1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Cseh világvége

2007.09.11. 19:44 | picidzé | 10 komment

Címkék: scifi világvége vladimir páral



Vladimir Páral – Harc a bestiával
 
 
Karel Čapek emlékére,
alázattal és szeretettel
 
 

áll a könyv legelején, nem véletlenül. A nagy előd stílusában íródott világvége-scifi stílusgyakorlatról van szó. A történetet egy ház lakóinak életén keresztül ismerjük meg, az emberi kapcsolatok – pubertáskori problémák, szerelem, hűtlenség, munkahelyi gondok – legalább akkora szerepet játszanak a könyvben, mint maga a fantasztikus rész. Vagyis sokkal fontosabb. Az első rész egy klasszikus világvége-alaphelyzet: a légkör szennyezettsége eléri azt a fokot, hogy jajnekünk, majd a szennyezőanyagok ki is csapódnak, és a kvázi-intelligens massza elönti a világot.

Jön a szükségállapot, rengeteg embert evakuálnak, aki marad, azok házanként egy lakásba költöznek össze – feszültségek, blabla.

A massza egyre okosabb lesz, hatalmas, állatszerű alakokat formál magából, támadásra indul az emberek ellen – no de a todomány és az emberi ész hatalma, ugye.

Itt következik a második rész, a horror. A masszát legyőzve az emberek önmagukra hozzák a pusztulást: elkezdik enni a massza maradékaként létrejött port, mivel az így keletkező élősködő tompaságot, nyugalmat, az állati ösztönök eluralkodását okozza. Ez ugye a könnyű út, ezért sikeres is – az emberek nagy hányada bebarnul, bandákba szerveződve randalírozik az utcán, zabál, vedel és ész nélkül kefél.

Itt jön egy aranyos kikacsintás: hogyan reagálnak az egyes államok / kultúrák a barnulásra? A könyv 1983-ben íródott, így azt hiszem, mindenki sejti, mi áll itt, és azt is, hogy amolyan „vörös farok” ez – de a vicc az, hogy ebben az esetben igaz a propaganda. Az önkényuralom (vagy egypártrendszer, vagy bármi) egy hasonló világvége-helyzetben hatékonyabb. Lenne.

Na de ez nem tartozik szorosan a könyvélményhez. Szóval barna járvány, de a tudós fők ismét megoldják a helyzetet, visszatérhetnek az evakuáltak – tehát beindulhatnak újra a gyárak, ömölhet újra a füst, Escher pedig rajzolhat valamit.

A sztori nem rossz, a karakterek sablonosak, és igazán idegesítő módon váltja Páral a narrációt. A fél tucatnyi főszereplő monológjai úgy folynak át egymásba, hogy még egy csillag sincs a két bekezdés között. A tengeri uborkánál valamivel intelligensebb vagyok, tehát nyilván rájöttem a negyedik mondatnál, hogy már más beszél, de ez akkor is hiba. Vagy igénytelenség.

Stílusgyakorlatnak nem rossz, de a példakép – Čapek – stílusával próbálkozni nem könnyű feladat. Ebből hiányzik az a könnyed báj, az a nagyon finom humor, az a szeretet, amitől egy könyv mestermű lesz.


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr90163008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Zetor 2007.09.12. 08:52:58

Kedves Könyvtáros Testvér!
Mint elsősorban az olvasáshoz és kevésbé az íráshoz való tehetséggel bíró ember, igyekszem ritkán megszólalni, és ha már muszáj, akkor is inkább hülyeséget. Most viszont nem értek veled egyet. Szerintem ennek a stílusgyakorlatnak pont az a lényege, hogy nem másolat hanem adaptáció. Capeki klisék, viszont hamisítatlan '80-as évek beli gondolkozás. Amit te hiányolsz szerintem simán csak annyi, hogy a finom humor és szeretet kiment a divatból a Szalamandrák vagy az Abszolútum-gyár és a Bestia közt eltelt 50 évben. (Úgy őszintén, bár én is bírom, Capek sci-fijei- ha egyáltalán így kell írni - nem banálisan banálisak???) Capek is ilyen lenne, ha megéri a posztmodernt. Esetleg a posztmodernet. Vagy legalább az egyiket. Nem baj az, hogy a végén nem ülnek le a főhősök kolbászt enni. (Meg hogy van benne jellemfejlődés szemben Capek zsánerregényeivel.) Páral már tudja, hogy a háború után ötkor nem fog senki senkivel találkozni. (Tudom, hogy Svejk nem tartozik ide, de hát minden érmének két oldala van, ez meg nem is érme.) Nos ennyi, megyek dolgozni, várnak az ápoltjaim.
Igyekszem ritkán okoskodni továbbra is. Ennek reményében maradok tisztelettel,
dr. Zetor
traktorgyári üzemorvos és műkedvelő műkedvelő

aff · http://geistwald.blogspot.com 2007.09.12. 15:13:09

Hali!

Először is, adj már egy k margót a szövegnek meg főleg a képeknek! :o)

Másrészt nem olvastam még a Harc a bestiával című ópuszt, de Capeket elég sokat. Ennek alapján az a véleményem, hogy Capek nagyon szórakoztató, viszont ennek meg is fizeti az árát. Hasonlattal élve, Mucsi Zoltán nagyon jót alakít legalább 5-6 filmben, de azért kiváló színésznek ne nevezzük már. Ígyhát ez a 3-as osztályzat sem véd meg, kölcsön fogod adni a könyvet. :)))

PS: eléggé off, csak kiesett az agyamból: a cseh íróknak van ez a sajátságos stílusa, ami teljesen egyedülálló még KK-Európában is. De hirdessünk már mozgalmat, hogy aki szerint Hrabal és Kundera találta fel még a lóf_szerszámot is, az vagy sznob, vagy ostoba. A só fűszer, nem félkilós tömbökben kell nyalogatni, halló.

dr. Zetor 2007.09.14. 08:45:10

Tökigaz, aff.
Úriember sört is csak pohárral, röviditalt is csak hideg ellen fogyaszt.
Szóval én inkább a mértéktartástól óvnék mindenkit. Bár tény, hogy nem Kunderával érdemes kirúgni a hámból.
Viszont azt ne felejtsük el ideírni, hogy Capek nem csak sci-fit írt. Most csak a Hordubal című lélektani krimije jut eszembe, meg a talán Betörők, bírák, bűvészek és társaik címen magyarul kiadott bűnügyi történetei, meg egyszer olvastam egy részletet egy politikai írásából (!) is, asszem Masaryk elnökről írt interjúkötetet.
Hiba volt nem bölcsészkarra mennem. SOKKAL gyakrabban használhatnám a "mármár balladai hangulatú" kifejezést.
Maradok tisztelettel,
dr. Z.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.09.14. 10:23:55

Doktor Zetor úr, talán félreértettük egymást. Nem másolással vádoltam meg a zíró urat, csakannyit próbáltam mondani, hogy hiába hozza a kor hangulatát, nem ütött rajtam akkorát. Hiányzott belőle a valami.

A könyvet pedig kölcsön nem adhatom, mert nem a zenyém.

dr. Zetor 2007.09.14. 21:46:19

Kedves K.T.!
Kissé furán érzem magam, amikor egy könyvtárost biztatok kölcsönadásra, de meg kell tennem. Add oda!
Terjesszünk bármit, amiben nem értünk egyet!
Csak adják vssza.
Ha feltétlenül súlyt akarsz adni az ügynek, akkor szabd feltételül, hogy a kölcsönző elolvassa Egedy Gergely Ausztrália története c. könyvét. (Szintén kölcsönözhető.)
(A 398. oldalon tér rá a "A multikulturalizmus ezredvégi dilemmái" c. fejezetre, ami tulajdonképp pótolhatatlan információköteg.)
Amúgy, ha már ráérsz,
tényleg adj egy k. margót a k.k.b. szövegnek b.
Ü.,
dr. Z.

Cserke 2007.09.15. 17:38:17

Most akkor mondd meg, hogy állsz, s állsz-e egyáltalán valahogyan az új Keyes könyvvel??
És aki nem olvasta Capektól a Szenvedelmes kertészt, hát, jól pótolja be. Ha megkapja valahol.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.09.15. 19:32:20

Doktor úr, engedelmeddel akkor.
Átírtam a CSS-t és baszik margó lenni, de küzdök.

Cserke: nem vettem meg a könyvet, mert egész egyszerűen likviditási gondokkal küzdök. De nagyon.

Cserke 2007.09.15. 20:14:50

Áhh, hát nem szponzorálnak ezek itt fent???
Levelük!
süti beállítások módosítása