1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Az időutazás rossz, érteeeem?

2008.02.26. 08:39 | picidzé | 23 komment

Címkék: scifi p k dick agave

Újabb reposzt a KönyvesBlogról.



Philip K. Dick - Várjuk a tavalyi évet

Még alig voltam gimnazista, mikor a Gyilkos idő c. sci-fi antológiában először találkoztam Philip K. Dick egy novellájával (addig nem olvastam Galaktikát, mea culpa). Igazán érdekesnek találtam Isaac Asimov előszavát Dick írásához, hogyaszongya:

"Sohasem találkoztam Philip Dickkel, de azt azért hallottam felőle, hogy "tudattágító" szerekkel kísérletezik. Emlékszem, ezt nagyon ízléstelennek találtam.
Azt is hallottam, hogy az efféle szerek serkentik az alkotófolyamatot. Miután magam ilyesmivel sohasem próbálkoztam, nincs személyes tapasztalatom a téren. De abban biztos vagyok (ösztön?, megérzés?), hogy a drogok nem segítenek az ihletnek. Azt sem hiszem, hogy egy szer "tudattágító" lehet. "Tudattorzító" annál inkább.
Az író legfontosabb munkaeszköze az agya, ez nyilvánvaló. Másodlagos munkaeszköze, mondjuk, az írógépe vagy a szinonimaszótár. Tudtommal még senki sem verte kalapáccsal az írógépét azon meggyőződésből, hogy így erősebbek lesznek a mondatai. Akkor hát mi értelme vegyi kalapáccsal csépelni az agyat?"

Ezt 14 évesen teljesen érthetőnek találtam, majd egy zűrösebb kamaszkor következett, amely közben és után már sokkal jobban értettem Dicket, illetve írásait. Hogy miért ez az ízléstelen tapicskolás az énblog posványában? Mert P.K. Dick könyveit vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja őket, és az első csoport, valamint a kábítószerproblémákkal küzdő emberek halmazai egyáltalán nem diszjunktak.

P. K. Dick szerintem elsősorban novellában zseniális, a regényei többször sikerültek gyengére - és ezt elsősorban a sok szintetikusnak tudom be. A jó ötleteket nem tudja mindig végigvinni, illetve nem tudja eléggé fölépíteni, megszerkeszteni ahhoz a regényt, hogy az olvasó teljesen elégedett legyen vele. Dick általában - és ebben a könyvben is - milyen könnyedén rúg fel minden tudományos tényt, vagy törvényt, abszolút nem érdekli az időutazás paradoxona, vagy a fénysebesség-határ. Megközelítése szöges ellentétben áll a fantasztikus irodalom nagyjaiéval, akik az emberiség, társadalom és technológia problémáit boncolgatják, ő saját kétségeit, paráit, látomásait akarja elmesélni, és erre a legalkalmasabb eszközt a fantasztikus irodalomban találta meg. Ez viszont a legritkább esetben eredményez koherens regényt. Nem feltétlenül erőtlen, vagy rossz írásokról van szó, de általában szét vannak csúszva rendesen.

Valami ilyesmit éreztem a Várjuk a tavalyi évet kapcsán is. Az alapötlet tipikusan Dickes: a Föld -Lilicsillag koalíció hadban áll a csúf rovarszerű lényekkel, akik viszont még mindig jobb fejek, mint szövetségeseink. Feltűnik egy új, hiperaddiktív drog, amely az időben lódítja előre-hátra a fogyasztót. A főhős, Eric Sweetscent egy műszerv-beültető orvos, aki a Föld legfontosabb emberét gyógyítva belekeveredik a politikába. Eric házassága romokban hever, bedrogozva ellátogat több alternatív jövőbe, látja a háború kimenetelét, és rájön a Földet irányító nagyfőnök titkára. A cselekményről Dick könyvei kapcsán nem érdemes sokat beszélni, mert a történetek mindig annyiszor ki vannak tekerve, hogy komoly spoiler nélkül egy mondatot sem lehet leírni, így ezt nem is teszem.

Viszont gyorsan kitérve a történet legvégén olvasható bölcselkedésre: ez sem tetszett. Leegyszerűsítve arról van benne szó, hogy a nehéz élethelyzeteken nem ér változtatni, mert az meghátrálás a kihívások elől. Szerintem ez baromság, ha tehetjük, miért ne javítsunk az életünkön?

Nos, akkor miután P. K. Dick kapcsán a kedves gyerekek megismerkedtek kamaszkorommal és ars poeticámmal, zárom a könyvértékelőt. Nem volt túl erős darab, de küldöm a negyedik bének, meg mindenkinek, aki volt már rosszul hallucinogéntől.



Más. Most tudtam meg a HVG-ből, hogy Kőszegi Dia profi danos gójátékos lett Koreában. Felszólítom Geistwaldot, hogy szenteljen egy rövid posztot a témának.


A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr1354764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kéksakál · http://keksakal.blog.hu/ 2008.02.26. 10:24:23

Félig offtopik, elnézést érte.

Szúrja a szemem Asimov érvelése, mert még azelőtt elvérzik, hogy úgy igazából nekilendülhetne.

Odáig rendben van a dolog, hogy az író legfontosabb munkaeszköze az agya. De ha ezt ő maga is belátja, akkor miért nem használja a sajátját? Hogy mondhat bármiféle ítéletet a drogok ihletre gyakorolt hatásáról, ha ő maga is elismeri, sose próbálkozott velük? Ez tisztességtelen "következtetés", azaz érvek és tapasztalat nélkül állít valamit. Aztán tovább fokozza ezt azzal, hogy emiatt még ízlésbajnoknak is hiszi magát. Olyasvalakinek, akinek joga van nagyon ízléstelennek tartani egy másik író kísérletezését. Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy a drogoknak van hatása az ihletre, hanem azt, hogy logikailag értelmezhetetlen holmi ösztönre meg megérzésre érvként hivatkozni. Ez egy igen szerencsétlen megközelítési mód, mármint az érzelmi-hangulati irányból történő észosztás. Főleg olyasvalakitől, aki az agyát nevezi meg fő munkaeszközeként...

AnTalk · http://konyvespolcom.freeblog.hu 2008.02.26. 13:20:09

Állítólag Stephen King is erős függőségben írta legjobb könyveit, aztán leszokott. Meg is látszik az elmúlt évek termésein.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.26. 14:13:46

van bizonyos időkorlát, hogy a könyvesen való megjelenés után hány nappal pakolhatod fel ide a cikket?

mindenesetre hogy releváns legyek, ideírom a meglátásomat, amit már ott is elkövettem (bár asimov az érintett, nem dick)

az agy vegyi kalapáccsal való püfölésének annyi értelme van, mint a kaszapengét kiegyensítettetre kalapálni
egészen másféle alkotásra válik alkalmassá

nmi 2008.02.26. 14:20:23

A tudatmódosítók ihletre gyakorolt pozitív hatását a bordal-irodalom ismeretében nehéz volna tagadni.

A szintetikusokkal (kannás bor exkluzíve) az lehet a baj, hogy valószínűleg nem fogyaszthatók mértékletesen.

A kannás bor csak annyiban nem illeszkedik a sorba, hogy bár szintetikus, de mértékletesen SEM fogyasztható.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.26. 15:31:48

Vinitor: csak annyi a szabály, hogy utána. Másnap szoktam kitenni.

babó 2008.02.26. 19:50:47

nmi
a szerelemből elkövetett alkotásokról meg ne is beszéljünk :))

nmi 2008.02.26. 21:22:39

@babó: Itt a szintetikus változat a guminő?

babó 2008.02.27. 11:20:58

nemtom, tavasz lehet, mert az utóbbi posztok erre mennek el :))

de még mindig jobb, mint drogozni :)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.27. 11:30:23

Tényleg tavasz van, a posztokon még nem vettem észre, csak a dekoltázsokon. Drogozni pedig rossz, érteeem?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.27. 14:49:51

drogozni rossz, mint ahogy rendkívül rossz a kávé meg a cigi meg a kóla meg a finom magyar borok is :D

babó 2008.02.27. 14:53:52

nemnem, a kávéban és a vörösborban antioxidánsok vannak, mértékletes fogyasztásuk a téli, friss gyümölcsöket nélkülöző időszakban kifejezetten jótékony.
persze a kettő közül inkább a vörösbor.

és persze no drugs, csak sex and rocknroll

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.28. 12:20:51

a drogok némelyikében pszihoaktív anyagok vannak, mértékletes fogyasztásuk a téli, búskomor, depressziós, napsütéses-lazulás feelinget nélkülöző időszakban kifejezetten jótékony
;)

Cica 2008.02.28. 23:12:13

Egyrészt pina. Másrészt nem tudom mi az hogy drog. Pl. az endorfin (az úrjézus áldása legyen rajta) az durván drog, ezek szerint Asimov életében nem futott. Csak egy System of a Down idézettel tudnék reflektálni: when i felt like the biggest asshole... És a jelenlévők persze mind kivételek.
Emellett: nem minden szintetikus addiktív, pl. az LSD (az úrjézus bla bla) eddigi orvosi történelmében három olyan esetet tartanak számon, amikor függő lett tőle valaki. Ellentétben a növényi származék crack-el, ami ugye...
Áldás, békesség, -50 DKP.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.02.29. 11:06:19

Drognak hívnak nagyjából minden anyagot, ami megváltoztatja a szervezet működését. Aszpirin, kávé, crack. Meg ilyenek. Amúgy szerintem is pina. Azért a kristálykrekket ne hívjuk már növényszármazéknak, még ha eredetileg az is. Még valami alulművelt fejében megint felvillan a "természetes = jó" egyenlet.

babó 2008.02.29. 12:53:00

basszus, akkor a napsütés is drog.

és a csoki, nagyon durván.
és mi a fenét kezdjek még egy pinával???

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.29. 16:50:30

alulműveltek nem nagyon járnak ide, mert lefoglalja őket a legújabb márió a harmonikás album beszerzése

drog: növényi, állati, vagy szintetikus eredetű >>>vegyület

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.02.29. 16:51:01

most miért csapta le a kommentem végét?
na mindegy, nem írom újra :)

nmi 2008.03.02. 12:31:56

Úgy látszik, a kábítószer egyre nagyobb szerepet játszik újabban. Lehet, hogy Karinthy ma "Függök a szeren" címmel írná meg kis karcolatát?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.03.02. 19:48:13

persze, hogy növekszik a szerepe, manapság már a valóság is kib@szott szar, akkor a két szar közül miért ne válasszuk a színesebbet, nem?
:D

babó 2008.03.02. 22:34:47

pardon, sztem régen is pont ugyanilyen szar volt a valóság. ma csak annyival jobb, hogy trükkösebb drogokat tudunk előállítani, bár természet ősanyánkat sem kell félteni.

kérdés, hogy most ezzel pozitív vagy negatív irányba fejlődunk-e? :))

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.03.03. 08:24:23

na ez az ultimate kérdés, hogy ez most akkor jó vagy rossz

láttam egyszer egy amatőr dokufilmet, a drogosokról
mármint akik ilyen meditálásra meg ilyesmire használják a cuccot, szóval nem partyboyok vigyorogtak a kamerába
asszem pszihonauták volt a címe, ha valakit érdekel, a daath.hu-n van valahol

a lényeg, hogy az egyén szabadsága megmaradjon, sztem
ha neki jó, hát csinálja
én maradok a finom boroknál :)
süti beállítások módosítása