1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Poszthumán döntés 2.0

2008.01.30. 07:54 | picidzé | 31 komment

Címkék: scifi kortárs brandon hackett



Volt már szó a regényről, így most csak egy bekezdésben térnék ki arra, hogy miarosseb ez, majd következzen az, hogy bennem milyen érzéseket ébresztett.

Judittól lopok:

A történet kezdetén a Tau, a Földtől távoli kolonizált bolygó idillje szertefoszlik, mikor több évtizedes utat kövezően megérkeznek a háború sújtotta Földről a milliókat szállító, krio-bölcsőkkel teli űrhajók. Az események sodrában – melyet egy másik kolónia, a Pavonis és egy rejtélyes vírus befolyása is bonyolít – a két főszereplő, Eliott és Nicole elszakad egymástól, hogy jóval később már-már morbidnak nevezhető módon találkozzanak ismét.

Megkezdődik az emberiség kettészakadása, nagyjából a régi recept szerint: közös tudat / mesterséges intelligencia, aliens / predator, zergek / protossok. No, lássuk, hogy éltem meg én.

Nem tudom, ismerik-e a gyerekek a How It Should Have Ended oldalt. Itt bonyolult, közismert történeteket oldanak meg a mű-gordiuszi csomó átvágásával, kedvencem a Gyűrűk Ura ésszerű lebonyolítása. Többször is eszembe jutott, mialatt a könyvet olvastam.

Rögtön kezdődik azzal, hogy a főszereplők örökbefogadott kislányának van egy halálos, fertőző betegsége, amiről gyakorlatilag senki sem tud. Ugyan csak vérrel és nemi úton terjed, de könyörgöm, az óvónéninek akkor is kell tudni, ha pl. HIV-frtőzött a gyerek, nem? Olyan a világon (semelyik világon) nincs, hogy örökbe adjanak egy ilyen kölyköt anélkül, hogy a szülőkre súlyos kötelességeket ne rónának.

A regény első pár oldalán belefutottam egy gazdasági anomáliába is, ami annyira idegesített, hogy sokszor akartam falhoz kúrni az egészet, úgy ahogy van. A 110. oldalon ugyan kaptam magyarázatot, de ezt már kevésnek éreztem. Mivel naplókról van szó, nekem ne emlegessék a regény harmadán keresztül triviális megoldásként a Föld túlnépesedésére, éhínségre és gazdasági válságra, hogy hárommilliárd (!) embert hibernálnak, majd csodálkozzanak rá, hogy hátazhogyislehetkérem. Tényleg (a könyv univerzumában) logikus a 110. oldali magyarázat, de akkor is.

Szóval rettenetesen idegesített a könyv kábé a közepéig, innentől - ahogy Judit is írta - már egyre kevesebb a cselekmény, inkább filozófiai viták folynak a szereplők között, amit félve írok le, mert ettől lesz olvashatatlan számtalan, klasszikusnak kikiáltott regény, de EZ éppen nem volt béna, nem idegesített.

Azért volt, ami de. Van Richard Morgan Valós halál című cyberpunkja, aminek lényege, hogy az ember tarkójában van egy izé, ami digitálisan rögzít mindent, ami az agyunkban zajlik, és ha az ember teste elpusztul, egyszerűen az ügyvédek kerítenek neki egy másikat, így senki nem fél igazán a haláltól, csak attól, hogy tarkón lövi egy Gripen.

Hát ilyen NINCS BASZKI! Az már nem te vagy, a te agyad meghalt és eltemették! Nincs a világon olyan, akit ne riasztana testének pusztulása! "Haggyacsakjózsikám, majd veszek egy néger futballista testet, ha megjön a segély. " Nem. Nyet. Ugyanez vonatkozik a Poszthumán döntés digitalizált embereire, bár azt javára kell írni, hogy ha jól értettem, nem sokan választják ezt a lehetőséget.

Mindenesetre egészen elgondolkodtam, mire a végére értem, úgy csuktam be a könyvet, hogy még jó ideig pihentettem a pocakomon és hanyatt fekve bámultam a plafont azon mélázva, hogy akkor most mi is az élet, meg a halál, meg hogy le lehet-e programozni az embert, honnantól számít emberinek a mesterséges intelligencia (sehonnan), meg ilyesmi. Ha úgy teszek le egy könyvet, hogy elgondolkodtatott egy csomó dologról, akkor érdemes volt  elolvasni minden hibája ellenére. Ez nem felmentés persze, de így kiérdemelte, hogy ajánljam a kedves gyerekeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr29316538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kavics 2008.01.30. 11:43:30

Mért ne lenne olyan, hogy valaki a tudatát visszi tovább és a testét eldobja?
Ehhez csak hit kell mártirok ezrei haltak meg a hitükért, haltak meg azért mert hittek a feltamádásban.
(pl. ott vannak az öngyilkos szekták)

Ha nekem elmagyarázzák, levezetik, bebizonyítják és még beszélhetek is olyan emberrel aki végig is csinálta akkor nem fogok félni eldobni a testem.

A poszhumánban szerintem ez megtörténik. A Valós halálban szintén. Ja és mindkét helyen ugye elég kevesen mennek önként, leginkább baleset, eladósodás stb okán kerülnek be.

(Scorba irt hasonlóan a dologról egy másik könyv/film kapcsán www.endless.hu/?p=207 )

üdv
kavics

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2008.01.30. 14:22:29

"Hát ilyen NINCS BASZKI! Az már nem te vagy, a te agyad meghalt és eltemették! Nincs a világon olyan, akit ne riasztana testének pusztulása! "Haggyacsakjózsikám, majd veszek egy néger futballista testet, ha megjön a segély. " Nem. Nyet. Ugyanez vonatkozik a Poszthumán döntés digitalizált embereire, bár azt javára kell írni, hogy ha jól értettem, nem sokan választják ezt a lehetőséget."

Megmondom, miért nem tudtam soha normálisan játszani a Warcrafttal (nem WoW), pedig imádom. Mert nekem minden egyes peon számít, ha elkapják, megyek utána, black ork down, mint a tévéamerikaiak. Viszont így nem lehet stratégiai játékot játszani, hulljon a férgese, majd újratermelik.

Na, ha annyira biztos lehetsz az új testben, mint egy peonban egy számítógépes játékban, vagy arra, hogy nem fekszel örökké holtan valami aktuális FPS-ben, akkor nagyon nem fog érdekelni, hogy kinek a teste, és mi történik vele.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.30. 14:32:36

Nem fogalmaztam elég világosan úgy látszik.

Az új testben biztos lehetsz, de nem az agyadat mentik meg, hanem az agyad digitális leírását. Az agyad - az emlékeid, a személyiséged, a mindene - megsemmisül. BENG. Ha mindezeket visszatöltik bárhová, az nem te leszel a szó fizikai értelmében. A te tudatod kihunyt, megszűnt, kész, ennyi.

Nem az agyadat műtik tehát ki és ültetik egy másik testbe, az egész más kérdés, akkor tényleg csak a húsburokról beszélünk. Itt lemásolnak, te pedig meghalsz.

Kavics 2008.01.30. 14:49:36

ööööö
A bakelit lemez az igazi, mert a cd-vel elveszik egy csomó hangzás. Az mp3 meg hallgathatatlan.
Igaz, de mégis 99% elégedet az mp3-mal.

Te feáldoznád 2-3 irrelevéns emlékedet a halhatatlanságért?
Nem?
És ha már csak egy heted van hátra és elvisz a tüdőrák?
Egy csomó olyan helyzet van amiben ez jó választás, ha pedig már elég sokan választották, akkor más se fog félni ezt választani.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.30. 14:55:02

Nemnemnem.

Nem pár emléked veszik el, hanem az összes. Szemléletesebben (legalábbis ahogy én felfogom):

Jön a jótündér.

Csinál rólad egy másolatot, ami sokkal faszább fizikai állapotban van.

Majd fejbelő egy Magnummal.

Mennyit ér, hogy valahol élnek az emlékeid, ha szétroncsolt aggyal fekszel valahol?

Kavics 2008.01.30. 15:17:57

Mindent!
( ha tudom, hogy különben nincs tovább...)

Ha nincs tovább akkor ebbe belemegyek. ha ebbe belementem a többiek már csak azt látják, hogy milyen fasza másolatom van és még élek.
Elfogadott lesz és lesznek olyanok akik akkor is megteszik, ha nincsenek rákényszerülve.

De most komlyan nehogy már a digitális XXI. sz. azt kelljen bizonygatnom, hogy van tökéletes másolat! (ha feltesszük, hogy a tudat valamennyire másolható)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.30. 15:23:12

Nem azt vontam kétségbe, hogy létezik tökéletes másolat (egyébként mg bőven nem tartunk ott, hogy az emberi agy működését szimuláljuk, próbáltam még egyetemen neurális hálózatot progtramozni), egyszerűen azt mondom, hogy attól, hogy lemásolnak, kicsit sem leszel kevésbé halott.

És ezért érdemli meg egyébként a jó osztályzatot a könyv, mert lehet a kapcsán jóízűt vitatkozni.

Kavics 2008.01.30. 15:35:11

Nem értem.
Te mit választasz:
egy heted van hátra,
a) meghalsz
b) lemásolnak és meghalsz

Ezt megcsinálja 10 ember szerepelnek egy csomó talkshowban, aztán megcsinálja még 100e.
Senki nem hiszi, hogy egy ugyanaz, de mégis láthatóan valami, hiszen itt van beszél, emlékszik, örül, szomorkodik azaz ÉL.
Aztán mindenkit kap rögzitő berendezést. Aztán az n-edik tested után már nem is emlékszel milyen volt az első az "igazzy".

Szerintem nem volt jó a könyv....

blö 2008.01.30. 16:16:47

Mindenképpen elolvasom a könyvet, mert amit itt felszínre hozott, a commentekben, olyat még nem szívtam. Tuti ütős anyag lehet.
De mindenképpen hozzászólok, mert imádok szakérteni.
Nem az e a lényeg amit a szürke szivacs (agy) szörcsögtet? Szóval, ahogy már az elején is kiderült, a tudat. Lehet máshogy értelmezni az agy másolását mint a személyiség meg a tudat rögzítését és vagy virtuális térbe helyezését, vagy érzékelőkön keresztül a külvilágot kapjuk vissza?
Ha ez létrejött nem mindegy mi van a testeddel? Én személy szerint örülnék, nem kéne leadnom ezt a 20 kilót.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.31. 07:56:51

Kavics: igazad van, sokan meg fogják tenni, ha pl közel a vég. De akkor sem lenne értelme.

blö: nem te adnál le 20 kilót, hanem a másolatod. pont ez a lényeg. látnád, ahogy a tökéletes másolatod létezik digitálisan, de attól te még felfordulsz szívelégtelenségben.

sezlony 2008.01.31. 08:19:40

picidz: ezt így látják az elsők. Aztán a többiek, akik beszélnek a másolatokkal, mit hallanak? A másolat eküszik rá, hogy az emlékei folytonosak, ő maga az a személy, akit lemásoltak és most itt él a gépben. Aki pedig a másolás után hús-vér valójában meghalt, az egy másik személy volt, nem "ő".
Inenntől azt gondolom, az illető fosna az egész másolástól a procedúra előtt, de meg lehetne győződve róla, hogy "ő" fog tovább klétezni a gépben.

blö 2008.01.31. 08:21:53

picidz, szerintem elbeszélünk egymás mellett, de az is lehet, hogy csak el kéne olvasnom a könyvet és rögtön képbe kerülnék.
Ezt fogom tenni.
I will come back.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2008.01.31. 08:49:14

Dear Könyvtáros!

Ha mondjuk kimegyünk kicsit ateistából, akkor úgy kell ezt énszerintem értelmezni, h az eljárással a hardvert virtualizálják, és az oprendszer beállításait mentik. A lélek maga, aki te vagy, felismeri azt, hogy ez itten az ő játéka kéremszépen, vissszaül a gép elé, és nyomja tovább a műsort. Jézus rulez!:)

Kavics 2008.01.31. 09:15:52

Szerintem blö, bukta teljesen igazatok van.


Picidz: ha veszel egy NIN cd-t, lemásolod az IPOD-odra, feltöltöd az autód MP3 lejátszójába, a munkahelyigépedre és biztos ami biztos felrakod a gmail-edre is. (persze mindezt waw-ban) Aztán az e-bay-en eladod a cd-t.
És ha újra kell instalálni a gépedet, és formatálod a merevlemezed, akkor most elveszett a zenéd vagy nem?
Másolat van nálad vagy az eredeti?
Nincs meg a boritód, nincs meg a CD felirata, de ha nagyon akarod ezt is előtudod állítani a netről

tökéletes (vagy legalábbis a megfelelő szintű) másolat.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.31. 10:19:53

Feladom, nem tudom úgy látszik kifejezni, mire gondolok.

Ahszin 2008.01.31. 10:29:27

Én úgy hiszem, értem, mit akarsz mondani. Ha jól emlékszem, A tökéletes trükkben is ilyesmi volt (bár a könyvet nem olvastam - még). Szerintem a lélek nem egyenlő a tudattal. Itt igazából azzal van gond, hogy mi lesz a lélekkel, ha több azonos test jön létre. Egy lélek - egy test, eddig legalábbis ez volt az irányadó.
Ne feledjük, két Eliott élt egymás mellett! Igaz, az egyik le volt "fagyasztva", egyszer azonban csak magához tér, és akkor mi lesz? De ha mindkettő Eliott lett volna, akkor Eliottnak törvényszerűen hasadt személyiségnek kellett volna lennie, hiszen akkor mindkét helyen lett volna egyszerre, ha elfogadjuk, hogy egy embernek egy lelke van.
Ha belegondolunk, a könyvben a két Eliott lehet tökéletesen ugyanaz testileg, szellemileg, emlékileg (igaz, egy ponton elválnak az emlékeik), de két Eliottnak kellett akkor létrejönnie, akik kvázi egypetéjű ikrek.
De melyik az igazi?...

limesz 2008.01.31. 10:38:27

Azzal kezdeném, hogy nem olvastam a könyvet, ellenben sejtem mire gondol a házigazda. Szerintem eddigi életében mindenki találkozott szarabbnál szarabb Schwarzenegger filmekkel. Egyik ezek közül a The 6th Day (a magyar címe már kiesett, ezt is az imdbről halásztam elő). A film lényege, hogy létezik egy hasolnó copypaste módszer, amivel lemásolják az emlékeket és ha kinyúvadsz, az új testbe belemásolnak egy vinyóról. Fölkelsz és tök pipa vagy, hogy megint lelőttek (ezen a ponton kellett volna elkapcsolni, de képtelen voltam). Summa summarum, tök véletlenül életben marad Schwarzi másolata, akiről ő maga nem is tud. Amikor felfedezik egymást, mindkettő azt hiszi, hogy a másik a másolat. No és itt jön a kérdés, miért lesz jobb A-nak, ha lelövik és tudja, hogy B változatlanul él tovább.

Képzeld magad hasonló helyzetbe. Ott álltok egymás mellett, lelőnek TÉGED és miközben megjelenik a kaszás még elmormolod, hogy de jó a MÁSIK énemnek, hogy élhet tovább. Nem tudom ennél képiesebben ábrázolni a dolgot, remélem érthető voltam.

blö 2008.01.31. 11:46:34

limesz, a magyar címe: A hatodik napon. (a magyar címadási tendenciát figyelve, ugyan ki gondolná)
Ahszin, nem mindegy ki az eredeti? Ha egyszer egyforma? Mondok jobb példát. Tegyük fel kettejük között csak annyi a különbség, hogy az eredeti átaludta az éjszakát, a másolat meg hetedhét határra szóló bulit tartott, tehát az ő állománya fejlődött, magyarán nála van a több adat, kár volna veszni hagyni.
Egyebként is. A fenti példa is mutatja, hogy csak a másolás pillanatában egyformák, aztán elpörögnek egymástól, ugyhogy mégiscsak egypetéjű ikrek.

Ahszin 2008.01.31. 13:12:28

Nade. Ha a másikom hatalmas bulit tartott, akkor átvehetem az emlékeit? Egyáltalán: leképezhetőek az emlékek? Mert akkor tényleg sec perc átvenném az emlékeit arról a hatalmas buliról, és inkább aludnék és fordítva.
Ez nem is rossz gondolat! Ha leképezhetőek az emlékek, és egyik átveheti a másiktól, akkor... Hú.
De attól még szerintem egyáltalán nem mindegy, ki az eredeti, ugyanis, ha készítek magamról egy másolatot (akár csak biztonsági mentésnek, aztán lefagyasztom, hogy majd később), mégis én fogok kilátni a fejemből, és a másikomra[hű, de hülyén hangzik] már semmi befolyásom nem lesz. Ergo ha meghalok, akkor így jártam. Nem?...

Kavics 2008.01.31. 15:21:12

Jelentem én is értem, csak nem értek egyet.

A hit a halhatatlanságban azért elég gyakori a vallások közt (lélek, túlvilág, reinkarnáció stb), az énképet saját testen túlra kiterjeszteni se egy ritka dolog.
A katonák a hazájukra, az anyák a gyermekeikre vagy a műveszek a műveikre gondolva halhatatlannak érzik magukat és akár az életüket is áldozzák értük. Ez a fajta hozzáállás nem idegen az emberi fajtól.
Azért mert most nem tudod elképzelni, hogy te így tudj viszonyulni a saját másolatodhoz még nem jelenti, hogy nem is lehet így viszonyulni.

A melyik az igazi kérdésre, egyszerű a válasz mindkettő igazi, persze a szétvállás pillanatától egyedik, de _ha_ az egyik halálra van itélve az bizhat abban, hogy tovább él a másikban ÉS sokkal igazzybban él tovább, mint mondjuk Petőfi Sándor a magyar nemzet irodalmában.

A fenti sztorikban mindig azon bukik a dolog, hogy nem következik be a halál. A Altered Carbonban, talán mintha emlegetnénke ilyen esetre birósági eljárásokat, de ugye ezket az esetek majd minden trásadalomnak magának kell megoldania (6th day-ban egyszerűen levadásszák az egyiket).

Üdv
Kavics

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.31. 16:39:21

csakazért sem mondom, hogy értem, mert itt mindenki olyan jól érti :)

a könyv:
volt néhány ezresem, amit elverhettem
az italbolt messze volt, és már amúgy is kellett valami olvasnivaló így a vizsgaidőszak közepén
megvettem ezt a könyvet, elolvastam, és azt kívántam, bárcsak jól betintáztam volna

aztán gondolkodtam kicsit a sztorin, a mondanivalón, meg úgy az egészen, aztán rájöttem, hogy valójában tök jó cucc

engem nem zavart, hogy csak a 100. oldal utána adnak magyarázatot a sok-sok mirelitre, mert legalább ADTAK
az a 100 oldal nagyjából másfél óra alatt lecsúszott, és a jelenlegi állapotomban ez túl kevés idő ahhoz, hogy felbosszantsam magam

a másolatról:
jah, a Prestige is ezzel operált, bár nyilván más a feelingje, ha egyszeri alkalom helyett sorozatban ölöd meg/másolod le magad
nem tom milyen, de sztem nem is fogok olyan helyzetbe kerülni, hogy megtudjam

szó volt itt már neurális programozásról, meg zenemásolásról, meg minden
én tanulok biokémiát, szal lehet, hogy egyszerűen el tudom mondani (ha nem, a hiba a ti készüléketekben van ;) )

az agyban az emlékeket az idegpályák rögzítik
ez olyan, mint a merevlemezen az 1 meg a 0, csak itt nem az van, hanem idegsejtek, neuronok hálózata, de az elv ugyanaz; újabb nézetek szerint, mivel a sejtek osztódása egy alacsonyrendű agyi szubrutin hatása, ezért, mivel az agy indítja be, ezért az agyban bekövetkezett változások hatnak a sejtjeidre is, pontosabban a dns-állományodra

a dns-nek kb 1%-a ismert, és ebben már azok a gének is benne vannak, amik a reggeli székletedről döntik el, hogy kemény legyen-e avagy puha
a maradék 99% az ún. szemét-dns, amit szó szerint szemétnek, helykitöltőnek, szerkezeti elemnek tartanak, csak az újabb elméletek szerint lehetnek funkcióik, pl ilyenek is akár

a sejtosztódáskor, a dns osztódásakor ezek a szemét-gének probléma nélkül változhatnak, az ég világon semmi hatásuk nem lesz az életfunkciókra
namármost pont ez az a dolog, a szabad változás, ami alapján az okosok azt mondják, hogy az emlékek bizony eltárlódhatnak a dns-ben (ez triviális magyarázatot adna pl a faji emlékezet jelenségére); tehát valójában minden emberi dolgunk, a tudat, a személyiség, a lélek, MINDEN benne lehet abban a pici kis dns-molekulában
nem csak a test pontos paraméterei, hanem minden
aztán ezek a dns-szakaszok visszahatnak az agyadra, ezáltal "fixálva" az emlékeket

és mi van, ha az agyadat másolják le? vagy annak a digitális tartalmát? semmi
telepített játékról is készíthetek image fájlt, és az bizony ugyanaz lesz

ha az agyad struktúráját "lementik" majd újra felteszik egy hardverre, akkor az te magad leszel, főleg, ha a testedet is klónozzák, és abba ültetik vissza
nem egy másolat, nem egy ugyanolyan ember, hanem TE MAGAD, csak éppen adott időpontban kettő lesz belőled
minden, ami a te részed volt valaha is, az utolsó icipici gondolatod is, ott lesz a másikban is

szóval maxmimum az időrendiség miatt lehet az egyiket másolatnak nevezni, mert valójában identikus példányok

biztos rossz lehet ilyent átélni, de mint már mondtam, aszem nekünk már nem kerül sor rá :)

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.31. 22:30:00

Teljesen logikus, amit írtok, csak egyszerűen nem fér össze az életösztönnel. Ha vagyok én, meg van rólam egy 100%-os másolat, akkor sem mindegy, hogy melyikünk megy a lecsóba. Az életösztönnek magyarázhatod, hogy dehát az is te vagy. A lószart vagyok én, feleli az életösztön, belőlem csak egy van. Nincs reboot.

Ez a ma már közhelyes scifi alaphelyzet is ezért sántít, hiába feltételezi a megfelelő technológiát. Nyilván ha választanom kell, hogy meghalok, vagy meghalok és lemásolnak, akkor az utóbbit választom. De ettől még nem tekintem megoldottnak a problémámat, és továbbra is félni fogok a haláltól.

babó 2008.01.31. 22:30:27

így jár, aki későn keveredik ide, könyvet nem olvastam, de a kommentek jóóók!!!

Ahszin és Tüzes Istennyila ellőtte a mondandóm nagy részét sajna...
az egyik a Tökéletes trükk (film), amiben sztem az a durva, hogy nem másolatok vannak, hanem két valódi példány (identikus, ahogy TI nevezte) minden alkalommal valóban meghalt... brr.képzeld el az utolsót, aki a kasztniba esik: úgy tudja megúszta eddig minden alkalommal, de utoljára pont pechje van.

az agymásolással meg egyrészt az a gond, hogy hihetetlenül komplex, persze miért ne küzdhetnék le ezt az akadályt. de valahol kérdés, hogy az agy nem pusztán a hordozó, üres lap amire ráírtak, hanem maga az információ. az agyad (az az egy a fejedben) te vagy. a többi csak felvétel. ha esetleg tudnak pontosan olyan agyat növeszteni... gondoilom erre gondolt TI: "ha az agyad struktúráját "lementik" majd újra felteszik egy hardverre, akkor az te magad leszel, főleg, ha a testedet is klónozzák, és abba ültetik vissza"

de hogyan lehet pont olyat csinálni? amikor még az egypetéjű ikrek is különböznek már az anyaméhbeli viselkedésük, élményeik alapján?

amúgy a Schwarzeneggeres szituban (nem rémlik a vége) ugyanígy elágazhatnak az utak. olyanok, mint az ikrek, csak tovább voltak "egyek", de a külön fizikai helyben létezés finoman különbözővé teszi őket, és hosszú idő után mások lesznek...

babó 2008.01.31. 22:31:33

geistwald: igen, mert továbbra is meghalsz...

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.31. 22:35:25

Nem akarok az életművem által halhatatlanná válni. Úgy akarom elérni a halhatatlanságot, hogy nem halok meg.

- Woody Allen -

:)

babó 2008.01.31. 23:25:15

na ez az :))
és jól tartja magát az öreg. kicsit összeaszott, de gyakorlatilag az elmúlt ötven évben nem változott :))

Ahszin 2008.02.01. 09:11:28

Újra belenéztem a könyvbe, ha már így leágaztunk Schwarzi felé is, és nekem nagyon úgy tűnik, mintha kicsit félreértelmeztük volna. Hisz a regényben "csak" arról van szó, hogy csinálok magamról egy másolatot, ami elvan a világban (ikertesó, ugye), de ha meghalok, akkor meghalok! Ő viszont ugyanúgy él tovább, és éli az életét, és valószínű, hogy már marhára nem Én leszek Ő, mert ő már saját életet épített fel magának, saját érzelmekkel, tapasztalatokkal (szóval csak abban a minutumban leszünk azonosak, azonos gondolatokkal, amikor lemásolódunk, egyik a másikról). Ergo nem biztos, hogy a Valós halálhoz kéne hasonlítani a regényt (bár még azt nem olvastam, való igaz), mert nem ugyanarról van benne szó (legalábbis, amit a bejegyzés alapján levágtam). Nem?...

Kavics 2008.02.01. 09:34:56

Ahszin: Igazad van. A PHD-ben (ééérted poszthumán döntés) ezek elágazások, míg a Valós halálban ez egy folytonos személy.
A VH-ban úgy oldják meg, hogy csak akkor kapsz új testet, ha meghal az elöző.
A PHD-ben egy új világot épitenek a digitális lények, ők már nem ugyanazok, tehát ott nem a halhatatlanság a lányeg, hanem egy új létforma éééérted poszthumán.

Amit én mondtam, az nem erre vonatkozik, csak azokra (gewstwals, picidz) akik szerint ez nem fér össze az életösztönükkel. De ezt már leirtam sokszor, ha elhiszed müködik, ha nem nem müködik, pont mint a vallás.

üdv
kavics

winzsolt 2008.09.05. 13:45:50

Én véletlenül tévedtem ide, de úgy látom , hogy a cikk szerzője az érveiből következtetve nem olvasta el elég figyelmesen a könyvet. Az "átültetés " után az emlékek, a tudat megmarad. Még én is beérném enynivel egy új életért cserébe. :-)
süti beállítások módosítása