődésedet, olvasd el.

Bolcs_es_szexi 2009.11.11. 11:31:10

Ééééén? Hát azért van itt könyvtáros testvér, hogy elolvassa helyettünk, és akkor nekünk már nem kell!

AnTalk 2009.11.11. 22:59:00

Fura egy figura vagy te hallod-e! Az ember a házasság előtt szokott sportolni meg fogyizni, utána pedig hízni. Ez így van rendjén.
süti beállítások módosítása