1. Csendet!
2. A könyveket legkésőbb a jelzett dátumig vissza kell juttatni!
3. A kauzalitás természetébe belekontárkodni szigorúan tilos!

Úúúk!

Üdvözlet a Könyvtárban!
Itt leírom, mi a véleményem az elolvasott könyvekről.

A kvantitatív és a kvalitatív értékelés párosítása:
1 - olvashatatlan
2 - nem ajánlom
3 - egynek jó volt
4 - ajánlom
5 - nagyon jó könyv
6 - Pablo! Genial!

Ha keresel valamit:
->KATALÓGUS<-

Banánt adnak

Geistwald
táblásjátékügyi szakblog
Körúti Kocsmák
Expedíció a Nagykörúton
Ahogy érzed
pozitív közösségi
Boholy
Egy kemény élet
Medvemenhely
árva medvék otthona
Zsombi
Okos ember
Geekz
Szex és erőszak

Médiatámogató

beszélget (1.szabály!)

  • Thészeusz: Ha már "karatélyozás", akkor viszont nem is nuncsaku, hanem "lundzsákó" volt :... (2018.09.13. 10:10) Andzsin-szan és én
  • Noname Watanabe: Azóta csak romlott a helyzet. A YA/vámpír/New Adult/erotikus nőipornó baromság... (2016.07.18. 14:53) A cukiság fasizmusa
  • Orosdy Dániel: Én csak annyit szeretnék, hogy ez az egyik legcsodálatosabb oldal az egész int... (2014.03.05. 07:57) Irodalomra várva

Itt veszek pólót

Geistwald

Nincs megjeleníthető elem

Körúti Kocsmák

Nincs megjeleníthető elem

Majd szólok, ha van valami!

Pszichedelikus gyerekszínház

2010.02.12. 06:30 | picidzé | 9 komment

Címkék: színház lázár ervin


Feszegessük kicsit a műfaji korlátokat. (Már csináltunk ilyet.) Színházban voltam. Gyerekelőadáson. Elképesztő vicces volt, m voltunk a feleségemmel az egyetlenek, akik nem törpével voltak. (És konkrétan bekiabálták, hogy "De ott van, vigyázz!", szakadtunk.)

Hogy kerültünk oda? A Nemzetiben a Berzsián és Didekit adják egy ideje, azt pedig talán már említettem, hogy imádom Lázár Ervin munkáit. Egytől egyig az összeset, így magától értetődő volt, hogy meg kell nézzem a színdarabot is. Pláne, hogy az indulatos, gyakran undok költőnek és barátainak (mondjatok zseniálisabb nevet, mint Zsebenciék locska-fecske lánya, Klopédia!) története még Lázár Ervin munkái között is kiemelkedő kedvencem. A könyvről nem is mesélnék most, csak a darabról.

Hát...fura. Nem rossz, de fura. Lehet, hogy a kor teszi, de már határozottan idegesít, ha egy felnőtt férfi kutyának öltözik. De ez apróság. Sokkal jobban zavart az egészben, hogy tudtunkon kívül egy musicalre érkeztünk, a musicalnél jobban pedig kevés dolgot utálok. (A Hair mondjuk kivétel, de azt meg nem vallom be, mert úúúútálom a hippiket. ) A Berzsián és Didekiben viszont a dalok egész egyszerűen szarok. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy ez egy gyerekelőadás, akkor még inkább nyilvánvaló, hogy ezek a túlbonyolított, unalmas szörnyűségek tuti Áttentő Redáz szerzeményei. A cirkusz-szerű közjátékok sem segítettek sokat, de a kölyköket lekötötte. Szóval számomra - számunkra - több sebből vérzett az előadás.

Viszont - csodák csodája - mégsem mondanám, hogy rossz a darab. Lázár Ervin zsenije, szeretete és játékossága benne van, a sztori nagyjából úgy alakul, ahogy a könyvben is, a dramaturgia persze beleszól itt-ott, de ez lényegtelen. A szöveget, történetet, szereplőket külön nem is éltetem, benne van a könyvben, tessék elolvasni. Ha már olvastátok, kedves gyerekek, akkor még egyszer. Meg még egyszer. A karakterek meg külön rátesznek, jól hozzák a színészek az általam imádott figurákat. Egyenként nem is emelem ki őket, csak a legmeglepőbbet: Stohl Buci jó. Tényleg. Sokat törtem rajta a fejem, hogy ez hogy lehet, aztán rájöttem, hogy ez is azért van, mert ez egy gyerekelőadás, a gyerekeknek ripacskodni kell, az meg megy neki.

kép via nemzetiszinhaz.hu

Amúgy Stohl Andrást színpadon még sosem láttam, lehet, hogy most épp nagyon igazságtalan vagyok, és sosem kapok állást többet ebben a városban. Legalább lefogyok.                        

Kezd teljesen szétesni a mondandóm, ezért gyorsan abba is hagyom. Konklúzió? A rendező szereti a pszichedelikus drogokat, a gyerekek élvezték, és tulajdonképpen én is. De én flúgos vagyok. Gyermektelen felnőtteknek nem ajánlanám jó szívvel.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://librarian.blog.hu/api/trackback/id/tr791748041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tulip13 2010.02.12. 07:00:25

Stohl nagyon jó színész. Felnőttelőadásban is. :) Ez van.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2010.02.12. 08:38:49

Ne ítéljek, hogy ne ítéltessek. Köszi, akkor megnézem valamiben.

Lobo · http://olvasonaplo.net 2010.02.12. 09:08:54

Nekem a Kaposvári színház előadása volt a nagy élmény. Amit majd minden decemberben leadott a magyar tévé. Ahol a Fűzfán fütyültek a rézangyalok, de konkrétan és Csákányi Eszter volt a Zsebenciék locska fecske lánya.
Netes korom hajdanán rendszeresen azt írtam be, hogy igazi nevem: Zsebenci Klopédia és volt aki megkérdezte, hogy Tényleg így hívnak?

Lobo · http://olvasonaplo.net 2010.02.12. 09:25:59

@Lobo: Szóval netes korom hajnalán lett volna a helyes kifejezés :)

mizrolist 2010.02.12. 13:05:01

@picidzé: Tűzvonalban ;) Nem színház, de legalább jól sikerült magyar produkció.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2010.02.12. 13:12:44

@Lobo: sose láttam :(
@rol: a tévé nekem már sok éve kiesett, egy tűzvonalbant se láttam

mizrolist 2010.02.12. 13:28:34

@picidzé: neten is nézhető az összes része ;)

egy emberr · http://konyvekplusz.blogspot.com/ 2010.02.12. 13:32:32

A Berzsián nálunk is nagy családi kedvenc, gyerek is felnőtt is. A Hair meg egyszerűen kúúúl, ha bírod a hippiket, ha nem. :) Kb. az egyetlen musical, amit végig tudok hallgatni. Meg még a Superstar.

Gróf Úr 2010.02.13. 12:42:14

@picidzé: leginkább bőrtangában és szájpecekben nézd meg, felejthetetlen élmény!
süti beállítások módosítása