1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Újabb tiszteletpéldány a házban

2008.01.28. 14:22 | picidzé | 7 komment

Címkék: novella kortárs szalay sándor

Szalay Sándor – Királynők istállója

 

Egy újabb író keresett meg, hogy elolvasnám-e a könyvét, és írnék-e róla. Természetesen azonnal igent mondtam, egyrészt a májam hízlalása okán, másrészt az ingyen könyv olyan nekem, mint Kóka Jánosnak egy vizitdíjautomata-tender. Ezt gyorsan az elején, nehogy elfogultsággal, pedig majd ti úgyis, de mindegy. Szóval itt van ez a könyv, az író úr éppen vadul terjesztőt keres, ha jól értettem, ha valaki ezzel foglalkozik a kedves gyerekek közül, ne fogja vissza magát.

Az első észrevételem a könyvről erősen elgondolkodtatott. Kinyitom a kötetet. Tartalomjegyzék. Fel akarnám lapozni a címadó novellát, 66. oldal. Lapozok, nincs oldalszámozás. Megviccelt a nyomda. Vagy az írónak van sajátos humorérzéke, alkalomadtán megkérdezem majd tőle.

Ezen túltettem magam, és igen hamar ki is végeztem a  négy rövid és egy közepesen hosszú írást tartalmazó könyvet. Vegyes. Ez jutott először eszembe. Lássuk sorra. a Ha elmondom, el sem hiszed egy félrecsúszott esküvő kis fantasztikus elemmel megbolondított története. Kis aranyos ötlet, nem rossz. A következő, a Vonatozásaim egész jól felépített darab, ahol a főszereplő hobbiját, a vonatozást követhetjük, ahogy munkába utazik. A munka természete csak a novella legvégére derül ki, de nem okozott akkora meglepetést, mint amennyire erre ki volt hegyezve az írás.

A Maddox Aston balladája szintén egy fantasztikus elemmel fűszerezett gengszter-románc, a vége ennek is elég nyilvánvaló, A Rómeó vérzik jutott róla eszembe, meg is nézem valamikor.

A címadó Királynők Istállója egy szépségversenyek megnyeréséből élő indián nő életét meséli el. Igazi road-story, amerikai antiálom, szex és erőszak - nem volt rossz, csak a végén éreztem, hogy nincsenek igazán megalapozva a történések, nem érzem logikusnak azokat. Igényeltem volna egy kicsit nagyobb ívet, nem a váratlansággal van bajom. Az utolsó, a Fenekeddel játszom című írás egy kis egyoldalas életérzés, és kész is vagyunk.

Az írásokban van ötlet, ami nem baj. Ugyanakkor az író nem kezeli eléggé készségszinten a nyelvet, ami viszont baj. Gondolok itt elsősorban az idegen nevek és toldalékaik használatára, tudom, hogy nem ez a legfontosabb dolog, de engem határtalanul idegesített. Aston-t, Pat-nek, meg cowboy-ok – ez azért gáz nyomtatásban. Egy jó szerkesztő minden bizonnyal kigyomlálta volna ezeket a könyvből, illetve a felépítését is megváltoztatta volna valamennyire az írásoknak – gondolom én, bár nem vagyok szerkesztő.

Szóval elégedetlenül tettem le a könyvet. Nem a tehetséggel van a baj, amennyire rálátásom van a dologra, az az írásnak a kisebb része. Még egy kis munkával nagyságrendet lehetett volna javítani az élményen.

Érdekel az író további munkássága, de ezt a kötetet jelenlegi formájában nem ajánlom.


· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr69314791

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: berita bola 2018.01.17. 04:15:34

Air Power News 14. - Air Power Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2008.01.29. 09:01:58

Picidz,ha van időd, látogass meg légyszi, nagyon érdekelne, mi a véleményed a témáról.
cseresznyekert.blog.hu/2008/01/28/a_jo_tanar

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.29. 09:11:30

Elnézést a belekontárkodásért. Szerintem első könyveseknél, ha nem éri el az osztályzatod a hármast, érdemes visszadobni az anyagot, és nem írni róla, vagy ha már igen, megmondani a zembernek, hogy sorry, B-kategóriás grafomán vagy. Utánaolvastam neki, és tényleg az van vele, hogy nem kezeli ügyesen a magyartot:)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.29. 10:11:46

1. Mindenről írok, amit elolvastam, a vécés néni könyváről is, ne akarjál itten nekem új poliszit adni.
2. Elsőkönyves ideoda, plusz x munkával ez nem lett volna kettes, ha van szerkesztő, meg korrektor, meg a nyomdász nem részeg.

szalay sándor · http://tully.freeblog.hu 2008.01.29. 15:55:32

picidz - kösz az időt, amit rámfordíottál. a véleményed nagyjából fedi az enyémet.

Boholy - utánamolvastál? hű... és hol?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.30. 16:45:37

óhó maga ilyen olcsó?
megkenhetem netántán én is, ezzel a sokszerzős kötettel?
www.lilli.hu/shop/product/74/elbeszelesek.html - de oda is adhatom.. :P

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.31. 07:53:43

Hogyne lennék megkenhető, szavakkal el nem tudom mondani, mennyire. Nagyon szívesen elolvasnám.

Többit GMailen keresztül szíveskedjünk.:)
süti beállítások módosítása