1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

A mesének sosincs vége

2007.03.14. 11:25 | picidzé | 3 komment

Címkék: mese fantasy michael ende



Michael Ende - A Végtelen Történet

Ha az ember rosszkedvű, mesét kell olvasni. Így tettem.

Remélem, kedves gyerekek, mindenki olvasta már ezt a klasszikust, aki nem, annak iszkiri a legközelebbi antikváriOmba.

Adott egy gyerek. Kövér, sápatag, ikszlábú, nem túl okos. De. Szeret olvasni. Sőt. Imád olvasni. Ha olvas, nem jut eszébe, hogy milyen csúf, nem basztatják az ostoba osztálytársai, ha olvas, akkor minden rendben van.

Szóval ez a gyerek – Barnabás – egy antikváriumban meglát egy könyvet, melynek címe. Végtelen Történet. Ezt neki muszáj. Kell. Egy történet, aminek nincs vége, hát van ennél jobb? Barnabás ellopja és törvényen kívüli kalandorként elmegy az iskolába, ahol rájön, hogy egy törvényen kívüli kalandor nem ül be matekórára, így elbújik a padláson és elkezdi olvasni a könyvet.

A könyv Fantáziában játszódik, Fantázia pedig bajban van. Ahogy Barnabás olvas, fura dolgok történnek, és aki nem olvasta, annak kedvéért nem folytatom, aki igen, ő meg úgyis tudja.

Michael Ende fantáziájának szobrot kéne állítani, képzavar, szinesztézia, kiszeltünde. Talán felnőtt fejjel a Tükör a tükörben jobb olvasmány, de nem unatkoztam most sem olvasás közben egy percet sem. Mese, mese, még mese, több mese. Így harminc felé (muhaha) talán-talán icipicit szájbarágósnak találtam nagyonnagyonnagyon ritkán, dehát ugye. A kor. Imádom, ahogy folyton beleütközöm olvasás közben abba, amin kisgyerekként sokat morfondíroztam egy-egy történet mellékszereplőjének kapcsán, hogy "jójó, de VELE mi lett aztán?" (Rosencrantz és Guildenstern pl meghaltak ugye.) Minden történetből ezer másik fakad és én mindet el akarom olvasni!

Küldöm a negyedik bének, és mindenkinek, aki szereti.



A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr946449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklósné 2007.03.18. 22:18:42

Kedves Könyvtáros Testvér!

Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy te is a klasszikusokhoz sorolod a művet. Az Új Magyar Lexikon ugyanis még Ende nevét sem említi meg.
Amúgy meg a négy bé anyukái ki fogják mosni a szádat szappannal. Nem is elemzem, miért.
Arra még kíváncsi lettem volna, hogy szerinted mi emeli ki ezt a mesét ki a többi közül.
Nekem többek között az is nagyon tetszett a könyvben, hogy finoman egyensúlyozott modern világ kritikája és a mese között. De ennél többet én sem mondok, mert a négy bé anyukái...szóval nem lövöm le a poént.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.03.18. 23:27:27

Kedves Miklósné!

Szerintem az emeli ki ezt a mesét a többi közül, hogy nincs vége. Illetve rámutat, hogy a jó meséknek sosincs vége. Rámutat a névadás fontosságára, nómenesztómenjére.

A negyedik bé szülői munkaközössége pedig sorban állhat előttem térden.

2008.06.25. 19:45:50

Jelentem én is kisseb tragédiaként éltem meg, hogy minden mellékszereplőnek sejtette az író a további életét, de azt nem mondta el, konkrétan mi lett vele. Főleg, hogy gyakran a mellékszereplőket jobban szerettem mint Atráskót vagy Barnabást. :)

Én még szeretném felhívni a figyelmet a könyv rendkívüli kivitelezésére is. Nem nagyon láttam még ennyire igényesen kidolgozott nyomtatást, már maga a méregzöld és a bíbor két annyira mesés szín, hogy ha kinyitja az ember a könyvet, úgy érzi Fantáziában van.

Nem tudom, hogy előny-e vagy hátrány, hogy a könyv sajnos nem lett újranyomva, így olyan igazi, friss-ropogós Végetelen Történet nem is létezik. Sajnos így nehéz beszerezni, viszont nem tudnék elékpzelni egy ÚJ Végtelen Történet, hiszen Barnabás is antikváriumból lopta. Nem, annak molyrágtának, és teafoltosnak kell lennie. :)
süti beállítások módosítása