1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Kegyetlen mese

2012.06.04. 21:26 | picidzé | Szólj hozzá!

Címkék: mese fantasy ad astra

Az Ad Astra könyvei közül a Zoo City-t vártam a legjobban, nem is csalódtam, de a másik három könyv mindegyike jobb nála, a Kvantumtolvaj kicsit, de A felhúzhatós lány és a Marija Morevna és a Halhatatlan egyszerűen nem egy ligában játszanak vele. Ez utóbbi, Catherynne M. Valente regénye, egy csoda. Mese felnőtteknek, a legklasszikusabb, legnemesebb értelemben, nem az önironikus, kikacsintós, önmagát érvénytelenítő fajta. 

Amióta kislányom van, nem tudom eldönteni, hogy igaz-e a régi mániám, ti. hogy a felnőtteknek is szükségük van mesékre, simán lehet, hogy egyszerűen visszamaradott vagyok, ez persze most mellékszál. Mindenesetre Marija Morevna története, az orosz népmesék és a sztálini Szovjetunió különös keverékében játszódó mese teljesen elvarázsolt.

Pedig nem egy könnyed történetről van szó, hiszen a mesék természetüknél fogva kegyetlenek, halálról, veszélyről, veszteségről is szólnak, de ez jól van így, hiszen a gyerek a mesékből ismeri meg (optimális esetben) a világ mozgatórugóit. A mese tanítja meg őket, hogy a világ igenis egy nagy, félelmetes hely, de ez a dolgok rendje, és a veszélyeken felül lehet kerekedni. Ahogy a zseni Chesterton mondta: a mesék több, mint igazak, nem azért, mert azt mondják, hogy sárkányok léteznek, hanem mert azt tanítják, hogy a sárkányokat le lehet győzni. A világ pedig a felnőttek számára is tartogat épp elég szoronganivaló kérdést: Lesz, aki elvesz feleségül? Vajon szeretni fog örökké? Ha összeomlik a görög gazdaság, mi lesz? Ha felnő a gyerekem mit fog gondolni rólam? Mi lesz velem a barátaim nélkül? Lehet két embert szeretni egyszerre?

Ilyen kérdéseket piszkálgat a Marija Morevna és a Halhatatlan, de természetesen betartva azt a szabályt, hogy a mese varázsa szétpukkad, ha nekiállunk megmagyarázni. Marija történetét lehet egy gyönyörű képekkel operáló  mesés fantasyként is olvasni, ahogy útja a sztálini Szovjetunió Leningrádjából Halhatatlan Koscsej országába vezet, vagy épp fel lehetne fogni egy hosszúra nyúlt allegóriának, ahogy látjuk Leningrád ostromát és az Élet és Halál országa közötti háborút - csak éppen a lényeg fog elveszni. 

A Marija Morevnával el tudjuk kicsit  engedni az intellektusunkat, és át tudjuk élni, ahogy a zsigereinkig hat ránk a történet, félelmet, testi vágyat, szorongást és örömöt ébreszt. 

Erre valók a mesék. 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr64563518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása